DOLAR 32,5561
EURO 34,8468
ALTIN 2427,658
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Şenol Üçüncü: Gayrimenkul sektörünü daha güçlü bir seviyeye taşımamız gerekiyor

    Şenol Üçüncü: Gayrimenkul sektörünü daha güçlü bir seviyeye taşımamız gerekiyor
    20.04.2018
    A+
    A-

    TÜİK Mart ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Türkiye genelinde konut satışları 2018 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 oranında azalarak 110 bin 905 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 oranında azalış göstererek 32 bin 786 olarak açıklandı. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 artarak bin 827 oldu. 

     

    Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü konuyla ilgili şöyle konuştu:

    Mart ayı verilerine baktığımızda sektörün bir an önce desteğe ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Özellikle dış etkenlerden ve iç piyasa dinamiklerinden doğrudan etkilenen bir sektörden bahsediyoruz. Yatırımcı beklemede, önünü görmeyen ve piyasaların ne yönde hareket edeceğini ön göremeyen yatırımcı parasını bekletiyor. Dövizdeki yükselişin de bu tabloda ciddi etkisi bulunuyor. Konuta yatırım her zaman cazip, sadece piyasaya hareket katacak küçük destekler gerekiyor. Bunların başında ise kredi faizlerinin düşürülmesi gerekiyor. Türkiye’de faiz oranlarında yüzde 1’in kritik eşik olduğu biliyoruz. Faiz oranlarının bu rakamın altında olması, bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Faizlerin düşmemesi halinde konut satışları yavaşlayacaktır. Tüketicilerin büyük kısmı konut alımını yüksek faiz oranları nedeniyle erteliyor. Bu potansiyeli harekete geçirmek için ilk yapılması gereken; faiz oranlarının aşağıya çekilmesi olmalıdır. Mart ayında yabancılardan sevindirici rakamlar geldi. Rakamlar, yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 artarak bin 827’ye ulaştığını gösteriyor. Martta Irak vatandaşları Türkiye’den 348 konut almış. Irak’ı sırasıyla, 181 konut ile Suudi Arabistan, 156 konut ile İran izlemiş. Yabancıya vatandaşlıkla ilgili 1 milyon dolarlık rakamın 300 bin dolara indirilmesiyle ilgili talepler var. Bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyorsak gayrimenkul sektörünü çok daha güçlü bir seviyeye taşımamız gerekiyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.