DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Üretim, denetim ve eğitimde depreme karşı sıfır tolerans zamanı

    Üretim, denetim ve eğitimde depreme karşı sıfır tolerans zamanı
    04.03.2020
    A+
    A-

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, ‘1-7 Mart Deprem Haftası’ kapsamında yaptığı açıklamada, depremin ülkemiz için geçmişten bugüne ve yarınlara uzanan ciddi bir tehdit olduğunu belirtti. Kentsel dönüşümün vakit kaybetmeden depreme karşı sıfır tolerans ile gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Yenigün, depreme dayanıklı üretimin, denetimlerin ve sektör çalışanlarının eğitiminin önemini vurguladı.

    Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde bulunan Türkiye’de sağlam yapıların önemi her geçen gün daha fazla hissediliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, depremin değil, ihmal ve kusurlu binaların kayıplara sebep olduğunu belirterek, deprem odaklı kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklı yeni konut üretimi ihtiyacının sürdüğüne işaret etti.

    TMB Başkanı Mithat Yenigün, “1-7 Mart Deprem Haftası” kapsamında yaptığı açıklamada, TMB’nin 2014 yılında kamuoyu ile paylaştığı sektörün anayasası niteliğindeki 10 maddelik İnşaat Sektörü Bildirgesi’nde deprem konusunun Türkiye için önemini vurguladıklarını hatırlattı. Depremin bir Türkiye gerçeği olduğunu anlatan Yenigün, “Toplumsal belleğimizde büyük kayıplar ve derin acılarla yer alan depremin içinde bulunduğumuz andan yarınlarımıza uzanan çok ciddi bir tehdit olduğu unutulmamalıdır. Ancak deprem değil, kusurlu yapılar ve ihmal öldürür. Bu tespitin doğruluğunu zaten yıllardır başta Japonya örneğinde olduğu gibi görmekteyiz” dedi.

    Çalışanların eğitimi de önemli

    Ülkemizde güvenli yapılara ilişkin farkındalık artmakta ve önlemler alınmakta olsa da deprem gündeminin sürekli kılınarak ihtiyaçların tamamlanması gerektiğine işaret eden Yenigün, son yaşanan depremlerin doğru müteahhitliğin ve yapı denetimlerinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Yenigün, müteahhitlik kriterlerini doğru belirleyecek yasal altyapının tamamlanması ve etkin biçimde uygulanması gerektiğini, deprem odaklı kentsel dönüşüm sürecinin vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesinin ve eğitimli işgücünün büyük önem taşıdığını kaydetti.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un özellikle İstanbul’da riskli binalarda vatandaşların oturmasını engelleyeceklerini dile getirmesinin sevindirici olduğunu belirten TMB Başkanı Yenigün, şöyle devam etti: “Her zaman ifade ettiğimiz üzere; ülkemiz genelinde riskli binaların dönüşüm sürecinde denetimlerin hassasiyetle yapılması gerekmektedir. Öte yandan, bina inşa edilirken malzemelerin kaliteli ve eksiksiz olması tek başına yeterli olmayabilir; nitelikli ve eğitimli işgücü de dayanıklı yapılar için büyük önem taşımaktadır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.