DOLAR 32,5355
EURO 34,8637
ALTIN 2428,993
BIST 9706,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TMB: Kamu bankalarımızın yaklaşımı yurtdışında Türk işgücü istihdamını artırabilecek bir adım

    TMB: Kamu bankalarımızın yaklaşımı yurtdışında Türk işgücü istihdamını artırabilecek bir adım
    01.11.2019
    A+
    A-

    Ülkemizin istihdamın artırılmasına ihtiyaç duyduğu dönemde, kamu bankalarının ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi sağlayacak olması memnuniyet vericidir. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan “İstihdam Odaklı İşletme Kredisi”nden, devam eden konut projeleri ve yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında sektörümüzün de yararlanabilecek olmasını da ayrıca önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz.

    İnşaat sektörü, bölgesel fark gözetmeksizin yarattığı istihdam ile özellikle ekonomik risklerin ve işsizliğin yükseldiği dönemlerde çok daha önemli hale gelmektedir. Sektör olarak hükümetimizin destekleriyle yeniden işsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacak duruma gelmeyi istiyoruz.

    Hedefimiz Türk işgücü sayısını yeniden 100 binlere çıkarmak

    Yurtiçinde yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörümüz, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında da Türk işgücü istihdamının artırılması konusunda potansiyel taşımaktadır. TMB olarak, son dönemde yurtdışı projelerimizde çok daha fazla sayıda Türk işçisiyle çalışmayı arzu ettiğimizi ve bu kapsamda sayıları 35 binlere kadar gerileyen Türk işgücü sayısını yeniden 100 binlere çıkarma hedefimizi her ortamda dile getirmekteyiz.

    Dolayısıyla hedef ve önerilerimizin dikkate alınarak kamu bankalarımızın çalışması kapsamında değerlendirilmesi son derece önemli bir adımdır. Bir sonraki adım olarak ise yurtdışında Türk işçi istihdamının artırılmasına yönelik bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede yurtdışında da kendi işçisi ile çalışmak isteyen müteahhitlerimizin son yıllarda neden yabancı uyruklu işçi istihdamına yöneldiğinin tam olarak anlaşılması önemlidir. Böylelikle ihtiyaç duyulan diğer önlemlerin de devreye alınması mümkün olabilecektir.

    Yurtdışında yüzde 75 şartı yeniden değerlendirilmeli

    Öte yandan, “İstihdam Odaklı İşletme Kredisi” paketinde yurtdışı projelerde personel istihdamının en az %75’inin Türkiye’den götürülecek işgücü ile sağlanması şartı yer almaktadır. Bu oran yüksektir, çünkü proje üstlendiğimiz ülkelerin mevzuatları, bu denli yüksek oranlarda yabancı işgücüne izin vermeyebilmektedir. TMB olarak bu konuda da ilgili bakanlıklarımız ile ortak çalışmalar yürüterek ülkemiz ekonomisine daha çok destek verebileceğimize inanıyoruz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.