DOLAR 32,4984
EURO 34,6335
ALTIN 2493,345
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    GYF’lere talep rekor seviyede

    GYF’lere talep rekor seviyede
    16.04.2024
    A+
    A-

    2022 yılı sonunda ihraç edilmiş olan 95 adet Gayrimenkul Yatırım Fonunun (GYF) büyüklüğü yaklaşık 29,2 milyar TL iken 2023 yıl sonu itibari ile ihraç edilmiş 134 adet GYF’nin büyüklüğü yüzde 133 artarak 68 milyar TL’ ye ulaştı. GYF sayısının 2024 yılı sonunda 200’ün üzerine çıkması bekleniyor. 2022 ve 2023 yıllarının GYF’ler açısından büyüme yılı olduğunu söyleyen GYODER GYF Komitesi Başkanı Berna Sema Yiğit Sevindi, “GYF’ler önümüzdeki yıllarda da daralan gayrimenkul sektörünün tekrar açılması ve canlanması için önemli bir rol oynayacaktır” diye konuştu.

    Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) Tebliği 2014 yılında çıkmış olmasına rağmen, GYF’ler geçtiğimiz son iki yılda olması gereken talebi ve büyüklüğü gördü. 2022 yılının sonunda, ihraç edilmiş olan 95 adet gayrimenkul yatırım fonunun büyüklüğü yaklaşık 29,2 milyar TL iken 2023 yıl sonu itibari ile ihraç edilmiş 134 adet gayrimenkul yatırım fonu ile yönetilen portföy büyüklüğü yaklaşık 68 milyar TL’ ye ulaştı. 2023 yılında GYF büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 133 arttı.

    İhraç edilmiş fon sayıları göz önünde bulundurulduğunda başta Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. olmak üzere Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş., 24 Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş., Neo Portföy Yönetimi A.Ş. ve Nurol Portföy Yönetimi A.Ş. toplamda 82 gayrimenkul yatırım fonu ile listenin üst kısmında yer aldılar.

    Yönetilen portföylerin büyüklüklerine bakıldığında ise Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. başta olmak üzere Albaraka ve İş Portföy Yönetimi A.Ş. piyasa büyüklüğünün yaklaşık yarısına (yaklaşık 30 milyar TL) sahip oldular.

    2024’TE HEDEF 200 GYF

    2024 yılında şahıslara (tam mükellef yerli kişi) yönelik vergi istisnalarının da devam etmesiyle 1.635 olan GYF yatırımcısı sayısında artış bekleniyor. Konut üretimine ve kentsel dönüşüm süreçlerine katkı sağlaması beklenen Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu düzenlemesinin de yakın zamanda hayata geçmesiyle birlikte GYF sayısının 2024 yılı sonunda 200’ün üzerinde olması bekleniyor.

    GYF sayısı ve büyüklüğündeki artışı değerlendiren GYODER GYF Komitesi Başkanı Berna Sema Yiğit Sevindi, “2022 ve 2023 yılları GYF’ler açısından büyüme yılı oldu. İhraç belgesi onaylanmış olan GYF sayısı 2022 yılı sonunda 95 iken bu sayı 2023 yılı sonunda 134’e ulaşmıştır. Gayrimenkulün menkulleştirilerek likiditasyonun arttırılmasında önemli rol oynayan GYF’ler önümüzdeki yıllarda da daralan gayrimenkul sektörünün tekrar açılması ve canlanması için önemli bir rol oynayacaktır. Özellikle 2024 yılının ilk yarısında çıkması beklenen ve GYF’lerin gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünü açacak olan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları da kentsel dönüşüm ile konut üretimine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

    GYF’lerin bir yıl içerisinde ulaşması gereken toplam büyüklüğün 100 milyon TL’ye yükseltilmesini hatırlatan Sevindi, bu büyüklük artışının gayrimenkulde yaşanan yüksek değer artışları sebebiyle GYF’lerin büyümesinde engel oluşturmayacağını ifade etti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.