DOLAR 32,4994
EURO 34,5638
ALTIN 2498,328
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sinema keyfi ile diş tedavisi

    Sinema keyfi ile diş tedavisi
    06.05.2019
    A+
    A-

    Sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde diş hekimi fobisi tarih oluyor.

    Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ‘’Hastalarımız, sanal gerçeklik gözlüğüyle en çok sevdikleri filmleri izlerken diş tedavisi bitmiş oluyor’’ diyor.

    Diş tedavileri sanal gerçeklik gözlükleriyle artık çok daha konforlu olacak. İngiltere’deki bilim insanları dişçi koltuğundaki insanlara sanal gerçeklik gözlüğü takmanın diş tedavisi sırasındaki stres seviyesini azalttığını kanıtladı. Böylelikle de hastalar diş hekimi randevularını aksatmıyor. Environment and Behaviour Journal’ da yayınlanan araştırmaya göre, bu yöntem, diş hekimi fobisiyle doktora gitmekten çekinen bazı kişilerin korkusunu yenmesi için kullanılabilir. Hatta sedasyona ve sedasyon dolayısıyla muayeneye iki kişi gelmesine de gerek kalmadan diş tedavileri tamamlanabilir.

    İngiltere Plymount Üniversitesi Sağlık ve İnsan Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümün’ den Dr. Sabine Pahi ’’Doğal mekanlara giren insanların stresinin azaldığını biliyoruz. Bizde ‘Doğayı en stresli ortamlardan birine getirmenin bir faydası olabilir mi diye? Düşünerek  bu araştırmayı yaptık’’ dedi.

    ARAŞTIRMAYA 70 GÖNÜLLÜ KATILDI

    Bu gönüllüler üç gruba ayrıldı. Bir gruba doğa ve sahil, diğer gruba kent hayatı gösterilirken, üçüncü gruba gözlük takılmadı. Araştırmada, sanal gerçeklik gözlüğünde kent hayatı gösterilen kişilerin diğerleri kadar rahatlamadığı da ortaya çıktı. Sabine Pahi ‘’Sanal gerçeklik gözlükleriyle kendini doğada hisseden hastalarda, acının çok daha düşük olduğunu gördük. Kent hayatını izleyen kişilerin acı seviyesi ise sanal gerçeklik gözlüğü kullanmayan kişilerle neredeyse aynıydı’’ dedi.

    Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ‘’3 boyutlu sanal gerçeklik gözlükleri ile hastalar kendilerini bambaşka bir ortamda buluyor. Yaptığımız lokal anestezi sayesinde dişi ile ilgili hiçbir ağrı duymadığı için tedavi sonuna kadar tedavinin nasıl ilerlediğinden hastaların bile haberi olmuyor’’ diyor.

    STRESSİZ BİR ORTAMDA TEDAVİ SONLANIYOR

    ‘’Kulaklıklardan verilen görüntü ile uyumlu sesler veya müzik ile diş hekimliği cihazlarından çıkan seslerin hastayı ürkütmesi veya rahatsız etmesinin önüne geçilmiş oluyor’’ diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir ‘’Hastalarımızın en çok tercih ettiği sanal ortamlar ise sevdikleri sanatçıların müzikleri ya da izlemekten keyif aldıkları sinema filmleri oluyor. Hastalarımızı rahatlatan müzik ya da film bitmeden tedavisi bitmiş oluyor ‘’  diyerek stressiz bir ortamda tedaviyi sonlandırmaktan mutlu olduklarını belirtti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.