DOLAR 32,5597
EURO 34,868
ALTIN 2430,365
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Suudi Arabistan’dan Kızıldeniz kıyısında 500 milyar dolarlık Mega Kent

    Suudi Arabistan’dan Kızıldeniz kıyısında 500 milyar dolarlık Mega Kent
    25.10.2017
    A+
    A-

    Üç Kıtayı birbirine bağlayacak

    “Gelecek için Varış Noktası” diye nitelenen Neom projesi Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlayan özel bir konumda bulunuyor.

    Projenin “discoverneom.com” adlı tanıtım sitesinde 9 ana konu yer alıyor. Bunlar ‘enerji ve su’, ‘hareketlilik’, ‘biyoteknoloji’, ‘gıda’, ‘ileri üretim’, ‘medya’, ‘eğlence’, ‘teknolojik ve dijital bilimler’, ‘Neom temellerinde yaşam’ olarak sıralanıyor.
    Bölge, 468 kilometrelik kıyı boyunca uzanıyor, 2500 metre yüksekliğinde dağ silsilesinin yer aldığı el değmemiş bir araziye kurulacak.
     Neom, bağımsız bir ekonomik bölge olarak işleyecek. Sağlıklı büyüme için özel olarak hazırlanmış kendine özgü yasaları, vergi sistemi ve mevzuatı olacak.
    Dünya nüfusunun yüzde 70’i Neom’a 8 saat içinde ulaşabilecek.
    Riyad hükümetinin potansiyel yatımcılarla temas halinde olduğunu ve projenin ilk safhasının 2025 yılına kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü aktardı.

    Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Kızıldeniz kıyısında bir mega kent inşa edeceklerini açıkladı. Mısır ve Ürdün’le de bağlantılı olacak kent için 500 milyar dolar fon ayrıldı.

    Başkent Riyad’da küresel bir konferansta konuşan Bin Salman projenin ilk aşamasının 2025 yılında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

    Bin Salman’ın duyurduğu proje Suudi Arabistan’ın sadece petrol gelirlerine dayalı ekonomisinde çeşitliliğe gitme vizyonunun bir parçası.

    NEOM adı verilen ve 26 bin 500 kilometre karelik bir alana yayılacak olan kenti, Akabe Körfezi’nde ve Süveyş Kanalı ile deniz ticaret yollarına yakın bir noktada inşa edilecek.

    Mega kentin enerji, su, biyoteknoloji, gıda, ileri üretim, eğlence gibi endüstrilere yoğunlaşması planlanıyor.

    Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu, kentte sadece rüzgar ve güneş enerjilerinin kurulacağını duyurdu.

    Fon’dan yapılan açıklamada, “NEOM dünyanın en önemli ekonomik kanallarından birinde konumlanacak. Stratejik yerleşimi bölgenin Asya, Avrupa ve Afrika’yı birleştiren küresel bir merkez olmasını kolaylaştıracak” denildi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.