DOLAR 32,3316
EURO 35,0306
ALTIN 2283,747
BIST 8981,9
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin taşınma dosyası yayınlandı

    Türkiye’nin taşınma dosyası yayınlandı
    01.12.2017
    A+
    A-

    Online hizmet alanında Türkiye’de sektör lideri olan Armut’un evden eve nakliye alanında özelleşmiş yeni girişimi “Rahat Taşın”, kapsamı ile bir ilk olan “Türkiye Taşınma Dosyası” adlı raporu ile Türkiye’nin taşınma haritasını çıkardı. Rapora göre en çok taşınma yazın gerçekleşirken, taşınma fiyatlarının en ucuz olduğu ay Aralık olarak öne çıkıyor. En çok taşınma hareketliliğinin yaşandığı il olan İstanbul’da 3. köprü etrafındaki ilçelerin popülerliği artıyor. Şehirlerarası taşınmalar incelendiğinde ise İstanbulluların en çok sahil şeridine göç ettiği ortaya çıkıyor.

    Online hizmet sektörünün lideri Armut.com’un evden eve nakliye alanında özelleşmiş yeni girişimi “Rahat Taşın”, Türkiye’deki taşınma hareketliliğini gösteren “Türkiye Taşınma Dosyası” adlı raporu yayımladı. Kapsamı ile bir ilk olan ve 01.10.2016 – 30.09.2017 tarihleri arasında gerçekleşen 151.079 taşınma talebinin incelenmesiyle oluşan raporda; taşınma maliyetleri, taşınma hareketliliğinin yoğun olduğu il ve ilçeler ile taşınma alışkanlıklarımızla ilgili ilginç sonuçlar yer alıyor. Türkiye Taşınma Dosyası https://info. rahattasin. com/turkiye-tasinma-dosyasi/ adresinden incelenebiliyor.

    En Çok Yazın Taşınıyoruz

    Mevsimsel dalgalanmaların taşınma hareketliliğini gözle görülür şekilde etkilediğini ortaya çıkaran rapora göre; kış ayları, soğuk havanın da etkisiyle sektörün en durgun dönemiyken, baharda başlayan canlanma, yaz döneminde, okulların kapanması ve memur tayinleriyle zirve noktasına ulaşıyor. Türkiye genelinde gerçekleşen tüm taşınma taleplerine bakıldığında toplam faaliyetlerin üçte biri İstanbul’da gerçekleşirken, İstanbul’u Ankara, İzmir ve Bursa takip ediyor. Ülke nüfusumuzun %30’dan fazlasının yaşadığı 3 büyük ilimiz ülke genelindeki taşınma hacminin %58’ini oluşturuyor. Büyüklükler ise nüfusla doğru orantılı sıralanıyor. En büyük payı %35 ile İstanbul alırken, %15 ile Ankara’yı %8 ile İzmir takip ediyor.

    Taşınma Fiyatları İstanbul’da Daha Yüksek

    3 büyük ilde ev büyüklüğüne göre şehir içi taşınma maliyetlerini inceledikten sonra ulaşılan ortalama fiyatları değerlendiren rapora göre; taşınma ücretleri Ankara’da daha ucuz iken, en çok taşınma hareketliliğinin yaşandığı İstanbul’da hem şehir büyüklüğü hem de köprü geçme maliyetlerinden dolayı Türkiye’nin en pahalı taşınmaları gerçekleşiyor. Ortalama taşınma bedellerinin; 1+1 bir evin için İstanbul’da 779 TL, İzmir’de 673 TL iken, Ankara’da 620 TL; 2+1 bir evin için İstanbul’da 1.070 TL, İzmir’de 921 TL iken, Ankara’da 846 TL; 3+1 bir ev için İstanbul’da 1.445 TL, İzmir’de 1109 TL iken, Ankara’da 983 TL olduğu görülüyor.

