DOLAR 32,3252
EURO 35,1482
ALTIN 2297,766
BIST 9055,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Uluslararası bankalardan Akbank’a tam güven

    Uluslararası bankalardan Akbank’a tam güven
    27.09.2018
    A+
    A-

    Sendikasyon kredisini hedeflenen tutarı aşarak %104 yenilemeyi başaran Akbank, Türkiye ekonomisine 980 milyon dolar taze kaynak sağladı

    Türkiye’nin bankası Akbank, ekonomiye kaynak sağlamak üzere çıktığı uluslararası piyasalarda büyük ilgi gördü. Sendikasyon kredisini %104 gibi yüksek bir oranla yenilemeyi başaran Akbank, Türkiye ekonomisine de 980 milyon USD taze kaynak sağlamış oldu. Akbank 1 yıl vadeli sendikasyon kredisini Libor+%2,75 ve Euribor+%2,65 faiz oranı ile sağladı.  Bu başarılı işleme katılan seçkin uluslararası kurumlar alfabetik sıra ile şunlar oldu: Bank of America Merrill Lynch, Bank of Montreal, BNP Paribas, Cargill Financial Services, Citi, Commerzbank, Deutsche Bank, Emirates NBD, Goldman Sachs, HSBC, ICBC, ING, Intesa Sanpaolo, JPMorgan, KBC Bank, Mashreqbank, Mediobanca, Mizuho Bank, MUFG, Societe Generale, Standard Chartered, SMBC, ve UniCredit.

     “Yetmiş yıldır istikrar ve güvene dayalı bankacılık anlayışımızla ekonomimize destek veriyoruz”

    Akbank’ın bankacılık anlayışındaki temel unsurun istikrar ve güven olduğuna dikkat çeken Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Akbank, 70 yıllık ‘Güveninizin Eseri’ olmayı başarmış bir banka. Bugün aldığımız başarılı sonucun da yansıttığı gibi, Akbank’ın ülkemizde olduğu gibi uluslararası piyasalarda da itibarı çok yüksek. Bu itibar yıllar boyu süre gelen istikrarlı ve şeffaf yönetimi, uluslararası standartlardaki bankacılık anlayışı ve de bütün bunların sonucunda oluşan güçlü bilançosundan kaynaklanmakta. Bankamız, Türkiye ekonomisinin sağlıklı ve istikrarlı büyümesine 70 yıldır destek veriyor. 1993 yılından bu yana bu işlem de dâhil olmak üzere 45 sendikasyon işlemi tamamladık. Toplamda yaklaşık 35 milyar dolarlık uluslararası finansmanla binlerce şirketimizi destekledik, yüz binlerce istihdamın yaratılmasına katkıda bulunduk.” dedi.

    “2018’de Türkiye ekonomisine toplamda 4,6 milyar dolarlık kaynak sağladık”

    Akbank’ın yıllardır Türk bankacılık sektöründe sendikasyonlara öncülük ettiğini belirten Binbaşgil,  “Geçtiğimiz aylarda piyasalarda yaşadığımız ciddi dalgalanmanın ardından yurtdışı bankaların Türk bankalarına kredi verme iştahını göstermesi açısından kritik bir test olarak görülen kredimizle sendikasyon piyasasının açılışını yapma sorumluluğu yine Akbank’taydı. Akbank da sağlam bilançosu sayesinde bu sendikasyonu başarı ile gerçekleştirdi. Bir anlamda diğer Türk bankalarının sendikasyonlarının da önü açılmış oldu. Bu pozitif gelişmeden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Diğer bankalarımızın da önümüzdeki günlerde sendikasyonlarını bizim gibi başarıyla yenileyeceklerine inanıyoruz.

    Geniş ve güçlü bir muhabir banka ağıyla yıllara dayanan güven odaklı bir ilişkimiz var. Bu ilişki gücünü sağlam bilançomuz, şeffaflığımız ve ihtiyatlı bankacılık yaklaşımımızdan alıyor. İmza attığımız bu son sendikasyon işlemiyle, toplamda yaklaşık 4,6 milyar dolar tutarında yurtdışı kaynak sağladık ve 2018 yılında bugüne kadar sendikasyon kredisi yoluyla ülkemize en yüksek katkıyı sağlayan banka olduk.”

