DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Urban Atölye’den mimarlık ve yapı sektörü için inovatif organik bir ürün: Alve0sis

    Urban Atölye’den mimarlık ve yapı sektörü için inovatif organik bir ürün: Alve0sis
    11.10.2017
    A+
    A-

    Dünya GRC sektörünün lider şirketi Fibrobeton tarafından üretilen Alve0sis, kanopi ve çardak pavyon uygulamaları ile cephe strüktürlerinde kullanılabilecek yeni bir sistem olarak öne çıkıyor. İnovatif ürün ilk olarak IV. Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali’nde sergileniyor.

    Nilüfer Kozikoğlu’nunvizyonunda çalışan, zanaat odaklı tasarım stüdyosu Urban Atölye, mimarlık ve yapı sektörünü yeni bir inovatif ürünle tanıştırıyor. Alve0sis adlı ürün, IV. Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali’nde sektörle buluştu. Çok yönlü boru yapının adı olan Alve0sis,mantar miselleri gibi canlıların üreyebildiği kumaş bir ağ üzerinde yenilikçi bir teknikle üretildi. Ürün, kodla üretilen sayısal modelinden, sonunda mantar miselleribarındıran ve kemik yapısına kadar organik-dinamik yapısal özelliğiyle öne çıkıyor. Alve0sis, ilk kez 22 Eylül – 13 Ekim 2017 tarihleri arasında IV. Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

    Fibrobeton üretti

    Türkiye’nin yeni nesil mimarlık ve şehircilik alanında radikal üretim ve tasarımlarıyla tanınan Urban Atölye kurucusu Mimar Nilüfer Kozikoğlu’nun dizayn ettiği Alve0sis, dünya GRC sektörünün lider şirketi Fibrobeton tarafından üretildi. Ürünün formu; sayısal modelden, otomatik olarak elde edilen kumaş kalıplarının metal bir çerçeveye asılarak gerilmesi ile ortaya çıktı, beton püskürtülerek katı biçim kazandırıldı. Kozikoğlu, “Üründe kullandığımız dolgu mantarlar, formun yüzeyindeki deliklerden görülebilir. Ürün, hem dıştan boşluklu hem de içi boş bir yapıyı oluşturma sürecini anlatıyor” dedi.

    Hangi alanlarda kullanılacak?

    Mimarlık ve yapı sektöründe güncel mimari gelişmelere açık her kesimin Alve0sis’in hedef kitlesini oluşturduğunu vurgulayan Nilüfer Kozikoğlu, ürünün patent başvurusunu da yaptıklarını ifade etti. Kozikoğlu, şunları söyledi: “Alve0sis taşıyıcı sisteminin boşluklu olması, binalarda tesisat alanında olanaklar vaat ediyor. Kanopi, pavyon ve cephe uygulamalar, ürünün ilk akla gelen kullanım alanlarıdır. Yenilikçi tasarım ve üretim yöntemi, yerinde imalatta olduğu kadar hazır bileşen üretimlerinde de kullanılabiliyor.”

    Teknolojik ve çevreci üstünlükleri

    Nilüfer Kozikoğlu, ürünün teknolojik üstünlükleri konusuna da değindiği konuşmasında “AlveOsis, hafiflik/sağlamlık oranı yüksek bir ağyapıdır. Minimal yüzeylerde söz konusu olan süreklilik kalitesi, karmaşık geometrileri üretmemizi sağlayan sayısal tasarım ve kalıp üretme yöntemiyle, güncel bir araştırmanın sonucunda sağlanmıştır” şeklinde konuştu.Ürünün doğal döngülerle iç içe olmasını hedeflediklerinikaydeden Kozikoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

    “AlveOsis’in üretildiği kalıp teknolojisi daha az karbon ayak izi getiriyor. Günümüzde ‘doğayı yapıyı çürüten değil ayakta tutan, canlandıran özne olarak görmeye doğru bir akıl değişimi’ söz konusudur. Alveosis, bu düşünce biçiminin bir ürünüdür. “

    Mantar miselli tasarım Antalya’da…

    Antalya Bienali’nde sergilenen AlveOsis’in, iç boşluklarına mantar miselleri yerleştirdiklerini kaydeden Kozikoğlu, “Biyofilik denilen yaşam döngüleri ile barışık, yapı ve tasarım alanında bir ürün geliştirdik. Dünyada mantarı yapı bileşeni olarak üreten ve geliştiren faklı oluşumlar var. Kumaş ve şişme kalıp örnekleri de bulunuyor. Özelliklegeniş açıklı kubbe imalatlarında kullanılıyor. Mantar yapı bileşenlerine örnek olarak New York MOMA PS1 yerleştirmesinde kullanılan mantar yapı blokları gösterilebilir” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.