    Sahil Şeridine Kaçıyoruz

    Rahat Taşın’ın raporuna göre İstanbullular şehirlerarası taşınmalarda en çok kıyı şeridini tercih ediyor. Bu bölgede en çok tercih edilen yer Bodrum olarak kaşımıza çıkıyor. İstanbulluların en çok tercih ettiği iller arasında İzmir, Ankara, Muğla ve Antalya yer alıyor. En çok İstanbul’a göç veren iller ise eğitim ve kurumsal iş fırsatları gibi nedenlerle Ankara ve İzmir olarak öne çıkıyor. Bunu Kocaeli, Bursa ve Antalya takip ediyor. Ankaralılar İstanbul’da en çok Küçükçekmece’ye taşınırken, İzmirliler Kadıköy’ü tercih ediyor.

    Üçüncü köprü etrafındaki talepler arttı

    Rapora göre İstanbul’da son 1 yılda üçüncü köprünün etrafındaki talepler %54 artış gösterdi. Bu bölgede en çok talep gören ilçe Arnavutköy iken ikinci sırada Sultangazi, üçüncü sırada ise Başakşehir yer alıyor. Bunları Sancaktepe ve Çekmeköy takip ediyor.

    Ankara’da Batıkent ve Etimesgut Hızla Gelişiyor

    Rahat Taşın raporuna göre Ankara’da Batıkent ve Etimesgut hızlı bir şekilde gelişiyor. Ancak bu bölgelerdeki binalarda asansörler taşınma için kullanılamadığından taşınmalar genelde modüler asansörlerle gerçekleştiriliyor. Ankaralıların şehirlerarası taşınma tercihleri incelendiğinde ilk sırada İstanbul yer alıyor. İstanbul’u sırasıyla İzmir, Antalya, Muğla ve Bursa takip ediyor. Taşınma taleplerine göre Ankara’ya evini taşıyarak en çok gelenler ise İstanbullular. Taleplerin önemli bir kısmının devlet çalışanları tayinlerinden kaynaklandığını söylemek mümkün. Ankara’ya en çok göç veren ikinci il İzmir iken, bunu Antalya, Kocaeli ve Bursa takip ediyor.

    İzmir’in En Popüler İlçesi Karşıyaka

    Taşınma talepleri incelendiğinde İzmir’in en popüler ilçesi olarak Karşıyaka öne çıkıyor. Onu sırasıyla Bornova, Buca, Karabağlar ve Konak takip ediyor. İzmir’den taşınanların ilk tercihi İstanbul. Sonrasında Ankara ve Muğla yoğun olarak İzmirlilerin tercih ettiği diğer iller. Taşınma taleplerine göre İzmir’e evini taşıyarak gelenlerin yine büyük çoğunluğunu İstanbullular oluşturuyor. Bunu Ankara, Kocaeli ve Antalya takip ediyor.

    Aralık’ta Taşınmak Daha Ucuz

    Türkiye’de şehir içi ortalama taşınma mesafesi 8 km iken, şehirlerarasında bu mesafe 472 km oluyor. Türkiye genelinde taşınma fiyatlarının en uygun olduğu ayın Aralık olduğunu ortaya çıkaran rapora göre bunu, Şubat ve Mart ayları da takip ediyor. En çok taşınma gerçekleşen gün Cumartesi iken, yine en çok Temmuz, Haziran ve Ağustos aylarında taşındığımız ortaya çıkıyor.

    Özel Eşyalarımızı Kendimiz Paketlemek İstiyoruz

    Taşınma alışkanlıklarımızı da gün yüzüne çıkaran Türkiye Taşınma Dosyası’na göre; ev taşıma talebinde bulunanların %53’ü sadece beyaz eşya ve mobilyasının nakliyeciler tarafından paketlenmesini, geri kalan eşyalarını kendileri paketlemek istediğini belirtiyor. Paketlemenin tamamını kendim yaparım diyenlerin oranı %25. Türkiye Taşınma Dosyası raporunda taşınma taleplerindeki ilginç isteklere de yer veriliyor. Buna göre geçtiğimiz yıl; 913 Çeyiz, 84 Akvaryum, 240 Koşu Bandı, 4 Bilardo Masası, 22 Tekne, 268 Piyano, 422 Kasa taşınmak istendi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.