DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk sporunun ve genç sporcuların destekçisi Klassis

    Türk sporunun ve genç sporcuların destekçisi Klassis
    02.01.2020
    A+
    A-

    2017 ve 2018 yıllarında Türkiye Ralli Genç Pilotlar Şampiyonası’nda üst üste iki kez şampiyon olan Ralli Pilotu And Sunman, Klassis’in de sponsor olduğu Castrol Ford Team çatısı altında yarıştığı 12-13 Ekim 2019 tarihlerinde Kocaeli’de gerçekleşen yarıştan da ödülle döndü.

    37. Ford Otosan Kocaeli Rallisi’ni kendi kategorisinde ilk sırada tamamlayarak şampiyonluk yolunda büyük avantaj elde eden And Sunman ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İstikrarlı çizgisini devam ettiren pilot, motor sporlarının desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek sponsorluk anlaşmalarının önemini vurguladı. Motor sporlarına olan merakını ve kariyerine nasıl başladığını anlatan Sunman’ın, geleceğe dair hedeflerinden bahsettiği ve genç sporculara tavsiyelerde bulunduğu röportajını aşağıda bulabilirsiniz.

    Motor sporlarına merakınız ne zaman başladı? Ne zaman ralli pilotu olmaya karar verdiniz?

    Motor sporlarına merakımın ne zaman oluştuğuna tam olarak hatırlayamıyorum. Küçüklüğümde bile çeşitli motor sporu dallarını izler ve otomobillerin süratleri ve sürücülerin değişik pilotajlarından çok etkilenirdim. Yaşım ilerledikçe de ilgim biraz daha şekil almaya başladı ve bu kadar çeşitliliği olan bir spor dalında özellikle hangi dalları sevdiğime karar verebilir vaziyete geldim. Bunların arasında Ralli de vardı, fakat her ne kadar etkilenmiş olsam da bu sporun bir parçası olabileceğimi hayal bile edemezdim. Ta ki yaklaşık 5-6 yıl önce babam ve annem Türkiye Historik Ralli Şampiyonasına bir adet Fiat 131 ile katılana kadar. Onların bu girişimi, bana artık bu sporun bir parçası olabileceğimi gösterdi. Yolculuğuma Prokart ve V2 Challenge gibi pist yarışları ve Karşıyaka Tırmanma yarışı ile başladım. Hemen ardından da ailemin bana bir adet Fiesta R2 ralli otomobili temin etmesi ile ralli maceram başlamış oldu.

    2017 ve 2018’de kendi kategorinizde şampiyon oldunuz. Genç yaşınızda elde ettiğini bu başarıları neye bağlıyorsunuz? Başarılı olmanızdaki en büyük etkenler nelerdir?

    Ailemin bu konudaki hem maddi hem manevi desteği, ralli kariyerimi başlatmış olan en büyük etken. Bunların yanı sıra Castrol Ford Team Türkiye gibi profesyonel bir yarış garajında yarışmanın sunduğu imkanlar, hayatımda önemli yeri olan insanların verdiği manevi destek, ve tabii ki Klassis gibi değerli sponsorların verdiği destekler bu spordaki başarımın arkasındaki en büyük etkenler. Arkasında böyle körükleyici kuvvetler olan sporcunun üstüne düşen şey ise kararlılığını korumak ve çok çalışmak.

    Motor sporlarının ülkemizde yeterince desteklendiğini düşünüyor musunuz? Motor sporlarında daha iyi yerlere gelinebilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmalı?

    Ülkemizde motor sporları maalesef zamanında gördüğü desteği ve ilgiyi görmemektedir. Bu spor için farkındalık oluşturmak çok önemli. Daha fazla reklamı yapılmalı, sürekliliği ve sporcu kitlesinin korunması için de sporculara daha çok destek olunmalı.

    Sponsorluk anlaşmalarının sporda nasıl bir öneme sahip olduğunu düşünüyorsunuz?

    Motor sporları heyecanlı ve ekstrem olduğu kadar yüksek maliyetli sporlardır. Bu durumlarda sponsor desteği bu sporun yapılabilmesindeki en önemli etkenlerden biridir.

    Motor sporlarındaki kariyeriniz ile ilgili olarak gelecekteki hedefleriniz nelerdir?

    Ralli sporunda birçok klasman bulunmaktadır ve bu klasmanların bazıları diğerlerine göre daha fazla rekabet içermektedir. Yarışmacı olarak katıldığım ilk iki sezonumda Gençler Şampiyonluğu elde ettim ve artık kendime daha yüksek bir hedef koymak istiyorum. Hedefim kendimi git gide daha da zorlu olacak klasmanlarda geliştirerek ve bu klasmanlarda da başarılar elde ederek olabileceğimin en iyisi olmak. Daha da uç bir hedef olarak yurt dışında yarışabilmeyi söyleyebilirim.

    Genç bir sporcu olarak motor sporuna meraklı diğer gençlere vereceğiniz tavsiyeler nelerdir?

    Motor sporlarına meraklı ve heyecanlı bütün gençlere vereceğim ilk tavsiye istedikleri heyecanı trafikte aramamaları olur. Son zamanlarda daha fazla genci motor sporlarının içine sokmayı hedefleyen Tosfed Yıldızını Arıyor gibi organizasyonlar meydana çıktı. Bu gibi organizasyonlar, meraklı gençlerin kesinlikle kaçırmaması gereken fırsatlar. Motor sporlarını takip etmelerini ve bu spora dahil olabilecekleri her türlü fırsatı kollamalarını, karşılarına çıktığı anda değerlendirmelerini tavsiye ederim.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.