DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    SALT Galata’da konferans 1950’lerden 2000’lere Tekeli-Sisa Mimarlığı

    SALT Galata’da konferans 1950’lerden 2000’lere Tekeli-Sisa Mimarlığı
    20.11.2019
    A+
    A-

    SALT Araştırma’nın Kalebodur desteğiyle çalışmalarını sürdürdüğü Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi bağlamında düzenlenen program, 23 Kasım Cumartesi saat 14.00 ile 18.00 arasında Atölye II-III’te.

    SALT Araştırma Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi’ni erişime açma hazırlıklarına eşlik eden programların ikincisi, Tekeli-Sisa Mimarlığı’nın yarım yüzyıldan uzun bir zamana yayılan üretimlerine odaklanıyor. Kalebodur’un desteklediği Mimarlık ve Tasarım Arşivi bünyesindeki kapsamlı belge grubunun yorumlamaya açılacağı konferans, akademisyenler T. Elvan Altan, Deniz Güner ve Gülsün Tanyeli’nin yanı sıra, araştırmacı Ahmet Dönmez ile 2004’te kurumun Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı olarak yeniden yapılanmasıyla ortaklığa katılan mimarlar Dilgün Saklar ve Mehmet Emin Çakırkaya’nın sunumlarından oluşuyor.

    1954’ten bu yana aktif olan Tekeli-Sisa Mimarlığı, kapsam, ölçek ve teknoloji bakımından etkili yapı uygulamalarıyla ve söz konusu projeler hakkında Tekeli’nin hazırladığı ayrıntılı yayınlar aracılığıyla çok sayıda yazıya konu oldu. Ancak, büronun Türkiye mimarlık tarihindeki konumunun ötesine geçen ve özellikle de mimarlık kültürü, mimarlık eğitimi ve gündelik hayat mevzularıyla ilişkilenen nitelikli araştırmalar sınırlı kaldı. Bu çerçevede hazırlanan “1950’lerden 2000’lere Tekeli-Sisa Mimarlığı” konferansında, arşivden muhtelif belgelerle mimarların üretimlerinin dönemsel ve kavramsal olarak değerlendirilmesi; yapılarının biçimsel betimlemesinden ziyade katkıları üzerine özgün ve etraflı okumalar yapılması amaçlanıyor.

    Konferans herkesin katılımına açıktır; konuşma dili Türkçe’dir. Tekeli’nin mimarlık yayıncılığı hakkında Aralık ayında gerçekleştirilecek sunumun ayrıntılı duyurusu, saltonline.org ve SALT Online sosyal medya hesaplarında yapılacaktır.

    SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi, Kalebodur tarafından desteklenmektedir.

    PROGRAM

    14.00 Açılış: Meriç Öner (SALT Araştırma ve Programlar Direktörü)

    14.10 Gösterim: Mimarca belgeselinden (1994, TRT) Doğan Tekeli ve Sami Sisa bölümü

    14.40 Sunum: Prof. Dr. T. Elvan Altan (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi), Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı: “Mimarlık Sadece Bir Sonuç Değil, Bir Süreçtir”

    Tekeli-Sisa Mimarlığı’nın “çağdaş Türk mimarlığı”nı amaçlayarak ürettiği yapılar ve bunların tasarım-yapım süreçlerinin yanı sıra, 1950’lerden bu yana yürüttüğü serbest mimarlık pratiğine dair değişen mesleki ve toplumsal koşullar çerçevesinde bir değerlendirme.

    15.10 Sunum: Prof. Dr. Deniz Güner (Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi), Türkiye’nin Tropikal Modernizmle Karşılaşması: T.C. Yeni Delhi Büyükelçilik Yerleşkesi

    SALT Araştırma’da sayısallaştırılarak kullanılabilir birer koleksiyona dönüştürülen “müzesiz arşivler” arasında yerini alan ve 65 yıllık bir geçmişle ilgili işlenmeyi bekleyen bir bellek olan Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi’nden az bilinen bir proje; Türkiye’nin Yeni Delhi’deki büyükelçilik yerleşkesi ve mimarların Hindistan’daki bu çalışması odağında bir inceleme.

    15.40 Kahve molası

    16.00 Sunum: Ahmet Dönmez (Araştırmacı), İncelikli Yapı Oyunları: Stad Oteli ve Güven Sigorta Genel Müdürlüğü

    Blog yazarı, namıdiğer Baron von Plastik’in Ankara ve İstanbul’daki iki yapıya ilişkin gözlemleri, yıllar içerisinde fark ettikleri ve değişen fikirleriyle bu modern kimlikli yapıların dürüst ve incelikli strüktür ve işlevsellikleriyle hacim oyunları üzerine kişisel bir okuma denemesi.

    16.30 Sunum: Gülsün Tanyeli (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi), Çevreyle İlişkileri Bağlamında Dört Yapı

    Tekeli ve Sisa’nın iç mekânını yeniden düzenlediği Rumeli Hisarı, Vefa yangın alanını dönüştüren İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, İstiklal Caddesi’nde bir geç 19. yüzyıl yapısının yerini alan Pamukbank Genel Müdürlüğü ve Valikonağı Caddesi’nin Ihlamur Vadisi’ne açılan ucunda kentsel-doğal alan arakesitinde yükselen YKB Apartmanı hakkında bir değerlendirme.

    17.00 Sunum: Dilgün Saklar ve Mehmet Emin Çakırkaya (Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı / Ortak, Yüksek Mimar), Doğan Tekeli ve Sami Sisa’nın Bürosunda Mimarlık Deneyimi

    Yeni mezunlar olarak mesleğe bu köklü kurumda başlayan iki mimarın deneyimlerine, mimarlığa yaklaşımlarını şekillendiren iş yapma anlayış ve süreçlerine, Türkiye mimarlık tarihinde örneğine az rastlanır şekilde Doğan Tekeli’nin teşvik ve gözetiminde bir ortaklık yapısına dönüşümdeki yerlerine ve büronun geçmişten gelen değerli birikiminin güncel projeleriyle bağdaşması yönündeki tasarım uğraşılarına dair bir paylaşım.

    17.20 Soru-cevap oturumu

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.