DOLAR 32,5571
EURO 34,9784
ALTIN 2425,637
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tarihi yapıların restorasyonlarında inovatif çözüm

    10.03.2020
    A+
    A-

    Başta, tarihi yapılarda oluşan çatlakların tamiratı gibi yüksek hassasiyet gerektiren yenileme çalışmalarında kullanılabilen “Nano Hidrolik Kireç İçeren Hazır Enjeksiyon Malzemesi”, yapıda oluşan çatlakların tamamen doldurulmasını sağlıyor. Onarım sonucu yapının hasar öncesindeki dayanıklılığına geri dönmesini sağlayan buluşun tüm Ar-Ge çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde multidisipliner bir ekiple gerçekleştirildi.

    09.03.2020, İstanbul

    Tarihi yapılarda oluşan hasarların onarımında dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Onarımda kullanılan enjeksiyon malzemesinin, yapıdaki özgün malzemeye zarar vermemesi ve aynı zamanda onarım sonucu gerekli dayanımı göstermesi gerekmektedir. Piyasada yer alan mevcut ürünler tarihi yapılarda kullanıldığı takdirde özgün malzeme ile tepkimeye girerek yapıya zarar vermekte, erken priz süresinden dolayı istenilen dayanıma ulaşılamamaktadır.

    Tüm Ar-Ge çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Nano Hidrolik Kireç İçeren Hazır Enjeksiyon Malzemesi”, tüm bu problemlere teknolojik bir çözüm getiriyor. İçerisinde yer alan doğal kireç malzemesi ve üretim yönteminde yer alan inovatif çözümler ile birlikte yapıda oluşan çatlakların tamamını doldurup, onarım sonucu yapının hasar öncesindeki dayanıklılığına geri dönmesini sağlıyor. Ayrıca özgün malzeme ile tepkime vermeyip yapıya da zarar vermiyor.

    Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Malzeme ve Metalürji Mühendisliği Bölümü ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim görevlilerinden oluşan multidisipliner bir takımın çalışmaları sonucu ortaya çıkan buluşun, ihracata yönelik hedef çalışmaları da bulunmakta.

    Türkiye’de beton ve çimento harçlarına yönelik gerçekleştirilen ihracat oranları

    Almanya12.8 Milyon Dolar
    Fransa4.2 MilyonDolar
    Çin3.8 MilyonDolar
    İspanya2.2 MilyonDolar
    İtalya1.3 MilyonDolar
    Güney Kore470.000Dolar

    Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi olarak yüksek standartlara sahip inovatif çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizen İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nabi Yüzer, “Söz konusu buluş bir ihtiyaca cevap verirken bir yandan da ülkemizin ekonomisine ciddi bir destek sağlayacak potansiyeli de barındırıyor. Ülkemiz, tamir harcı özelinde 2018’de toplamda 61.831 dolar ithalat hacmine sahip. Söz konusu buluş özelinde Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi’nin yapmış olduğu pazar analizleri sonucunda, başta Almanya, Fransa ve İtalya’nın olduğu Avrupa Ülkeleri olmak üzere, Amerika ve Güney Kore pazarlarında da geniş bir ticari potansiyel olanağı olduğu görüldü. Yıldız TTO’nun katkıları ve yönlendirmeleri ile sektörde faaliyet gösteren büyük şirketlerin üretim merkezlerinin yer aldığı bölgelerde, oluşturulacak koruma stratejileri ile YTÜ ve Yıldız TTO olarak uluslararası boyutta ticarileşme çalışmaları yürütmeyi hedefliyoruz” diyor.

    Buluş konusu ürün olan tamir harcının büyük ölçeklerde üretimi için sanayi paydaşları aranmakta olduğunu açıklayan Yüzer, “Beton ve çimento harçlarının ülkemizin ihracatında önemli bir yere sahip olduğu düşünüldüğünde malzemenin önemli bir potansiyele de cevap vereceğini öngörüyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

    Patent başvuru sürecinde uluslararası araştırma otoriteleri tarafından verilen raporlarla dünya çapında yeniliği kanıtlanmış olan “Nano Hidrolik Kireç İçeren Hazır Enjeksiyon Malzemesi”’nin otorite raporuyla birlikte hitap ettiği pazarlara uygun bölgelere başvurular yapılarak uluslararası boyutta sınai mülkiyet korumaları sağlanmış olacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.