DOLAR 32,5576
EURO 34,6886
ALTIN 2492,745
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk Telekom çalışanlarının çocukları Dünya Görme Günü’nde ‘Günışığı Çocukları’yla buluştu

    Türk Telekom çalışanlarının çocukları Dünya Görme Günü’nde ‘Günışığı Çocukları’yla buluştu
    11.10.2017
    A+
    A-

    Türk Telekom, farkındalık yaratmak amacıyla ‘Dünya Görme Günü’ne özel, ‘Günışığı Çocukları’ ile Türk Telekom çalışanlarının çocuklarını buluşturdu. Türk Telekom’un Engelsiz Yaşama Derneği (EY-DER) ile birlikte hayata geçirdiği Günışığı Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklar görme engellilere yönelik çeşitli aktivitelerle eğlenceli zaman geçirdi. Türk Telekom’un kurumsal sosyal sorumluluk projesi “Günışığı” kapsamında eğitim gören çocuklar özel eğitmenler eşliğinde, balık ağı oyunu, beden perküsyonu ve seramik çalışması yaptılar.

    Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, Engelsiz Yaşama Derneği (EY-DER) ile birlikte hayata geçirdiği Günışığı Projesi kapsamında, Dünya Görme Günü’ne özel bir çalışmaya imza attı. Türk Telekom çalışanlarının çocukları ve proje kapsamında eğitim gören Günışığı Çocukları, derneğin Ankara’da bulunan merkezinde bir araya geldi. Bu özel güne dikkat çekmek amacıyla gerçekleşen etkinlikte buluşan çocuklar, balık ağı oyunu, beden perküsyonu ve seramik çalışması ile birbirleriyle daha yakın iletişim kurma fırsatı buldular.

    Etkinlik ayrıca, gören çocukların kaynaştırma okullarına giden az gören ‘Günışığı’ çocuklarıyla aynı sıraları paylaşmaları açısından da önemli bir deneyim olarak akıllarda kaldı. Dünya çapında körlük ve görme azlığına dikkat çekmek, bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla her yıl Ekim ayının ikinci haftasında Dünya Görme Günü’ne özel etkinlikler düzenleniyor.

    Birlikte öğrendiler, birlikte başardılar

    Dünya Görme Günü’ne dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Günışığı Çocukları ve Türk Telekom çalışanlarının çocukları ilk olarak, beraberce strateji geliştirebildikleri bir takım oyunu olan “Balık Ağı” oyununu oynadı. 20 öğrencinin katılımı ile oynanan oyunda, ebenin dokunduğu ilk kişinin elini tutan iki çocuğun diğer çocukları yakalanması amaçlanıyor. Arkadaşınca yakalanan her çocuk el ele tutuşarak çemberi büyütüyor ve sonrasında tüm çocuklar el ele tutuşup, tek vücut halinde son kalan bir kişiyi de yakalayana dek oyun devam ediyor.

    Günışığı çocukları, etkinliklerin devamında ise vücut ve ellerini kullanarak alkış, dizlere vurma gibi seslerle bir ritim korosu oluşturdukları “Beden Perküsyonu” performansına yine birlikte imza attılar. Hemen ardından gerçekleştirilen “Seramik Çalışması” kapsamında ise Günışığı Çocukları, seramik hamurundan çiftlik hayvanları, ev, ağaç gibi figürler üreterek ortak bir kompozisyon oluşturdular.

    2013 yılından bu yana kutlanıyor

    Dünya Görme Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Evrensel Göz Sağlığı Küresel Eylem Planı” başlığı ile 2013 yılında, topluluk üyesi ülkeler tarafından oybirliği ile kabul edildi. Dünya Görme Günü, her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü, körlük ve görme bozukluğuna odaklanmak ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak amaçlı kutlanan özel bir gün olarak tanımlanıyor. Dünya çapında çok sayıda kuruluş, “Dünya Görme Günü” ile ilgili çeşitli araştırma, uygulama ve etkinliklerini Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşıyor ve evrensel göz sağlığının mümkün olacağına inanıyor. Bu yıl yapılacak olan etkinliklerin ana teması ise “Harekete Geçme” ve “Uluslararası Görme Vizyonu Edinme” olarak belirlendi.

    Dünya Sağlık Örgütü Körlüğü Önleme Programı’nın verilerine göre de ülkemizde 78 bin görme engelli bulunuyor ve bu sayının yaklaşık olarak 62 bin kadarının da az gören olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda, uluslararası entegrasyon sağlanarak göz sağlığı politikalarını geliştirmek, uygulamak ve ihtiyacı olan herkesin bu hizmetlere erişimini sağlayabilmek adına, ‘Önlenebilir Körlüğü’ gidermek için bu tarz iş birliklerinin geliştirilmesi de gelecek projeksiyonları arasında yer alıyor.

    Notlar

    * Dünya genelinde yaklaşık 285 milyon insanın görme engelli olduğu varsayılıyor. Bu sayının 39 milyonu “kör”, 246 milyonu ise “az gören” olarak açıklanıyor.

    * Ülkemizdeki görme engelliler okullarına devam eden çocuk sayısı 1.500 olarak açıklanıyor.

    * Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılına kadar önlenebilir görme bozukluğunun yaygınlığını %25 oranında azaltmaya yönelik küresel bir hedef koyarak uluslararası alanda farkındalık çalışmalarını çeşitli etkinliklerle sürdürüyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.