DOLAR 32,4975
EURO 34,7954
ALTIN 2487,604
BIST 9559,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Taşınmaz Ticareti yeniden şekilleniyor

    Taşınmaz Ticareti yeniden şekilleniyor

    05 Haziran tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik, bu sektörde faaliyet gösteren emlak işletmeleri ve hizmet alan müşteriler için yeni esaslar getirdi.

    Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yeni yönetmelik çerçevesinde emlakçılığı herkes yapamayacak, taşınmaz ticaretine konu hizmetleri iştigal eden işletmeler adına da yetki belgesi verilecek. Ticaret il müdürlüğü tarafından verilecek olan bu belge, her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yeni işletmelere yetki belgesi verilebilmesi için bağımsız bölümlerin net alanı en az otuz metrekare olması da gerekiyor. Mesleğe yeni başlayacak kişilerin on sekiz yaşının doldurulmuş ve lise mezunu olması da şart. Sadece vergi mükellefi ve meslek odası kaydı olan, iflas etmemiş, konkordato ilan etmemiş, ticaret icrasından hükmen yasaklanmamış olan kişilerin kurduğu işletmeler yetki belgesi alabilecek. Yetki belgesi olmayan işletmelere de ruhsat verilmeyecek” dedi.

    Yetkilendirme Sözleşmeleri Yazılı Olmak Zorunda

    Yönetmeliğin taşınmaz maliklerine de getirdiği sorumluluklar bulunduğunu belirten Özelmacıklı “Artık iş sahipleri ile işletme arasında yapılacak sözleşmelerin üç ayı aşmamak üzere yazılı yapılması gerekiyor. Bu süre içinde emlak firması bertaraf edilirse de, gene hizmet bedeline hak kazanacak. Emlak firmalarının temin edemediği elektronik ortamlardan imar, iskan ve taşınmaz üzerindeki takyidatlardaki bilgilerin gerçeği yansıtmaması durumlarında da işletme sorumlu olmayacak. İş sahibi yani malikin sözleşmeden cayması durumunda cayma bedeli ödemesi gerekecek” dedi.

    Bu Hizmetleri Sadece Yetki Belgeli Emlakçılar Yapabilecek

    Taşınmaz ticaretine konu hizmetlerinin kapsamını hakkında da bilgi veren Özelmacıklı “Taşınmazların alım, satım ve kiralanması, tapu işlemlerine aracılık işlemleri, kira toplama gibi mülk yönetim hizmetleri, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmetleri, rayiç satış ve kira bedelleri hakkında mal sahiplerini bilgilendirme ancak yetkili emlakçılar tarafından yapılabilecek” dedi.

    Yönetmelikteki Eksiklikler Çalıştayda Konuşulacak

    Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) tarafından İstanbul’da düzenlenecek olan Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Çalıştayında çıkan bu yönetmeliğin kapsamlı olarak değerlendirileceğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Çalıştayda sektör temsilcileri tarafından iletilecek olan görüş ve öneriler alınacak, rapor halinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza iletilecek. Sözleşmelerden, eğitim ve mesleki yeterlilik kapsamındaki maddelere, hizmet bedellerinden, yaptırımlara kadar birçok husus müzakere edilecek. Umuyoruz ki, çıkan yönetmelikteki eksikler ve hatalar biran önce giderilir ve sektörümüzü hak ettiği haklı itibara çok hızlı bir şekilde kavuşmuş olur” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.