DOLAR 32,379
EURO 35,0358
ALTIN 2326,799
BIST 9142,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tüm faaliyeletlerimizi durduran COVID-19 salgını sektörümüzü yok edecek

    Tüm faaliyeletlerimizi durduran COVID-19 salgını sektörümüzü yok edecek
    18.03.2020
    A+
    A-

    COVID-19 dünyayı kasıp kavururken salgının yayılmaması için seyahat kısıtlamalarına gidilmesi bazı sektörleri yavaşlatırken fuar, kongre ve etkinlik sektörlerini tamamen durdurdu.

    İnsanların seyahat etmesini ve bir araya gelmesini gerekli kılan fuarcılık, kongre ve etkinlik (konser, bayi toplantıları, ürün lansmanları, yurtiçi ve yurtdışı teşvik amaçlı geziler, destination wedding, kültür merkezleri, sanat galerileri, müzeler, kültür festivalleri, konferans çevirmenliği hizmeti gerektiren toplantılar ve benzeri aktiviteler) sektörlerinde şubat ayında başlayan iptal ve ertelemeler an itibarıyla zirveye ulaşmıştır.

    Bu etkinlikler haklı olarak idari kararlarla yaz aylarına tehir edildi veya tamamen iptal edildi. Salgının dünya genelinde henüz pik noktasına ulaşmamış olması yaz aylarının da şimdiden kaybedilmesi anlamına gelebilir çünkü yabancı ziyaretçi ve katılımcılar sektörel faaliyetlerimizin vazgeçilmez unsurlarıdır.

    Ülkemizde alt hizmet grupları ile birlikte 5 bin civarında fuar, etkinlik ve kongre organizatörü ve tedarikçisi faaliyet göstermektedir. Bu süreç tanıtım, etkinlik ve satış noktalarında ve AVM’lerde çalışan ve önemli bir istihdam alanı olan 20 bin civarında promotörün istihdamını da imkansız kılmıştır.

    Temsilcisi olduğumuz bu sektörler, binlerce firma ve alt tedarikçisi ile beraber 120 binden fazla çalışana istihdam sağlamaktadır. Bakmakla yükümlü oldukları aileleri de göz önüne aldığımızda bu sayı 500-600 bin civarına ulaşmaktadır.

    Bu gizli kahramanlar sadece ülkemizde değil, Türk firmalarının katıldığı yurtdışındaki fuar ve organizasyonların tüm stant, görüntü ve hizmet altyapılarını sağlayarak döviz cinsinden önemli bir kaynağın ülkemizde kalmasını sağlamaktadırlar. Şubat ayı başından itibaren yurtdışında iptal edilen binlerce fuar ve kongreyi de sayarsak durumun vahameti anlaşılmış olur.

    Fuar kongre ve etkinlik sektörlerini temsil eden bizler aşağıda açık isimleri bulunan dernek ve vakıflar olarak konu ile ilgili görüşlerimizi ve önerdiğimiz acil eylem planını ilgili bakanlıklara arz edeceğiz.

    Toplumsal uzlaşma için paha biçilmez bir fırsat ortaya çıkaran bu günlerde sağlığımız kadar ekonomimizi de ayakta tutacak önlemler almalıyız. Bu salgın nedeni ile en çok zarar gören sektörler olarak, olağan şartlarda hiçbir problemi olmayan işletmelerimizin yok oluşuna seyirci kalmak istemiyoruz.

    Yakın alanlarda faaliyet gösteren 12 sivil toplum kuruluşu olarak tüm dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu zorluğun gerektirdiği sorumlulukla birlikte hareket etmeye karar verdik.

    Mevcut konjonktürde devletimizin ve milletimizin yanında olma bilinci ile ilgili bakanlıklarımıza ilettiğimiz çözüm önerilerimizi bu vesileyle paydaşlarımız ve değerli basın mensupları ile paylaşmak istiyoruz.

    Sektörlerimiz için önerdiğimiz önlemler aşağıdaki gibidir:

    1. Şubat 2020 itibarıyla tahakkuk eden/edecek SGK, KDV ve muhtasar tahakkukları ödemelerinin en az 1 yıl olmak üzere ertelenerek takip eden yıldan itibaren yapılandırılması,
    2. 2019 ve 2020 yılları kurumlar vergisi ve gelir vergisi tahakkukları ödemelerinin en az 1 yıl olmak üzere faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması,
    3. Bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin gerek yurtdışından gelen ve Türkiye’de hizmet verdikleri yabancı müşteriler, gerekse yurtdışında hizmet verdikleri yabancı müşteriler sebebi ile kazandırdıkları döviz girdilerinin ihracat kaleminden sayılıp EXIM Bank ve diğer döviz kazandırıcı kredi ve teşviklerden faydalandırılması,
    4. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimize 1 milyon TL’ye kadar uygun faizli ve uzun vadeli KGF kaynaklı kredilerin verilmesi,
    5. İŞKUR’un “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği”nin sektörümüz için devreye sokulması,
    6. İşletmelerin kamu bankaları başta olmak üzere 2020 yılı içinde vadelendirilmiş kredi borçlarının ertelenmesi,
    7. Asgari ücret teşvikinin COVID-19 etkisi geçene kadar 2 katına çıkartılması,
    8. COVID-19 salgınından en çok etkilenen uluslararası katılımlı toplantı, fuar, kongre ve etkinliklerde teknik, sözlü çeviri, dekor, stant dekorasyonu, transfer, insan kaynağı vb. hizmetlerini veren şirketlerle tasarım ajansları, reklam ve tanıtım ajansları, prodüksiyon şirketleri, bağımsız tasarımcı, yazar, konferans çevirmenleri gibi bu alanlarda faaliyet gösteren serbest meslek erbapları ve firmalara personel destek kredisi ve teşviki verilmesi.

    Fuar Kongre Etkinlik sektöründe faaliyet gösteren dernekler olarak bu süreçte bizler de üyelerimizle birlikte yılmadan çalışıp ülkemizdeki toparlanma sürecine katkıda bulunma azminde olduğumuzu bilgilerinize sunarız.

    DPiD Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği

    I-MICE Uluslararası Mice Endüstrisi Derneği

    İSTAV İstanbul Sanat Tanıtım Araştırma Vakfı

    MPI Uluslararası Toplantı Profesyonelleri

    SİTE Motivasyon Etkinlikleri Turizmi Yöneticileri Derneği

    SSTD Sergileme ve Stant Tasarımcıları Derneği

    TETSED Tüm Etkinlik Teknolojileri Sektörü Derneği

    TKTD Türkiye Konferans Tercümanları Derneği

    TUED Türkiye Uluslararası Etkinlikler Derneği

    UFYD Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği

    YEPUD Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği

    YEKON Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.