DOLAR 32,5979
EURO 34,8122
ALTIN 2496,956
BIST 9472,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Uluslararası Standartlar Organizasyonu, Dünya Arı Ürünleri standartlarını belirlemek üzere toplandı

    21.07.2019
    A+
    A-

    Dünya arı ürünleri standartlarının belirlenmesi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, BEE’O Propolis’in kurucularından Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı ülkemizin temsilcileri arasında yer aldı.

    Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO), dünya arı ürünleri (propolis, polen, arı ekmeği, bal) standartlarının belirlenmesi amacıyla 26-28 Haziran tarihlerinde Paris’te toplandı. BEE’O Propolis’in kurucularından Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı; ISO arı ürünleri standartları komisyon üyesi olarak toplantıya katılım gösterdi. Toplantıda “Ham propolis ve dünya pazarından propolisli ürünlerin antioksidan özelliklerinin araştırılması” konulu çalışmasını sundu.

    Arı ürünleri sektöründe 20 yıllık deneyime sahip Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı; bilimsel sunumunda yurt içi ve yurt dışında raflarda satılan 86 propolisli ürünün ve Türkiye’deki arıcılardan elde ettiği propolislerin analiz sonuçlarını karşılaştırdı. Bu sonuçlarla, doğru bir şekilde üretilmiş Anadolu propolisinin, diğer coğrafyalarda üretilen propolislerden daha yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğunu ortaya koydu. Anadolu propolisinin bu farkının, Anadolu coğrafyasında yer alan endemik bitkiler ve zengin floradan kaynaklandığını belirtti. Samancı, “Propolisin kalitesini belirleyen en önemli parametrelerden biri; antioksidan aktivitesidir. Biz de, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz analizlerde, dünya pazarından topladığımız 86 ürünün antioksidan aktivitesini inceledik. Sonuç olarak, ürünlerin %95’inin etiketinde yanlış beyan olduğunu tespit ettik. Piyasada, su ve yağ bazlı olarak satılan pek çok ürün mevcut. Su ve yağ bazlı propolislerin antioksidan kapasitesi çok az ve bu ürünler neredeyse hiç propolis içermiyor. Ürünlerin çoğu koruyucu katkı maddesi içeriyor, ancak etikette hepsi beyan edilmiyor. Ürünler etiket üzerinde beyan edilen miktarda propolis içermiyor ve tüketici bu anlamda aldatılıyor diyebiliriz. Dünya genelinde çoğunlukla Çin’den ithal edilen propolislerin olduğunu görüyoruz. Çin propolislerinde pek çok katkı kalıntı sorunları mevcut. Gerçekleştirdiğimiz analizler sonucunda; Çin propolislerine, ağaçların yaprak, sap ve tomurcuklarının toz haline getirilerek katıldığını, maltodekstrin, silikon dioksit vb. doldurucu maddelerle propolisin çoğaltıldığını ve propolise benzemesi için boyar maddeler katıldığını da tespit ettik” şeklinde belirtti.

    Gerçekleştirdiği bilimsel sunumla, Anadolu propolisinin gerek antioksidan gerek antimikrobiyal aktivitesiyle Çin propolisinden farkını ortaya koyan Samancı, konuyla ilgili Tarım Bakanlığı’nın propolisin standardizasyonuna ilişkin çalışma başlattığını belirtti ve bunun dünyada bir ilk olacağını; piyasadaki ürünlerin kontrolünün sağlıklı bir şekilde yapılması ve propolisin doğru şekilde üretilip tüketicilere ulaşması adına önemli bir adım olacağını ifade etti.

    ULUSLARARASI STANDARTLAR ORGANİZASYONU, DÜNYA ARI ÜRÜNLERİ STANDARTLARINI BELİRLEMEK ÜZERE PARİS’TE TOPLANDI ile ilgili görsel sonucu

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.