DOLAR 32,5372
EURO 34,9263
ALTIN 2439,458
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye temizlik kağıdı ihracatında liderliğe oynuyor!

    Türkiye temizlik kağıdı ihracatında liderliğe oynuyor!
    04.09.2018
    A+
    A-

    Bölgesel çapta temizlik kağıdı sektörünü 4-6 Eylül tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde buluşturan Tissue World Istanbul Fuar ve Konferansı, kapılarını ziyaretçilere açtı. 65 ülkeden sektör liderlerini ağırlayan fuarda, Türkiye’nin ihracat lideri olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde hızla büyüyen temizlik kağıdı pazarındaki fırsatlar ve zorluklar masaya yatırılıyor.

    Dünyanın en büyük fuar organizatörlerinden UBM çatısı altında, UBM Turkey tarafından 4-6 Eylül 2018 tarihleri arasında, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Tissue World Istanbul, 65 ülkeden 72’nin üzerinde ulusal ve uluslararası firmanın katılımıyla başladı. Hayat Holding ve Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu’nun ana sponsorluğunda düzenlenen ve bu yıl 2.200 sektör profesyonelini ağırlamayı planlayan Tissue World Istanbul’da Türkiye’nin ihracata öncülük ettiği Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi temizlik kağıdı pazarının bugünü ve yarını mercek altına alınıyor.

    “Doğu Avrupa, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da hızla büyüyen temizlik kağıdı pazarına açılan kapı” mottosuyla ziyaretçileri karşılayan Tissue World Istanbul perakende sektörü temsilcilerini, lojistik firmalarını, temizlik kâğıdı tedarikçilerini, danışmanlık şirketlerini, ‘non-woven’ üreticilerini, ilgili sivil toplum kuruluşlarını ve kamu yetkililerini bir araya getiriyor.

    Fuar ile eşzamanlı olarak “Türkiye’de Temizlik Kağıdı Sektörünün Dinamikleri ve Yeni Pazarlar” temasıyla gerçekleşen Tissue World Istanbul 2018 Konferansı, son 10 yılda temizlik kağıdı pazarında bölgesel olarak büyüme oranı en yüksek ülke olan Türkiye’de ve MENA bölgesinde mevcut olan pazar fırsatları konuşuldu.

    Üretim makinelerine yapılan yatırım, ihracatın itici gücü oldu

    Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soli Özel’in jeopolitik değerlendirmesiyle başlayan Tissue World Istanbul 2018 Konferansı’nda konuşan Bkay Tissue Yöneticisi Bodo Kottwitz, Türkiye’nin temizlik kağıdı üretim makinelerine yaptığı büyük yatırımlar sonucunda bugün ana rulo ihracatında dünyada ikinci, toplam ihracatta ise dördüncü olduğunu vurguladı. “Türkiye’nin dünyanın her yerine temizlik kağıdı ihraç ediyor. En büyük alıcılar ise İngiltere, Yunanistan ve İsrail olarak sıralanıyor.” diyen Kottwitz, sözlerini şöyle sürdürdü: “MENA bölgesinde nüfusun Avrupa’dan fazla olmasına karşın, toplam temizlik kağıdı tüketiminin düşük olduğunu gözlemliyoruz. Bu da MENA bölgesinde üretim ve ihracat için büyük bir potansiyel oluşmasını sağlıyor. Bölgede son yıllarda yaşanan belirsizlikler ve ekonomik dalgalanmalara rağmen ortalama büyüme %8,5 oranında gerçekleşiyor.”

    MENA bölgesinde temizlik kağıdı üretim makineleri için de elverişli bir pazar bulunduğuna dikkat çeken Kottwitz, “Türkiye yılda 300 bin ton temizlik kağıdı tüketiyor. Gayrisafi yurtiçi hasılası çok daha yüksek olan Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki tüketim ise 50 bin tonun altında. Bu pazarlar yeni üretim makineleri ile canlanabilir. Bölgedeki toplam tüketimin on yıl içinde 1,3 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu talebi karşılamak için her yıl iki büyük temizlik kağıdı üretim makinesine ihtiyaç duyulacaktır.” diye konuştu.

    Türkiye ihracatta inovasyon ve stratejik iş ortaklıklarıyla büyüyor

    Temizlik kağıdı pazar dinamiklerinin ele alındığı Sektör Liderleri Sempozyumu’nda, sektör lideri şirketlerin büyüme stratejileri konuşuldu. Türkiye pazarındaki çok kırılımlı yapının, rekabet açısından önemli bir fırsat meydana getirdiğine dikkat çeken Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Üretim Tesisleri Direktörü Erdem Ülkümen, “Ekonomik belirsizlikler ve artan hammadde fiyatları, bizi daha çok inovasyon yapmaya itiyor. Böylelikle verimliliği artırabiliyoruz.” diye konuştu. Lif fiyatlarındaki artışı ve kurda yaşanan belirsizlikleri değerlendiren Aktül Kağıt Üretim Direktörü İbrahim Gökçe, “Tedarikçilerle kurduğumuz stratejik iş ortaklıkları, pazarda yaşanan bu gibi belirsizlikleri aşmamızı sağlıyor.” dedi.

    Nihai ürünün ihracat kapasitesini artırmaya yönelik çalışmaların da mercek altına alındığı panelde, Hayat Kimya Global Temizlik Kağıdı Direktörü Lütfi Aydın lojistik maliyetlerinin artış eğiliminde olduğunu hatırlattı ve ekledi: “Müşterinin ve talebin belirgin olduğu pazarlarda dönüştürme tesisleri kurarak, ihracat kapasitesini etkin biçimde artırma yoluna gidiyoruz.”

    Her ülkenin farklı bir büyüklüğü ve ithalat/ihracat dengesi olduğunu vurgulayan Lila Group Genel Müdürü Alp Öğücü, “Biz üretimi tek bir noktadan gerçekleştiriyoruz. Farklı coğrafyalardaki müşterilerimizle sürdürülebilir ilişkiler kurabilmek adına esnek davranmaya ve farklı pazarlara farklı çözümlerle çıkmaya özen gösteriyoruz.” diye konuştu.

    Üç gün sürecek olan Tissue World Istanbul konferansı, üç ana temel üzerinde inşa ediliyor. Bu temeller; yöneticiler, fikir önderleri ve karar vericilerden oluşan konuşmacıların görüşlerini sunacağı “Sektör Liderleri Sempozyumu”; fiber, enzimatik uygulamalar, teknik gelişmeler, Endüstri 4.0 ve enerji verimliliği gibi sektörü ileriye taşıyacak yeniliklerin paylaşılacağı “Teknik Oturumlar” ve kadın profesyonellerin sektördeki ilham verici başarı hikayelerine yer verilecek olan “Temizlik Kâğıdı Sektöründe Kadınlar Forumu” olarak sıralanıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.