DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Solarvizyon 2019, Türkiye’nin enerji bağımsızlığını elde edebilmesi için atılması gereken adımları masaya yatırdı

    Dünya tarihinde ilk defa 2019 yılında 120 GW’dan daha büyük kapasitede güneş enerjisi santrali kurulumu bekleniyor. 2023 yılı sonunda global kapasite 1 TW olabilir. Buna paralel olarak birçok farklı konuda benzer bir devrim gözlenmekte. Dünyadaki toplam 2 milyon olan elektrikli araba sayısının 2040 yılında 266 milyon adet olması bekleniyor. Sadece birkaç yıl önce 900 USD/kWh olan elektrik depolama maliyetinin en geç 2023 senesinde 100 USD/kWh seviyesine düşmesi mümkün. Kendi elektriğini kendi üreten evler, fabrikalar, alışveriş merkezleri tüm dünyaya yayılmaya başladı. Blockchain ve çatı üstü GES uygulamaları ile bireyler ve kurumlar birbirlerinden elektrik alma şansına sahip olacaklar. Dünyanın en büyük teknoloji firmaları küresel iklim değişikliğine karşı ve temiz enerji teknolojilerinin ucuzlaması ve yayılmasına destek vermek için bir araya geliyor. Arama motoru olarak bildiğiniz Google, 5 GW+ üstü yatırımla dünyanın en büyük temiz enerji yatırımcısı oluyor.

    Tüm bu değişikliklerin ivmelenerek artmasını bekleyen Solarbaba, ekosistemi anlamaya ve anlatmaya çalışan etkinlikler zinciri olan SolarVizyon konferansının ikincisini 25 Ekim 2019 tarihinde İzmir Hilton Otel’de düzenledi.

    Başta güneş enerjisi olmak üzere, temiz enerji sektörünün yakın geleceğini ve bizi bekleyen yeni iş modellerini gündeme alan SolarVizyon konferansı 25 Ekim tarihinde İzmir Hilton Otel’de geniş katılımla gerçekleşti.

    ABB, Konar Enerji, Smart Energy ve Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda gerçekleşen etkinlikte açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, güneş enerjisi yatırımcılarının önündeki tüm bürokratik engelleri kaldırmak istediklerini belirtirken, aynı zamanda enerji kooperatiflerinin önemine değindi.

    Solarbaba kurucusu Ateş Uğurel “Bu etkinliğin temel amaçlarından biri vatandaşın enerji okur yazarlığını artırmak, bu sayede doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü daha rahat ayırt edebilmesini sağlamak. Doğru hedefleri, doğru politikalarla desteklersek, Türkiye çok kısa bir süre içinde enerji bağımsızlığını elde ederek, dünyada çok önemli bir başarı hikayesine imza atabilir. Bu başarının temel taşları enerji verimliliği, güneş enerjisi ile enerji depolama olacak. Önümüzdeki sene, 2020 yılında bu etkinliği 2 günlük bir güneş enerjisi festivali haline getireceğiz” diye konuştu.

    Türkiye İş Bankası Ticari Bankacılık Bölüm Müdürü Ethem Eliaçık, çatı üstü güneş santrallerine verdikleri kredinin önemine değindi ve ayrıca bundan sonra enerji verimliliğine, temiz enerji kullanımına ve benzer sosyal konulara gerekli önemi vermeyen kurumların küresel piyasalardan çok daha zor kredi bulacağını açıkladı.

    Konar Enerji Kurucu Ortaklarından Tolga Özdemir, güneş enerjisi sektöründe anahtar teslim hizmet veren müteahhit firmaların da dijital dönüşümden etkileneceğini, değişime ayak uyduramayanların büyük zorluklar yaşayacağını belirtti.

    Türkiye’nin önemli güneş paneli üreticilerinden Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, yenilenebilir enerji sektöründe yerli teknoloji ve çözüm üretmenin önemine değindi.

    ABB Lokal Solar Bölümü Satış Müdürü Emrah Güvercin ise açıklamasında doğru mühendislik ve doğru ekipman seçiminin çatı üstü güneş santrallerinde riskleri minimize edeceğini ve insanları korkutmanın doğru olmadığını ifade etti.

    Konferansın geri kalanında yapay zeka ile güneş enerjisi santrallerinin performansının arttırılması, güneş enerjili otonom elektrikli araçlar, kayıt zinciri ile enerji ticareti, Türkiye’nin enerji tarihi, mevzuattaki problemler, sektördeki kadın istihdamı gibi önemli konular 4 farklı açık oturumda tartışıldı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.