    “Türkiye’ye olan güvenin yansıması”

    Akbank’ın sendikasyonuna gösterilen bu ilginin, ülkemizin bankacılık sektörü ve ekonomisine olan güvenin somut yansıması olduğunu söyleyen Binbaşgil, “Gelişmekte olan ülkelerde dalgalanmaların gözlemlendiği, likiditeye erişimin azaldığı ve borçlanma maliyetlerinin arttığı bu zorlu dönemde, uluslararası finans çevrelerinin en prestijli temsilcilerinin katılımıyla hedeflenen tutarı aşarak %104 yenileme oranıyla tamamladığımız bu işlemimizi, küresel yatırım çevrelerinin Türkiye ve de Akbank’ın potansiyeline kuvvetli inancı olarak yorumluyoruz. Bu anlaşmamızla bankamız, sektörümüz ve ekonomimiz uluslararası piyasalarda güven tazeledi”  dedi.

    “Akbank, üzerine düşeni yaptı”

    ‘’Akbank bu sene zorlu piyasa koşullarında %104 oranında sendikasyon kredisini yenileyerek üzerine düşeni yapmıştır. Bu başarılı sendikasyonun hemen hemen hepsinin Amerika, Avrupa, Japonya gibi belli başlı finans merkezlerinin en büyük oyuncularıyla gerçekleşmesi son derece memnuniyet vericidir. Akbank’ın yetenekli, deneyimli, özverili, inançlı uzman ekibinin de bu başarıda rolü önemlidir. Hem bizlerle yıllar boyu yakın işbirliği içinde olan muhabir bankalarımıza, hem de bu anlaşma için canla başla çalışan Akbank ekibine gönülden teşekkür ederim.”

    “‘Yeni Ekonomi Programı’nın kararlılıkla uygulanması ile  dış finansman daha da kolaylaşacaktır’’

    Binbaşgil, geçen hafta açıklanan ‘’Yeni Ekonomi Programı’ ile ilgili de şu açıklamalarda bulundu: “Programın makro varsayımları oldukça gerçekçi; büyüme ve enflasyon tahminleri piyasa beklentileri paralelinde.  Programda ihtiyatlı, tasarrufları artırıcı bir maliye politikası ve buna destek veren sıkı para politikası ile daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefleniyor. ‘Yeni Ekonomi Programı’nın önümüzdeki günlerde kararlılıkla uygulanması ile ülkenin önü daha da açılacak ve dış finansman daha da kolaylaşacaktır.”

    “Merakla beklenen ve gösterge olarak nitelendirilen bir işlem”

    Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı, Levent Çelebioğlu, “Akbank bir kez daha sendikasyon piyasasının açılışını yaptı. Yıllardır Türk bankacılık sektöründe sendikasyon fiyatlarının belirlenmesinde Akbank’ın işlemi öncülük etmektedir. İşlemlerimizin başarısı Türkiye’nin geleceğine olan inancın bir kanıtı” dedi ve ekledi:

    “Uzun süredir görmediğimiz bir dalgalanmayı yaşadığımız bu günlerde,  sadece Türkiye için değil, uluslararası piyasalar için de çok önemli olan, uluslararası piyasalardaki yatırımcıların, yabancı bankaların merakla beklediği ve gösterge olarak nitelendirdiği bir işlemi başarı ile kapamanın memnuniyetini yaşıyoruz. Bu başarımızda bankamızın güçlü finansallarının yanı sıra bizi her zaman destekleyen muhabirlerimizin rolü de büyüktür. Bazıları ile 30 yıldan fazladır güçlü ve tam güvene dayanan ilişkimiz olan muhabirlerimize teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

    Akbank’ın sendikasyon kredisi işlemini koordine eden Standard Chartered Bank’ın Türkiye CEO’su Kaşif Atun ise, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu işlem Akbank’ın uluslararası piyasalardan sağladığı 45’inci sendikasyon kredisi işlemi.  30 yılı aşkın ilişkimiz süresince Akbank, ekonomik şartların ve finansal piyasaların küresel anlamda en zorlayıcı olduğu dönemlerde dahi başarılı işlemlere imza atmıştır.  Bugün yine bu önemli ve başarılı işlemlerden birini tamamlamış bulunuyoruz.  Bu işlemin Akbank’a, Türk bankacılık sektörüne ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dilerim.”

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.