DOLAR 32,5678
EURO 34,7139
ALTIN 2487,133
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’de çiftlerin yüzde 66’sı cihazlarla fazla vakit geçirdiği için tartışıyor

    05.04.2018
    A+
    A-

    Günümüzün dijital dünyasında, çiftlerin iletişim kurmak ve birbirleriyle bağlı kalmak için cihazlara bağımlı olması artık normal hale geldi. Ancak, Kaspersky Lab’in en son araştırmasına göre “bağlantılı aşk”, avantajlarının yanı sıra dikkate alınması gereken dezavantajlara da sahip. Örneğin, Türkiye’de çiftlerin %66’sı cihazlarla fazla vakit geçirdiği için tartışıyor. Bu da genelde çiftleri yakınlaştıran cihazların, kişileri birbirinden uzaklaştırıp ilişkileri riske atabileceğini de gösteriyor.

    Günümüzde birçok insan arkadaşları ve aileleriyle iletişim halinde kalmak için cihazlara güveniyor. Aynı durum ilişkiler için de geçerli. Günümüzde çiftler ilişkilerini güçlendirmek için cihazları ve internet üzerinden mesajlaşma hizmetlerini sıkça kullanıyor. Türkiye’de insanların %85’i uzakta olduklarında eşleriyle internet üzerinden sürekli iletişim halinde oluyor. %62’lik bir kısım ise cihazlar ve internet üzerinden iletişim kurarak kendilerini eşlerine daha yakın hissettiklerini belirtiyor. Bu oran özellikle birlikte yaşamayan çiftlerde daha da fazla (%68).

    Dijital yaşantı ayrıca cihazların da paylaşılmasına yol açıyor. Türkiye’de insanların %62’si hesaplar ve cihazlar gibi internet üzerindeki aktivitelerini paylaşmaya başladıktan sonra ilişkilerinin geliştiğini dile getiriyor. Cihaz kullanımının birçok artısı olduğu açıkça ortada fakat dikkate alınması gereken bazı eksiler de yok değil.

    Yapılan araştırmada, cihaz kullanımının çiftler arasında tartışmalara da neden olabileceği ortaya çıktı. Tartışma nedenleri arasında cihazların fazla kullanılması ve siber güvenlik vakaları yer alıyor.

    Örneğin, araştırmaya Türkiye’den katılanların %59’u yemek veya karşılıklı konuşma esnasında eşinin cihaz kullanması nedeniyle tartışma yaşadığını söylüyor. Ayrıca, cihazlarla çok fazla vakit geçirdiği için eşiyle tartışanların oranı ise %66. Bu oran birlikte yaşayan çiftlerde (%78), ilişki içerisinde olan fakat ayrı yaşayan çiftlere (%62) göre daha yüksek. Bu durum, insanların ihmal edilmekten hoşlanmadığını ve birlikteyken eşlerinin ilgisini istediklerini gösteriyor.

    Ancak cihazlarla fazla vakit geçirmek çiftlerin tartışmasına neden olan tek şey değil. Cihazlara erişim konusu da ilişkilerde sürtüşme yaşanmasına yol açıyor. Türkiye’de çiftlerin %26’sı cihaz kullanım sırası, %53’ü cihazları şarj etmeyi unutma ve %26’sı da cihazları kaybetme nedeniyle tartışma yaşamış.

    Elbette, dikkat edilmesi gereken siber güvenlik sorunları da var. Türkiye’de çiftlerin neredeyse üçte biri (%30), eşlerden birinin cihaza zararlı yazılım bulaştırması nedeniyle tartışmış. %21’lik bir kesim ise eşinin zararlı yazılım yüzünden veya yanlışlıkla internette para kaybetmesi nedeniyle tartıştığını dile getiriyor. Cihazlarını paylaşan çiftlerin yukarıda belirtilen sorunlarla karşılaşması çok daha olası. Modern ilişkilerde cihazlar arkadaş olduğu kadar düşman da olabiliyor.

    Modern cihazlar, becerileri sayesinde çiftlere birçok fırsat yarattı. Çiftler birlikte olmadıkları zamanlarda bile sürekli iletişim halinde kalıp ilişkilerini ilerletebiliyor.” diyen Kaspersky Lab Ürün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dmitry Aleshin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak cihazların avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Çiftler ayrıyken aşkın taze kalmasını sağlayan cihazlar, sorumsuzca kullanıldığında ise tartışma çıkmasına neden olabiliyor. Cihazlar, hesaplar ve internet üzerindeki aktivitelerden meydana gelen dijital yaşantılarını düzenleyip aynı zamanda da eşlerini ihmal etmemeye çalışan kişiler, kimseyi üzmeden dijital dünyanın nimetlerinden faydalanabilir.”

    İnsanların internet üzerinde geçirdiği süre arttıkça siber güvenlik riskleri de daha ciddi hale geliyor. Bu nedenle herkesin en son siber tehditlere karşı korunduğundan emin olması gerekiyor. Bunu yapmanın bir yolu Kaspersky Total Security gibi araçlar kullanmak. Çok işlevli bir çözüm olan Kaspersky Total Security, insanların dijital yaşantılarının her bölümünü koruyabiliyor ve aynı anda birden fazla cihazın güvende kalmasını sağlayabiliyor. Böylece çiftler, zararlı yazılım bulaşmasından veya kişisel verilerinin yanlış ellere geçmesinden endişe duymadan birbirleriyle iletişim kurabiliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.