DOLAR 32,5615
EURO 34,9855
ALTIN 2428,251
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin ilk sokak kütüphane teması “Kafe Baykuş”

    Türkiye’nin ilk sokak kütüphane teması “Kafe Baykuş”
    09.08.2018
    A+
    A-

    Okuma alışkanlığı, hangi alanda olursa olsun gelişimimizin hızlanması açısından atılması gereken ilk adımdır. Bu alışkanlığın kazanılması, bireyin kendi çabasıyla mümkün olabileceği gibi; sosyal ve kültürel ortamların artması ve kitap okuma alışkanlığını destekleyen mekânların çoğalmasıyla da doğrudan ilişkilidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok kurum ve kuruluş sokak kütüphaneleriyle ilgili farklı projeler geliştirmiştir. Sosyal sorumluluk projelerinin en önemli noktası sürdürülebilirliktir. Bir projenin sürdürülebilir olması ise; bireylerin bu tür sosyal sorumluluk projelerine kişisel katkıları ve ilgileriyle mümkündür. Kafe Baykuş “Türkiye’nin İlk Sokak Kütüphane Temasını” ortaya çıkartması ise bireysel çaba ve sorumluluk duygusunun ürünüdür. Bakırköy İncirli’de işlek olmayan bir mahalle arasında kurulmuş olan “Kafe Baykuş”  birçoklarına göre olmayacak bir hayalin ürünüydü. Bu dezavantaj gibi görünen olguyu avantaja çevirecek bir çalışma gerekliydi. Yani çoğu kişinin uğrak yeri olmayan bu şirin mahalleyi okumayı seven, sessiz ve sakin ortam arayan, yeni bir şeyler geliştirmeye çalışan herkes için, aradığı mekânı kendisine sunmayı hedefleyen bir çalışma gerçekleştirdik. Bu anlamda sokak kütüphanesi projesi kafemizin bahçesinde bizimle birlikte büyümeye ve gelişmeye devam edecek, sürdürülebilirliği yüksek bir projedir.

    Türkiye’nin İlk Sokak Kütüphane Temalı Kafesi “Kafe Baykuş” ailesi olarak bizi en çok mutlu eden konulardan bir tanesi de; geçtiğimiz seçim döneminde Sayın Cumhurbaşkanımızın çok defa dile getirdiği “Millet Kıraathaneleri” projesini üç yıl önce tasarlayarak bambaşka bir konsepte hayata geçirmiş olmamız. Üç yıl önce binlerce kitabın sadece raflarda süs olarak durmasından ziyade, okuyanların okumayanlarla kitap paylaşımı yapabildikleri yaşayan bir kafe teması geliştirmemiz ilk adımlarımızda hayal gibi görünüyordu ama şimdi güzel ülkemizin belki de en hayati seçim sürecinin en çok konuşulan kafe konsepti olması bizim hayatımız boyunca unutamayacağımız anılarımız arasında yer alacak.

    Bu gün geldiğimiz son noktada kafemizde beş bin kitaba ulaştığımızı görüyoruz. Kafemize kitap bırakanlar için ağaç dikip sertifika veriyoruz. İnsanların kendilerine ait bir parçayı mekânımıza bırakması; başka bir kişinin dokunduğu, belki de en önemli anlarına tanıklık etmiş parçasını (bir kitabı) almaları aslında kafeye gelen misafirlerimiz açısında da gizli bir enerji aktarımına sebep olmaktadır. Bu durum kafeye gelen misafirlerimizin kendilerini bu ailenin parçası olarak görmelerinin en önemli anahtarıdır diye tahmin ediyorum. Kafemizdeki raflarımızın dolmasından sonra birçok köy okullarına kütüphaneler kurmak için harekete geçtik bu durum kafemizin temasından ziyade çok büyük bir sosyal sorumluluk gücüne de kavuşmuş oluyor. Yıllar öncesinden bunu öngörmüştük aslında; nasıl ki günümüz dünyasında organik gıdalara ve doğallığa doru bir akım varsa gelecek dönemlerde (teknolojinin gelişim hızıyla doğru orantılı) içerisinde binlerce kitabın bulunduğu mekânlar kendinizi huzurlu ve güvende hissettiğiniz çok kutsal mekânlar haline gelecek.

    Türkiye’nin İlk Sokak Kütüphane Teması Kafe Baykuş ailesi olarak kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu minvalde Kafe Sokak Kütüphanesi Temasının faydalı fikir patentini aldık. “Sokak Kütüphanesi” ve “Kafe Baykuş” marka tescil işlemlerimizi de tamamladık. İnşallah bundan sonraki hedefimiz bu konsepti ülkemizde ve dünyada doğallığını bozmadan en kaliteli şekilde yaygınlaşmasını sağlayarak belki de en çok ihtiyacımız olan kitap okuma alışkanlığına büyük bir katkı yapabilmek. Kafe Baykuş Sokak Kütüphanesi, belki de birçok kitapçı veya sahafta bulamadığınız herhangi bir kitabı bulmanıza imkân sağlamaktadır. Ticari bir amacı olmayan bu çalışmanın en büyük hedefi, fikirleri ve düşünceleri okuyarak araştırarak geliştiren bireyleri bir ortamda buluşturmaktır.

    Atılmış inşaat malzemelerini geri dönüşüm bilinci ve yeni bir tasarımla şekillendirerek sokak kütüphanemizin yapımını tamamladık. Açıldığı günden bugüne kadar da tanınırlığı giderek artmaya başladı. Çok kıymetli sanatçılarımız ve yazarlarımız kafemize gelerek bizleri onurlandırmakta ve hatta yeni çıkacak olan eserlerinin bir bölümünü kafemizde kaleme almaktadırlar. Kafe Baykuş Sokak Kütüphanesi’ndeki her hangi bir kitabı ücretsiz olarak alıp sahiplenebilirsiniz. Okuduğunuz herhangi bir kitabı da kütüphanemize bırakarak beğendiğiniz bir kitabın başkaları tarafından da okunmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlar için kafemizden herhangi bir alış veriş yapmanıza gerek yoktur. Kafemizin önüne gelerek kitaplar arasında kaybolan ve aradığını bulmanın heyecanını yaşayan herkesin gülümsemesi bizim en büyük mutluluk kaynağımızdır. Kütüphanemize kitap bıraktığınız takdirde sizlerden alacağımız iletişim bilgileri doğrultusunda adınıza sertifikalı ağaç dikimi gerçekleştirilecek ve sertifikalar sizlere ulaştırılacaktır.

    Sokak kütüphanemizi ziyaret ederek kitap desteği vermek için; Bakırköy – İncirli,  Çağ Sokak, Zuhuratbaba Mahallesi, Renk Apartmanı 2/A adresindeki Kafe Baykuş’a gelerek bizleri onurlandırabilirsiniz.

    Sevgilerimizle;

    Harun & Pervin KORKMAZ

    Okumak Güzeldir;

    Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır.

    Unutmayın ki ”En Büyük düşman cahil dosttur” Okumak insanın kişisel gelişimini sağlayan önemli etkenlerden biridir.

    Harun Korkmaz

    Kurumsal İletişim ve Strateji Danışmanı

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.