DOLAR 32,3369
EURO 35,1306
ALTIN 2241,043
BIST 8739,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’de oteller değerleniyor

    Türkiye’de oteller değerleniyor

    Türkiye’nin turizm sektöründe geldiği son aşamaya değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Onur Çelik, ülkeye gelen ziyaretçi sayısının 2014 yılında 41.627.246 ziyaretçi ile maksimum seviyeye ulaştığını, yaşanan çeşitli olumsuz etkenler nedeniyle birkaç yıl geriye doğru bir gidiş olmasının ardından 2017 yılında turizmin yeniden yükselişe geçtiğini belirtti. 

    2018 yılının ise Türkiye’nin turizminde eski günlerine dönüş yılı olduğunu kaydeden Çelik, “2017 yılında Türkiye 2014 rakamlarına ulaşarak dünya sıralamasındaki yerini sağlamlaştırdı. 2018 yılında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı %21,84 artarak 39.488.401 oldu. Toplam ziyaretçi sayısında ise %21,45 oranında artış meydana geldi ve 46.112.592 olarak gerçekleşti. Türkiye, 2018 için beklenen 36 milyon turist sayısının da üzerine çıktı ve yılı yaklaşık 39,5 milyon ziyaretçi ile tamamladı. Turizm geliri ise ilk 9 aylık dönemde geçen yıla göre %13,9 artarak yaklaşık 23 milyar dolara ulaştı. Yapılan araştırmalara göre yabancıların en çok geceleme yaptığı iller sırasıyla 70,2 milyon ile Antalya, 20,1 milyon ile İstanbul, 8,1 milyon ile Muğla, 3,2 milyon ile Aydın, 2,3 milyon ile İzmir olarak kayıt altına alındı” dedi.

     

    Turizmde yatırımlar çeşitlenmeli

    Mevcut turizm yatırımlarının çeşitlenmesi gerektiğini belirten Çelik, “Türkiye turizm sektöründe özellikle kıyı turizmiyle ön plana çıkmış bir ülke. Bir dönem Ege ve Akdeniz sahil şeridine yapılan otel yatırımlarıyla ülkemizdeki konsept kıyı otelciliği olarak ilerledi ve kent otelciliği ikinci olanda tutuldu. Günümüzde ekonomik istikrar ve paralelinde artan iş hacmi sebebiyle kent otellerine yönelim görülüyor. Ülkemizde artan rekabet sebebiyle yatırımların birçoğu mevcut otellerin renovasyonu ve genişletilmesi şeklinde. Dünyadaki turizm trendlerine, Türkiye’deki turizm kapasitesi ve altyapısına bakıldığında sürdürülebilir turizm için marina, kongre, sağlık, spor, golf ve kruvaziyer limanlarda eksiklikler var. Bu alanlar yatırım için öncelik verilebilecek alanlar olarak öne çıkıyor. Mevcut turizm sektörünün iyimser bir hava yakalaması ve devletin turizm alanında yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcılara sağladığı teşvikler ise sektörü cazip kılıyor. Arazi tahsisi, vergi indirimleri, elektrik-su gibi giderlerde sağlanan indirimler olumlu katkı sağlıyor” görüşünü paylaştı.

     

    Otellerin doluluk oranları yükselişte

    2018 itibariyle turizm sektöründe görülen canlanma ile otel doluluk oranlarının artışa geçtiğini söyleyen Çelik, “İstanbul’da geçmiş dönemde azalan Avrupalı ve Uzakdoğulu turistin yerini 2018 yılı itibariyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinden gelen Arap turistler aldı. Mevcut otellerde doluluk oranları ve fiyatlar 2018 ile 2019 yılına gelindiğinde gözle görülür şekilde arttı. Bu artıştan en büyük payı İstanbul‘da Tarihi Yarımada’da bulunan oteller ile Beyoğlu ve Beşiktaş’ta yer alan lüks oteller aldı. 2016 yılında %45-%50 seviyelerinde olan doluluk oranları takip eden yıllarda artarak günümüzde %70-%80 seviyelerine ulaştı. 2019 yılı ortalarında 4 yıldızlı otellerin ortalama fiyatları konum, oda tipleri ve sunduğu hizmete göre 50-100 euro arasında değişirken, 5 yıldızlı otellerin ortalama fiyatları ise 100-250 euro arasında yer aldı. Antalya’da 2016 yılında %45-%50 seviyelerinde olan doluluk oranları ise günümüzde %65 ile %70 seviyeleri ulaştı. Ortalama oda fiyatları günümüzde ortalama 50-55 euro bandında değişiyor” bilgisini verdi.

     

    Dolulukların artması ve oda fiyatlarındaki artış otellerin değerini yükseltti

    Siyasi belirsizlik, terör olayları, doğal felaketler, turizm sektörünü direkt etkiliyor. 2016 yılında düşüşe geçen turizm sektörü artık yükselişe geçti.  Turizmdeki toparlanma otellerin piyasa değerlerine de yansıdı. Otel yapıları ile ilgili hazırlanan değerleme raporlarında geçtiğimiz yıla göre yüksek artışlar göze çarpıyor.

     

    2019 turizmde rekor yılı olacak

    Bu veriler ışığında 2019 yılı için de beklentilerin arttığını söyleyen Çelik, “Özellikle 2019 yılının Türk-Rus yılı ilan edilmesi sonucunda ülkemize en çok turist gelen ülkelerin başına gelen Rusya Federasyonu’ndan gelecek turist sayısının daha artması bekleniyor. Turizme yapılan yatırım-destek paketleri, Yeni Havalimanının açılması, kur artışı sebebiyle turizm maliyetinin ülkemizde düşük olması, Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 kapsamında bu yıl Turizm Master Planı hazırlanması ve Turizm Geliştirme Fonu oluşturulması beklentileri artırıyor. Böylelikle hem ülke ve destinasyon çeşitliliğinin, hem turist sayısının, hem de turist başına düşen gelirin artırılması planlanıyor. Atılacak adımlarla turist sayısının bu yıl 50 milyona, gelirinin de 35 milyar dolara çıkması beklenirken, gelecek 4 yıl içinde ise 70 milyon turist ve 70 milyar dolar turizm geliri hedefleniyor” dedi.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.