DOLAR 32,5575
EURO 35,0112
ALTIN 2439,161
BIST 9769,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu hayırlı olsun

    Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu hayırlı olsun

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe Hattı’nın Ümraniye’ye kadar olan kısmı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Türkiye’nin ilk sürücüsüz çalışan metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe Hattı’nın Ümraniye’ye kadar olan kısmı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Üsküdar Meydanı’nda gerçekleşen açılış törenine vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

    Törende Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı AK Parti genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları da yer aldı.

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSTANBUL’U AŞKLA SEVİYORUZ

    Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışla Anadolu Yakasındaki ikinci metro hattını hizmete aldıklarını hattın Ümraniye’den Çekmökey ve Sancaktepe’ye uzanan ikinci kısmının da en kısa sürece açılacağını söyledi. Üsküdar-Ümraniye Sancaktepe Metrosu’nun Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olması nedeniyle çok önemli olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu;

    “Trenlerin tüm hareketleri kumanda merkezi tarafından yönetilecek. Günde 700 bin yolcuya hizmet verecek metroya, inşallah Üsküdar’dan metroya binen bir kardeşim 17 dakikada Yamanevler İstasyonu’na ulaşacak. Hattın Sancaktepe’ye kadar olan bölümü hizmete girdiğinde de bu yolculuk 27 dakika sürecek. İlerde bu hattı Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar uzatmayı planlıyoruz.”

    “Rabbime bu millete hizmet imkanı verdiğimiz için her gün hamd ediyorum ifadesini kullanan Erdoğan, yaşadığımız 4-5 yılın milli birlik ve beraberliğe daha fazla sahip çıkılması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Erdoğan, “İstanbul’u, bin yıl ömrümüz olsa har günün her anını bu şehre hizmette geçirmek isteyecek kadar çok seviyoruz. Ulaşım imkanları olmayan, merkezinde dahi çamurdan tozdan geçilmeyen bir şehir düşünün. Gecekondular tarafından kuşatılmış, tarihi eserlerin hoyratça muamele gördüğü geçmişine sahip çıkılmayan bir şehir düşünün. Garip gurebaya, engellilere, kadınlara, gençlere, sporculara, sanatçılara yönelik hemen hiçbir faaliyeti olmayan bir şehir düşünün. İşte İstanbul böyle bir yerdi. Biz İstanbul’u bu durumdan aldık, bugünlere getirdik” diye konuştu.

    Planlanan metro projeleriyle İstanbul’u araç trafiğinden tamamen bağımsız bir toplu taşım ağına kavuşturma hedefine adım adım yaklaştıklarına dikkat çeken Erdoğan, “Bu metro hattının şehrimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İstanbul’un 1994 yılında belediye başkanı seçildiğimiz haliyle bugünkü halini gören herkes, aradaki bariz farkı görecektir. Eksiklerimiz yok mu, tabii ki var. Hatta bazı yanlışlar yapılmadı mı, elbette yapıldı. Fakat İstanbul’a yapılan hizmetler yanında bunları konuşmak bile abesle iştigaldir. Biz hepsinin farkındayız, inşallah hepsini de telafi edeceğiz, çünkü biz İstanbul’u aşkla seviyoruz” ifadelerini kullandı.

    RAKAMLARLA ÜSKÜDAR-SANCAKTEPE METROSU
    Uzunluk: 20 km
    İstasyon: 16
    Vagon: 126 adet
    Vagon uzunluğu : 128.880 metre
    Yolcu kapasitesi: 1622 kişi / dizi
    Yolcu: Saatte tek yönde: 65 bin
    Günde: 700 bin yolcu.

    *Yıllık co2 emisyonundaki azalma: 77 bin 246 ton
    *Trenlerin fren gücünden yaralanarak enerji geri dönüşü sağlanıyor.
    *Fren mesafesi kısalacak enerjiden tasarruf sağlanıyor.
    *Peron ayırıcı kapı sistemi
    *Türkiye’nin ilk sürücüsüz, tam otomatik metrosu.
    *Türkiye’nin ilk her bir seti 6 vagondan oluşan, en fazla yolcu kapasitesine sahip ve en uzun metro vagonu.
    *Türkiye de ilk ve Dünya çapında sayılı 1,5 dakika sefer sıklığında çalışabilen metro araçları.
    *Türkiye raylı sistem araçları içerisinde 1500mm yolcu kapısı açıklığına sahip ilk metro araçları.
    *Türkiye Demiryolu sektöründe ilk YERLİ ÜRÜN kullanım zorunluluğu (%15) başarı ile gerçekleşti.
    *HVAC (Klima) üniteleri teknolojisi ile birlikte tamamı ile yerlileştirilmiştir.

    AÇILIŞI YAPILACAK BİRİNCİ ETAP;
    Uzunluk: 10,5 km,
    İstasyon: 9
    -Üsküdar
    -Fıstıkağacı
    -Bağlarbaşı
    -Altunızade
    -Kısıklı
    -Bulgurlu
    -Ümranıye
    -Çarşı
    -Yamanevler İstasyonları

    HATTIN ENTEGRE NOKTALARI
    Üsküdar’da Marmaray,
    Marmaraydan, Yenikapı-Hacıosman Ve Diğer Tüm Metrolara
    Altunizade’de Metrobüse

    YOLCULUK SÜRELERİ SANCAKTEPE’DEN:
    Üsküdar: 27 dk.
    Ümraniye 15,5 dk.
    Kartal : 62 dk.
    Yenikapı: 39 dk.
    Taksim : 47 dk.
    Hacıosman: 71 dk.
    Havalimanı : 71 dk.
    Olimpiyat stadı: 81 dk
    Kalan 7 istasyonun ince işleri tamamlandı. 2018’in haziran ayında açılacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.