DOLAR 32,5847
EURO 34,8399
ALTIN 2495,928
BIST 9633,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk şirketleri tasarrufu artık verimlilikte arıyor

    Türk şirketleri tasarrufu artık verimlilikte arıyor
    25.09.2017
    A+
    A-

    Gıda, plastik, ambalaj lojistik, beyaz eşya başta olmak üzere bir çok alanda üretim yapan firmalara endüstriyel eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan Garanti Eğitim gerçekleştirdiği çalışmalarla firmalara yüzde 20 ile yüzde 80 arasında verimlilik sağlıyor.
    Bugüne kadar Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Bezmialem Üniversitesi, Toyotetsu gibi sektöründe büyük firmalarla çalıştıklarını belirten Garanti Eğitim’in CEO’su Gürcan Akçay, ”Türkiye’de kriz anında ilk tercih çalışanı işten çıkarmak oluyor. Avrupa ve ABD’de ise bu son tercih olarak görülüyor. Çünkü hem şirketlerin yaşadığı toplum, hem de kamu yöneticileri bu konuda hızlı tepki veriyor. Türkiye’de ise işten çıkarma çok kolay sonuçlanıyor” diyor.
    Akçay, şirketlerin karlılıklarında yaşanan düşüşü depo örneğiyle anlatıyor. Akçay’ın verdiği bilgilere göre: “Türkiye’deki şirketlerin en büyük problemlerinden biri stok yönetimi. Hala ”üretelim depoda dursun” mantığıyla hareket ediyorlar. Üretici ürünü tasarlarken  tek amacı ürünü pakete koymak, verimli mi, değil mi, doğru miktarda mı, karlı mı, değil mi diye yeterince düşünmüyor. Bu mantıkla hareket eden şirketler, ürünün hammaddesinin ücretini peşin veriyor, işçilik ve enerji maliyetlerini ödüyor ve rafa koyuyor. Satabildiğini satıyor, satamadığı çöpe gidiyor. Son kullanma tarihi olan tüm ürünler için bu geçerli. Firmalar, satamadığı üründen dolayı karlılığı düşünce eleman çıkarmaya yöneliyor. Siparişe göre üretim yapmayı pek düşünmüyor.”

    Bazen işe alım da tasarruf oluyor

    Son dönemlerde şirketlerin danışmanlık eğitimi alarak verimli çalışmaya yöneldiklerini ifade eden Akçay, “Şirketlere verimliliği artırıcı, maliyetleri akılcı yollarla azaltacak çözüm önerileri getiriyoruz. Şirketlerde üretimin işçilik maliyeti yüzde 3-10 arası değişiyor. Fakat şirketlerde karlılık düştüğünde ilk tasarruf yöntemi olarak küçülmeye gidiliyor. Yüzde 90`lık dilime kimse bakmıyor. Yurt dışındaki şirketlerde eleman sayısı kolay kolay değişmiyor. Onlar daha çok operasyon süreçlerini iyileştirmeye yönelik çözümler üretiyor. Türkiye’de doğru bir ölçme sistemi de mevcut değil. 1 kişinin tek başına altından kalkabileceği işlere 3 kişi görevlendiriyoruz, doğru kişiyi doğru işte görevlendiremiyoruz. Bazı durumlarda işten çıkarma çözüm gibi görünse de bazen ise alım yapılmasını da tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

    Verimlilik yüzde 80’e varabiliyor
    Bu tür danışmanlıkların ne tür katkılar yaptığını da belirten Akçay, “Türkiye’de personel sayılarında yüzde 20-25 arasında bir fazlalık var. Gereksiz iş gücü basit gibi dursa da aynı iş iki kişiye verildiğinde işlerin ortada kaldığını gözlemliyoruz, bu da riskli bir durum. Firmalara yüzde 3 ile yüzde 30 arası kar sağlıyoruz. Verimlilikte ise yüzde 20 ile yüzde 80 arasında verimlilik sağlıyoruz. ” sözleriyle özetliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.