DOLAR 32,4235
EURO 34,4373
ALTIN 2487,09
BIST 9679,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TDBB “Türk Dünyası Kadın Sanatçılar Karma Sergisi” İstanbul’da yapıldı

    TDBB “Türk Dünyası Kadın Sanatçılar Karma Sergisi” İstanbul’da yapıldı
    16.03.2019
    A+
    A-

    Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından düzenlenen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş. tarafından desteklenen, 9 ülkeden 16 kadın sanatçının eserlerinin yer aldığı “Türk Dünyası Kadın Sanatçılar İstanbul Buluşması” sergisi, 8 Mart 2019 dünya kadınlar gününde, Taksim Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı.

    Serginin açılışı dolayısıyla Taksim Sanat Galerisi’nde açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, İBB Kültür AŞ Türk Dünyası Müzesi Müdürü Salih Doğan, davetliler ve sergide çalışmaları yer alan kadın ressamlar katıldı. Sergide, Azerbaycan’dan Naila Ahmadova, Tarana Aghayeva, Başkurdistan’dan Aigul İshberdina, Kazakistan’dan Aktoty Smagulova ve Botagoz Tolesh, Kırgızistan’dan Anara İskakova, Gulchakhra Toktosunova, Kaıyragul Kazybekova, Kimiia Torogeldieva, KKTC’den Semra Bayhanlı, Özbekistan’dan Maria Safi ve Tatyana Fadeyeva, Tacikistan’dan Nargızadzhon Akhrorova, Tataristan’dan Alsu Iusupova ve Türkiye’den Ayfer Tutkan, Tacigül Küntüz’ün eserleri sergilendi.

    TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, serginin açılışının özellikle Dünya Kadınlar Günü’nde yapıldığını belirterek, “TDBB’nin asıl amacı yerel yönetimler arasında iş birliğini geliştirmek olmakla birlikte, Türk dünyasını oluşturan ülkelerin kültür, tarih ve sanatlarının yaşatılması için de çeşitli faaliyetler düzenliyoruz” dedi.

    Sergi için 9 ülkeden 16 kadın sanatçının İstanbul’da bir araya geldiğini dile getiren Solak, “Daha önce de 8 Mart’ta Türk dünyasından kadın belediyecileri, yerel yöneticileri İstanbul’da ağırlamıştık. Bu sene farklı olarak kadın sanatçıları İstanbul’da bir araya getirmiş olduk” ifadelerini kullandı.

    Serginin gerçekleşmesi için galeriyi tahsis eden İBB Kültür A.Ş.’ye ve katılan sanatçılara teşekkür eden Solak, şunları söyledi: “Umarım farklı ülkelerden gelerek burada meslektaşlarıyla tanışan sanatçılar, güzel bir hafta geçirme fırsatı bulurlar. İstanbul 8 bin 500 yıllık tarihiyle zaten bir açık müze, sergi dışındaki zamanlarında İstanbul’un kültürel birikimiyle tanışacaklarını ve bundan yararlanacaklarını umuyorum”

    İBB Kültür AŞ Türk Dünyası Müzesi Müdürü Salih Doğan da Kültür A.Ş. olarak böyle bir projeye destek vermekten dolayı son derece mutlu olduklarını dile getirdi. Sanatın, Türk dünyasının ortak kültürel mirasının gelecek kuşaklara taşınması için önemli unsurlardan biri olduğunu ifade eden Doğan, “Bu serginin çok önemli bir misyonu var. Burada sanatçılarımızın ortaya koymuş olduğu Türk dünyasından izlerin ve imgelerin hepsi, tarihimizin ve ortak kültürümüzün birer köşe taşı niteliğinde” değerlendirmesinde bulundu. Türk dünyası kadınlarının İstanbul’da bir araya gelmesinin önemine dikkati çeken Doğan, sergiye katılan sanatçılara ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.

    Serginin küratörü ressam Kaiyrgul Kazybekova ise kadının insanlığın temeli olduğunu vurgulayarak, “Bizim kültür anlayışımızda kadın, evin ocağı ve sahibi demektir. Buradaki kadınlar da hem savaşa gidebilecek kadar güçlü, hem de kültürün ve sanatın diliyle konuşan kadınlardır. Bu sanatçılarla birlikte kültürümüzü de bir araya getirerek işlerimizi ortaya koymaya çalıştık” dedi. Kazybekova, kadının emeğin sesi olduğunu, bir işte çalışamayan kadınların dahi çok güzel eserler verdiğini, sergiye katılan kadın sanatçıların da ayrıca kültürü ve sanatı elinde tutan ve bunları sunan kadınlar olduğunu vurguladı.

    Konuşmaların ardından katılımcılar sergideki eserleri inceledi ve eser sahiplerinden çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

    Sergi 15 Mart 2019 Cuma akşamına kadar, Taksim Meydanı Metro Girişi Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık kaldı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.