DOLAR 32,3287
EURO 35,0757
ALTIN 2297,002
BIST 8988,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tesisatınız kışa hazır mı?

    Tesisatınız kışa hazır mı?
    18.12.2017
    A+
    A-

    Yıllık rutin olarak yapılan çatı, pencere, kombi vb. bakımların yanı sıra ev tesisatlarının da bakıma ihtiyacı olduğu kesinlikle unutulmamalı. Bu nedenle GF Hakan Plastik yetkilileri tesisat sisteminde su donmaları, ani boru patlamaları, vb. sorunlar karşısında alınabilecek tedbirler konusunda ipuçları veriyor:

    Evdeki su tesisatları ve kombi tesisatları gibi sistemlerde su, uzun süre akmadan duruyorsa ve bina içindeki sıcaklık düşmeye başlamışsa tehlike var demektir. Durgun su +4°C’de donmaya başlar ve 0°C’de tamamen donarak buz halini alır. Tesisattaki su homojen bir şekilde donduğunda, borular patlayabilir, eksene paralel çatlayabilir.

    Su genelde homojen donmaz. Yani, suyun tamamı aniden buz olmaz. Bu ortamda “donmuş” suyun “donmamış” suya yapmış olduğu basınç çok yüksektir. Birçok boru tipi de bu kadar yüksek basınca dayanamayarak sınıfta kalmaktadır. GF Hakan Plastik Aquasystem PP-R borularının anlık basınç dayanımı 120 bara kadar çıkmakta ve zorlu kış şartlarına dayanmaktadır.

    Suyun Donması Nedeniyle Yaşanabilecek Boru Patlamalarının Sebepleri ve Çözüm Önerileri

    PP-R boru tesisatları donma tehlikesine karşı korunmalı ve donma riskinin olduğu bölgelerde yalıtım yapılmalıdır. Tesisat uzun süre kullanılmayacak ise tesisattaki suyun boşaltılmış olmasına dikkat edilmeli ve boruların donma neticesinde oluşacak yüksek basınçlar nedeni ile zarar görmesi engellenmelidir.

    Soğuk hava ve tesisatın içinde kalan sudan kaynaklı sorunlar hem emeklerin boşa gitmesine hem de ekstra masrafa neden olabilmektedir. Bu nedenle, tesisatların içinde test sonrası su bırakılmamasına özen gösterilmesi ve standartlara uygun ham maddelerden imal edilmiş PP-R boruların kullanılması çok önemlidir. GF Hakan Plastik Teknolojisi ile üretilen Aquasystem PP-R boru ve ek parçaları, tüm bu riskleri minimuma indirme konusunda avantaj yaratmaktadır.

    Soğuk Havalarda Oluşan Boru Çatlaklarına Dikkat !

    Özellikle soğuk havalarda ortaya çıkan bir başka tehlike de boruların çatlamasıdır. Bu durum uygulama öncesi oluşur ve dikkat edilmezse ilerleyen zamanlarda borularda sızıntılara ve daha da kötüsü patlamalara neden olabilir. Basınç taşıma kabiliyeti olan PP-R ham madden üretilen borular, malzeme yapısı gereği 0°C’de camsı özellik göstermeye başlar ve kırılganlık hassasiyeti daha fazla ortaya çıkar. Bu nedenle, şantiyede montaj işlemi yapan ustalara, tesisatın uzun ömürlü olabilmesi için sorumluluklar düşmektedir. PP-R boruların kullanımında (taşıma, uygulama vb.) her zaman özen gösterilmelidir ancak soğuk havalarda bu çok daha önemlidir.

    Özellikle soğuk havalarda, PP-R ürünlerin uygulamadan önce boru uçlarından “5”er cm olacak şekilde ve keskin bıçak ağızlı bir boru makası ile kesilmesi bu sorunla karşılaşılmasının önüne geçmede faydalı olacaktır. Çünkü borularda çatlama genellikle boruların uç kısımlarında (nadiren de orta kısımlarında) oluşur. Bunun sebebi ise boruların taşınma esnasında en kolay darbe aldığı yerin uç kısımlar olmasıdır. Ayrıca, boruların soğuk havalarda simit şeklinde taşınması da iç gerilme oluşturur ve orta kısımlarda çatlamalara neden olabilir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.