DOLAR 32,3181
EURO 35,1104
ALTIN 2297,876
BIST 9037,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye her yıl bahçe ve balkonlara 450 milyon TL harcıyor

    Türkiye her yıl bahçe ve balkonlara 450 milyon TL harcıyor
    11.06.2018
    A+
    A-

    Türk kültüründe bir evin olmazsa olmazlarından olan bahçe ve balkonlar, nefes alabildiğimiz yerlerin başında geliyor. Özellikle şehir hayatında önemli bir ihtiyaca cevap veren bu alanlar için yapılan harcamalar giderek artıyor. Bu artışta bahçe mobilyaları pazarının büyümesini beraberinde getiriyor. Bu büyümenin en önemli nedeninin tüketicilerin balkonlu ve/veya bahçeli eve sahip olma ve dış mekanlarda daha çok zaman geçirme talebinden kaynaklandığını söyleyen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye dış mekan mobilyaları pazarının büyüklüğünün 450 milyon TL’yi aştığını söyledi

     Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de bir evin olmazsa olmazlarındandır bahçe ve balkon. Yapılan araştırmalarda bunu kanıtlar nitelikte. Araştırmaya göre; Türklerin yüzde 79,6’si balkon veya terasın bir evde mutlaka olması gerektiğini söylüyor. Bunu yeşil alanlar, parklar ve kendine ait oda takip ediyor.

    “Bahçe ve balkonlarda iç mekan konforunun etkisini devam ettirmemiz gerekli”

    Bu farkındalıkla şehir hayatında önemli bir ihtiyaca cevap veren bahçe ve özellikle balkonlar için yapılan harcamaların giderek arttığını söyleyen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, bu artışın bahçe mobilyaları pazarının büyümesini beraberinde getirdiğini söyledi. Türkiye mobilya sektörünün 2017 yılında doğru bir uygulama olan KDV indiriminin etkisiyle 40 milyar TL iç pazar büyüklüğüne eriştiğini belirten Güleç, bunun içinde bahçe mobilyaları pazar hacminin 450 milyon TL civarında olduğunun altını çizdi. Güleç,Pazarda sayıları yaklaşık 50’yi bulan üretici, plastik, cam, metal ve masif gibi malzemelerden üretim yaparken, plastik mobilyalar toplam satışların yüzde 42’sini oluşturuyor. Bambu, kamış, sepetçi söğüdü gibi Türkiye’de yetişmeyen ve Asya-Pasifik bölgesinden ithal edilen ağaçlardan dolayı yerli üretimde hammadde sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Üretimde durum böyleyken perakende ve satış tarafında ise iş hacminin giderek arttığını görüyoruz. Özellikle, yapı market ve ev perakendecileri ile e-ticaret kanalında her malzemeden bahçe mobilyaları yoğun olarak satılıyor” dedi.

    Öte yandan yazlık evlerde büyük öneme sahip olan balkon ve bahçenin, şehirdeki evlerde de daha çok arandığının altını çizen MOSFED Başkanı Güleç, “Artık açık havada ve doğada vakit geçirme ihtiyacımızı evlerimizdeki bahçe ve balkonlarda gideriyoruz. Bu mekanlar pek çoğumuz için vazgeçilmez birer “nefes alma” yeri. Dolayısıyla bahçe ve balkonlarda iç mekan konforunun etkisini devam ettirmemiz gerekli. Bu farkındalıkla da konut projeleri geliştirildiği sürece sektörün büyümesini sürdürülebilir kılacağından hiç şüphemiz yok. Ayrıca ev dışı yeme-içme sektörü ve otel dış mekan mobilyaları da sektörün büyümesini sağlayan diğer önemli faktörler” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.