DOLAR 32,3344
EURO 35,175
ALTIN 2241,643
BIST 8721,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ülke ekonomisi için tuğla teşvik edilmeli

    Ülke ekonomisi için tuğla teşvik edilmeli
    17.01.2018
    A+
    A-

    Işıklar Yapı Ürünleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUAM) ortaklığıyla düzenlenen “Yapılarda Güvenlik ve Konfor Duvarla Başlar” etkinliği için İstanbul’a gelen Almanya Tuğlacılar Derneği Başkanı Dr. Dieter Figge, Almanya’nın 2020 yılı itibariyle enerji kullanımında değişikliğe gitmeye hazırlandığını açıkladı. Almanya’da gaz ve petrol ile ısınma devrinin iki yıl içinde sonlanacağını belirten Figge, dolayısıyla binalarda kullanılan yapı malzemelerinin daha büyük önem taşımaya başladığını ifade etti.

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte 300’e yakın mimar, mühendis ve profesyonele hitap eden Almanya Tuğlacılar Derneği Başkanı Dr. Dieter Figge, küresel ısınma karşısında yapıların değişim göstermek zorunda olduğunu belirtti.

    Almanya’nın iki yıl içinde petrol ve gaz ile çalışan ısınma ürünlerini kullanmayı bırakacağını açıklayan Figge, bu yüzden başta tuğla olmak üzere ısıyı içeride tutan yapı malzemelerinin çok daha fazla kullanılmaya başlayacağını söyledi.

    Türkiye ekonomisinde enerji harcamalarının fazla yer tutması nedeniyle ısı yalıtımına daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Figge, buna rağmen yeni binalardaki tuğla kullanım oranlarının yetersiz olmasına anlam veremediğini belirtti.

    Almanya, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde tuğla kullanım oranlarının yüzde 45-48 aralığında olduğunu söyleyen Figge, “Açıkçası, inşaatın fazla olduğu Türkiye’de oranların daha yüksek olmasını bekliyordum. Çünkü tuğlanın anavatanı burasıdır, Mezopotamya’dır.” dedi.

    Yeni Yapılar Birer Kimyasal Kutuya Dönüşüyor!

    Konuşmasında tuğlanın anne kucağı kadar sıcak ve samimi olduğunu söyleyen Figge, “Tuğla aynı zamanda içindeki kil nedeniyle neredeyse yenilebilecek kadar doğaldır. Ancak yapı üreticileri içinde petrol, plastik türevleri olan malzemeleri daha fazla tercih ediyorlar. Ortaya çıkan yapılar yani evlerimiz, ofislerimiz doğallıktan uzak, kimyasal kutulara dönüşüyor” uyarısında bulundu.

    Ülke Ekonomisi için Tuğla Teşvik Edilmeli!

    Yüksek yapılarda basınç gücü nedeniyle betonun tercih edildiğine değinen Figge, 10 kata kadar olan yapılarda tuğla kullanımının teşvik edilmesinin ülkelerin ekonomilerine olumlu yönde yansıyacağını işaret etti.

    Tuğlanın geleneksel değil modern bir yapı malzemesi olduğunu da belirten Dr. Figge, Türkiye’nin sahip olduğu toprak kalitesine vurgu yaparak, “Türkler geçmişten gelen el sanatı becerileriyle tuğlayı oldukça başarılı yorumluyor.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.