DOLAR 32,3122
EURO 35,0621
ALTIN 2278,603
BIST 8994,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tekfen’in yaptığı statta UEFA Avrupa Final maçı heyecanı

    Tekfen’in yaptığı statta UEFA Avrupa Final maçı heyecanı
    29.05.2019
    A+
    A-

    Bu akşam dünyanın gözü, Bakû Olimpiyat Stadı’nda! Chelsea ve Arsenal’i karşı karşıya getirecek UEFA Avrupa Final maçı, yapımı Tekfen İnşaat tarafından 24 ay gibi rekor bir sürede tamamlanan Bakû Olimpiyat Stadı’nda bu akşam oynanıyor. Bakû’nün iki önemli tarihi sembolünden esinlenerek tasarlanan stadın 68 bin kişilik bir seyirci kapasitesi var.

    UEFA Avrupa Ligi’nde final heyecanı bu akşam yaşanacak. Chelsea ve Arsenal takımlarının mücadele edeceği Final maçının adresi ise Tekfen İnşaat tarafından yapılan Bakû Olimpiyat Stadı olacak. Toplam 617 bin metrekare alanda inşa edilen, 204 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan stat 68 bin kişi kapasiteli.

    Tekfen’in yüksek mühendislik ve iş sağlığı güvenliği standartlarından ödün vermeden tasarım ve yapımı hızlandırılmış bir şekilde, 24 ay gibi rekor bir sürede tamamlanan proje, 21 milyon kişi-saat gibi yüksek bir kazasızlık başarısıyla tamamlandı. Pikte 6.800, toplamda 22.000 kişinin çalıştığı Bakû Olimpiyat Stadı’nın tasarımında ise Bakû’nun iki önemli tarihi sembolü, Kız Kulesi ve Sheiki Khan Sarayı’ndan esinlenildi. Kız Kulesi’nin silindirik formu ile Sheiki Khan Sarayı’nın vitraylarındaki özgün desenler, stadın dairesel yapısına esin kaynağı oldu.

    Ateşin Muhafızı’dan esinlendi

    “Azerbaycan” sözcüğü “Ateşin Muhafızı” anlamına geldiğinden, ülkenin sembollerinden biri olan alev şekli de stadın panellerden oluşan dış cephesinde birbirini takip eden paralel kenar şeffaf katmanlarda yansımasını buldu. Aynı zamanda sonsuzluğu simgeleyen ve toplam 30 bin metrekarelik LED aydınlatmalı cephe oluşturan bu geometrik ETFE paneller iyi bir yalıtım sağlarken, gün ışığının geçişine de izin veriyor. Büyük Şor Gölü’nün yakınında inşa edilen Bakû Olimpiyat Stadı’nda spor alanlarının yanında ticari alanlar ile engelli, genel kullanım, basın ve özel kullanıma ayrılmış CIP, VIP ve VVIP kısımları da yer alıyor.

    Tekfen İnşaat’ın yurt dışında gerçekleştirdiği başka stat projeleri de bulunuyor

    Tekfen İnşaat’ın hâlihazırda Katar’da “Design&Build” ve “Value Engineering” olarak yapımına devam ettiği Al Thumama (Fifth Precinct) Stadyumu, 2022 FIFA Dünya Kupası Katar’ın 9 stadyumundan biri olacak. Mimarisi Katar’da “Gahfiya” denilen bir şapkayı anımsatacak şekilde tasarlanan bu stadyum, tamamen kapalı ve soğutmalı şekilde inşa edilecek. 2022 Dünya Kupası’nda grup ve çeyrek final maçlarına ev sahipliği yapacak olan stadyum 40 bin kişilik olarak inşa edildikten sonra, turnuva bitiminde üst iki katı sökülüp 20 bin kişilik bir kulüp stadyumu olarak kullanılmaya devam edecek.

    Rakamlarla Bakû Olimpiyat Stadı:

    Sadece 6 ay süren “Kazı Dolgu İşleri” sırasında Monako’yu tam 3,5 metre yüksekliğinde doldurabilecek kadar toprak hareketi gerçekleşti.

    Yapımda kullanılan 1,2 metre çapında 2470 adet, toplam uzunluğu ise 80 kilometre olan kazık yapıldı. Bu ise dünyanın en yüksek tepesi olan Everest’in 10 katı yüksekliğe denk geliyor.

    İnşaat sırasında kullanılan 55 bin ton inşaat demirinin toplam uzunluğu ise 13 bin 750 kilometre. Bu inşaat demirleri uç uca eklendiğinde Bakû–Los Angeles arası uzaklığa denk geliyor.

    Yapımda kullanılan çelik ise tam 3 adet Eiffel kulesine eşit.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.