DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller Madame Tussauds İstanbul’da

    Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller Madame Tussauds İstanbul’da
    07.05.2019
    A+
    A-

    250 yıllık geleneği gereği her merkezinde topluma mal olmuş kadın liderlere, kadın siyasetçilere ve ismi tarihe geçen kadın öncülere yer veren Madame Tussauds, İstanbul’daki merkezinde bulunan koleksiyonuna Türkiye’nin ilk ve tek kadın Başbakanı Tansu Çiller’i ekledi. Kadın liderlere her merkezinde önem atfeden Madame Tussauds’nun dünyadaki diğer merkezlerinde Kraliçe Elizabeth, Angela Merkel, Benazir Butto, Margaret Thatcher, Indira Gandhi, Hillary Clinton ve Theresa May gibi siyaset alanında öne çıkan ve lider olan kadınların figürleri bulunuyor.

    250 yıllık tarihe sahip dünyaca ünlü balmumu müzesi Madame Tussauds, İstanbul’daki merkezinde yer alan figürlerine bir yenisini daha ekledi. 1993-1996 yılları arasında Türkiye’nin ilk ve tek kadın Başbakanı olarak görev yapan, Türk ekonomist, akademisyen ve siyasetçi Prof. Dr. Tansu Çiller’in figürü 8 Mayıs Çarşamba günü Madame Tussauds İstanbul’da ziyaretçileriyle buluşacak.

    Prof. Dr. Tansu Çiller, Madame Tussauds İstanbul’da yer alacak figürü için duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Atatürk’ün açtığı yoldan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve tek kadın Başbakanı olmanın onuruyla dolu olarak Madame Tussauds’da balmumu figürü olan ilk kadın siyasi lider olmaktan mutluluk duydum. Burada simgelenen aslında kadının gücü olduğu kadar toplumumuzun bilgeliği ve ayırımsız kucaklayıcılığıdır. Beni benimseyerek örnek alan kız çocuklarının, beni evlatlarına örnek gösteren anne ve babaların samimi ve heyecanlı yaklaşımları bu inancımı pekiştirirken, siyasi yaşamıma ayrı bir anlam vermiştir. İnancım odur ki bu toplum ayırım yapmayan, bütünleştiren kucaklayıcılığı ve hoşgörüsü ile siyaset, iş, bilim, sanat ve diğer alanlarda, geleceğimizin gücü olacak daha nice evlatlar ve dünya liderleri yetiştirecektir.”

    Figürün kostümü Tansu Çiller tarafından Madame Tussauds İstanbul’a hediye edildi

    Tansu Çiller’in figürünün yapım süreci Londra’da bulunan ‘Merlin Magic Making’ stüdyosunda başladı. Öncesinde Tansu Çiller’in fotoğraf arşivi arasından kendisinin de onayıyla seçilen bir poz belirlendi. Tansu Çiller, figür üzerinde yer alan kostümünü, 1993 yılında Parti Genel Başkanı seçilip partisinin başında katıldığı ilk genel seçime yönelik çalışmalarında kullanılmış olması nedeniyle bizzat tercih etti ve kostümünü Madame Tussauds İstanbul’a hediye etti. Figür için yaklaşık 150 kg balmumu kullanılırken ortalama saç ve kaş ekimi birebir gerçek insan saçı olan saç telleri tek tek figüre dikildi ve dikimin ardından saçlar yıkanıp şekillendirildi. Gerçekçi bir görünüm ve renk kazandırmak için ten rengi fotoğraflar üzerinden yağlı boya ile birebir çalışıldı.

    Yalnızca gözleri boyamak 15 saat alırken, elle yapılan bu boyama tam olarak Tansu Çiller’in göz rengini ve göz özelliklerini yansıttı. Ayrıca her bir ben, leke, çil farklı tonlarda yaklaşık 20 farklı renk kullanılarak boyandı ve en küçük ayrıntısı için titizlikle çalışıldı.

    Figür fotoğraflar üzerinden çalışılarak hazırlandığı için arşiv taraması ve figürün yapımında kolaylık sağlayacak fotoğrafların seçimi için yoğun ve özenli bir çalışma yürütüldü. Çiller’in saç, makyaj gibi fiziksel özelliklerinin yanı sıra bir politikacı olarak öne çıkan yüz ifadesi, duruş ve tavrının da figüre yansıtılması için sanatsal açıdan yoğun efor gerektiren titiz bir çalışma gerçekleştirildi.

    Madame Tussauds İstanbul, sinema, spor, müzik, siyaset gibi her bir tematik alanında en az bir kadın öncünün yer almasını önemsiyor. Açılışından bugüne siyasi liderler arasında henüz kadın bir figüre yer vermeyen merkez, Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı Tansu Çiller ile liderler alanındaki bu boşluğu tamamlıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.