DOLAR 32,5249
EURO 34,7422
ALTIN 2491,641
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    SUMMER HITS 2017: Yazın sevilen markaları açıklandı

    SUMMER HITS 2017: Yazın sevilen markaları açıklandı
    11.08.2017
    A+
    A-

    The Brand Age Dergisi ile Xsights Araştırma iş birliğinde her yaz gerçekleştirilen “Summer Hits 2017: Yazın Sevilen Markaları” araştırması sonuçlandı. Araştırma verilerine göre, yazı en iyi anlatan marka geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yine Algida. Algida’yı sırasıyla geçen yaza göre düşüşte olan Coca Cola ve bu yaz oranını artıran Pepsi takip ediyor. Yazın en sevilen reklamı %39 ile Kenan Doğulu’nun yer aldığı Algida reklamı olsa da geçen yaz %52 ile Yalın’lı Algida reklamı daha çok ilgi görmüştü. Bu yazın unutulan markalarının başında Coca Cola geliyor. Yurt içi tatil rezervasyonlarında en çok kullanılan online platform Etstur.com. Yazın en vazgeçilmez ürünü mayo, yaza en çok yakışan ünlü isim Tarkan, yazın şarkısı ise Yolla.

    Yazın en sevilen markalarının belirlendiği araştırmada veriler gösteriyor ki; yazın neşesini, enerjisini en iyi hissettiren ve bu duyguların bir parçası olmayı başaran markalar hiç kuşkusuz tüketici algısında daha genç, daha dinamik ve daha yakın algılanıyor. İşte markasından şarkısına, ünlüsünden tatil beldesine kadar 2017 yazına damgasını vuranlar…

    Yazı en iyi anlatan marka Algida, unutulan marka Coca Cola

    Türkiye genelinde yapılan araştırmada yazı en iyi anlatan ve en sevilen markalar arasında Algida (%35), geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birinciliği alırken, Coca Cola -geçen yaza göre düşüşle- (%15) ikinci, Pepsi ise -geçen yaza göre artışla- (%9) üçüncü oldu. Geçen yıl 3. sırada olan Ülker’in ise bu yıl listede yer almadığı görülüyor.

    Yalınlı Algida reklamları daha çok sevilmişti

    Yazın en sevilen reklamı %39 ile Kenan Doğulu’nun yer aldığı Algida reklamı olsa da geçen yaz %52 ile Yalınlı Algida reklamı daha çok ilgi görmüştü. Algida reklamları, kadınlar (%41) nezdinde erkeklere göre (%24,6) anlamlı olarak daha fazla beğeniliyor. ETS Tur reklamları ikinci sırada yer alırken (%11) Pepsi reklamları üçüncü oldu. (%7) Yazla en çok özdeşleşen Coca Cola ise çok gerilerde yer aldı. Coca Cola, bu yazın coşkusuna, neşesine ve enerjisine tüketicisi ile ortak olamayan marka oldu.

    Kategori bazlı yazın en sevilen markaları;

    Araştırma sırasında tüketicilere çeşitli kategorilerde bu yazın neşesini, enerjisini en iyi anlatan ve en sevilen markalar soruldu. Kategoriler bazında dikkat çeken verilerde, Coca Cola’nın bu yaz daha gözlerden uzak olduğu e tüketicide etki yaratmadığı saptandı. Mavi’nin Kıvanç Tatlıtuğ ile yaptığı iş birliğinin bu yaz markanın üzerinde bir etki yaratmadığı belirlendi. İş Bankası’nın yaz boyu devam dene Cem Yılmaz’lı reklamlarının markanın bu yazın sevilen markası olmasında etki yaratmadığı saptandı. Banka kategorisinde en sevilen markalar Garanti ve Akbank oldu. Bir diğer kategori olan kozmetikte Avon’un ciddi bir düşüş yaşadığı ve Loreal’ın ise tüketici algısında oranını artırdığı gözleniyor. Yiyecek kategorisinde Burger King yine ilk sırada iken Mc Donalds’ın düşüş yaşadığı ayrıca otomobil kategorisinde geçen yazın en sevilen markası BMW’nin ilk sırayı Audi’ye kaptırdığı gözleniyor.

