DOLAR 32,4978
EURO 34,5566
ALTIN 2498,066
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tüm alt sektörlerin ihracat birim fiyatları geriledi

    Tüm alt sektörlerin ihracat birim fiyatları geriledi
    08.08.2019
    A+
    A-

    Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Haziran 2019 sonuçları açıklandı. Endeks, Haziran ayında çalışma gün sayısının azalması nedeniyle önemli ölçüde geriledi. Endekste dikkat çeken önemli eğilim ise ihracat birim fiyatlarındaki gerilemenin Haziran ayında da sürmesi oldu.

    Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi, Haziran ayında çalışma gün sayısının azalması nedeniyle geriledi. Genel sanayi ihracat göstergelerinin önemli ölçüde düştüğü Haziran ayında, ihracat birim fiyatlarındaki gerilemenin sürmesi dikkat çekti.

    İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı miktar endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 36,6 düştü. Endeks, geçen yılın Haziran ayının yüzde 5,8 altında gerçekleşti. Sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 2018 yılı Haziran ayında 1,67 dolar iken 2019 Haziran ayında 1,34 dolar oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ihracat birim fiyatı 2018 yılı Haziran ayında 0,46 dolardı. 2019 yılı Haziran ayında birim fiyat 0,40 dolara indi. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracat birim fiyatları ise 2019 yılı Haziran ayında 3,24 dolar olurken 2019 Haziran ayında 2,32 dolar seviyesinde gerçekleşti. Endekse göre Türkiye’nin sanayi ihracatında ortalama birim fiyatlardaki düşüş eğilimi sürüyor.

    Haziran ayında 2019 yılının en düşük ihracatı yapıldı

    İhracatın miktar olarak 3,4 milyon ton olarak gerçekleştiği Haziran ayında, 2019 yılının en düşük aylık ihracatı yapıldı. İhracat değer olarak Haziran ayında 1,37 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın Haziran ayında 0,46 olan ihracat birim fiyatları, 2019 yılı Haziran ayında 0,40 dolara geriledi.

    Yılın en düşük ithalatı da Haziran ayında gerçekleşti

    İthalat Haziran ayında miktar olarak 174 bin ton, değer olarak 479 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece yılın en düşük aylık ithalatı Haziran ayında yapıldı. Haziran ayında ithalat birim fiyatı kilogram başına 2,76 dolara yükselerek, geçen yılın Haziran ayı ithal birim fiyatının yüzde 13,1 üzerinde gerçekleşti.

    Tüm alt sektörlerin ihracat birim fiyatları geriledi

    2019 yılı Haziran ayında 8 alt ürün grubunun tamamının ihracat birim fiyatları geçen yılın Haziran ayına göre geriledi. Tüm alt sektörlerin birim fiyatlarında düşüş sürdü. Düşüşler genel olarak iki haneli rakamlarda oldu.

    Haziran ayında kimyasal ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 38,3 gerileme yaşandı. Ağaç ve ahşap ürünleri ihracat birim fiyatı da yüzde 23,1 düştü. Prefabrik ürünlerin ihracat birim fiyatları ise geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 4,0 düştü. Prefabrik ürünler sınırlı gerileme yaşanan alt sektör oldu.

    2019 yılı Haziran ayında 8 alt ürün grubunun 6’sının ihracatı miktar olarak geçen yılın Haziran ayına göre düştü. 2 alt üründe ise miktar artışı yaşandı. Haziran ayında en yüksek ihracat miktar gerilemesi yüzde 46,3 ile prefabrik yapılarda gerçekleşti. Miktar artışı yaşanan 2 alt sektör ise yüzde 8,7 ile ağaç ve ahşap ürünleri ve yüzde 0,9 ile kimyasal ürünler oldu.

    2019 yılı Haziran ayında 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak geçen yılın Haziran ayına göre geriledi. Haziran ayında en yüksek ihracat değer kaybı yüzde 48,3 ile prefabrik yapılarda gerçekleşti. Elektrik malzemeleri ve teçhizatlarının değer olarak ihracatı yüzde 21,9 düştü. Değer olarak ihracatta en düşük gerileme gösteren alt sektör ise yüzde 15,1 ile metal bazlı ürünler oldu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.