    İçecek markaları

    Coca-Cola %29 (Geçen yaz %51)

    Cappy %14

    Fanta %12

    Pepsi %11

    Uludağ %7

    Yiyecek markaları

    Burger King %27

    Eti %12

    Ülker %10

    Domino’s %10

    Kişisel bakım markaları

    Avon %27 (Geçen yaz %73)

    L’Oreal %21

    Vichy %9

    Boya markaları

    Dyo %51

    Filli Boya %25

    Marshall %15

    Dondurma markaları

    Algida %57

    Panda %13

    Magnum %9

    Golf %9

    Seyahat acentaları

    Etstur %47

    Trivago %17

    Jolly Tur %9


    Ayakkabı markaları

    Nike %24

    Adidas %23

    Flo %19

    Skechers %7


    Giyim markaları

    Lc Waikiki %38

    Koton %14

    Defacto %13

    Mavi %9


    Otomobil markaları

    Audi %19

    Volkswagen %15

    Ford %8

    BMW %7


    Bankalar

    Garanti %35

    Akbank %15

    Vakıfbank %10

    Yapı Kredi %10


    Teknoloji marketleri

    Teknosa %26

    Vatan %20

    Mediamarkt %19

    Bimeks %9


    Cep Telefonu

    Iphone %30

    Samsung %23


    Küçük ev aletleri

    Arçelik %26

    Fakir %15

    Arzum %10


    Beyaz eşya

    Beko %27

    Arçelik %17

    Vestel %16

    Bosch %15


    Mobilya

    Bellona %36

    İstikbal %19

    Mondi %11


    Isıtma – Soğutma sistemleri

    Airfel %17

    Vestel %17

    Daikin %14

    Mitsubishi%12


    Yaza yakışan ünlüler
    Tarkan %29

    Kıvanç Tatlıtuğ %13

    Murat Boz %11

    Burcu Esmersoy %7


    Sevilen yerli şarkılar

    Tarkan – Yolla %51

    Murat Boz – Yana Döne %9


    Sevilen yabancı şarkılar

    Ed Sherran – Shape of you %51

    Inna – Gimme %12

    Luis Fonsi – Despacito %10


    Yaz şehirleri

    Bodrum %13

    Alanya %8

    Roma %6

    Paris %5

    Kıbrıs %5


    Tatil rezervasyonlarımızı online yapıyoruz

    Araştırmanın ilginç verilerinden biri de tatil rezervasyonu için kullanılan platformlar. Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte yurt içi tatil rezervasyonlarının en fazla online olarak (%63) yapıldığı görülüyor. Online tatil rezervasyonları için kullanılan platformların başında ise; Etstur.com (%29) ve Trivago.com (%24) geliyor.


    Yaz demek tatil demek

    Araştırmada katılımcılara “bu yaz tatil planlarının “ olup olmadığı da soruldu. Katılımcıların %69’u bu yaz için tatil planlarını çoktan yapmış bile. Tatile çıkacağını belirten katılımcıların %88’i yurt içini tercih ederken %12’si de yurt dışında tatil yapacağını belirtiyor.

    Yurt içinde tatil yapacağını belirtenlerin %16’sı tatillerini memleketlerinde geçireceğini, %37’si Antalya’da, %26’sı Muğla’da, %23’ü ise İzmir’de tatillerini değerlendireceklerini söylüyor. Yurt dışı tercihi ise Yunanistan’dan yana (%28).


    Yaz alışverişinin olmazsa olmazları

    Katılımcılara araştırma kapsamında yazın alışveriş listelerinde olmazsa olmazlar soruldu. Verilere göre, mayo %24 ile ilk sırada yer alırken mayoyu sırasıyla tişört (%18), deodorant (%17), güneş kremi (%14), gözlük, ayakkabı ve dondurma (%13) takip ediyor. Diğer ürünler ise şort, karpuz, yelpaze, su, klima, terlik, elma, şapka ve gazoz…


    Bu yazın ünlüsü “Tarkan” yazın şarkısı ise “Yolla”

    Katılımcıların yaza en yakıştırdığı ünlü ise %29 ile Tarkan oldu. Kıvanç Tatlıtuğ, Murat Boz, Burcu Esmersoy, Fahriye Evcen, Hadise ise yaza en çok yakışan diğer ünlü isimler. Katılımcıların favori yerli yaz şarkısı ise Tarkan’ın seslendirdiği “Yolla” şarkısı oldu. Yabancı şarkı olarak katılımcılar, Ed Sherann’ın “Shape of you” şarkısını yazın favori şarkısı olarak belirledi.


    Araştırma Künyesi

    Araştırma, Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından 11-17 Temmuz tarihleri arasında, online araştırma yöntemiyle gerçekleştirildi. “Yazın Sevilen Markaları Araştırması’na” saha süresi içerisinde İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 20 ilden toplamda 350 kişi katıldı. Katılımcıların %50’si kadınlardan ve %50’si ise erkeklerden oluşurken yaş ortalaması 34,6 olan bu kişilerin %30’u DE, %30’u C2, %25’i C1 ve geri kalan %15’lik kesim AB SES grubuna

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.