DOLAR 32,5622
EURO 34,9914
ALTIN 2422,669
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Vatandaş çatısında elektrik üretebilecek

    Vatandaş çatısında elektrik üretebilecek

    EPDK Başkanı Yılmaz, “Çatı üstü güneş sistemleri düzenlemesiyle vatandaş üretici olacak” dedi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz çatı üstü güneş santralları hakkındaki düzenlemeyle herkesin hem üretici hem de tüketici olacağını ifade ederek, 400-500 metrekare bir ev için panelin maliyetinin pil dahil 20-25 bin lira olduğunu söyledi. Evin enerji tüketiminin ise yıllık 4-5 bin lira olduğunu belirten Yılmaz, “Sistemden de alacağını düşündüğün takdirde 7-8 senede dönüyor” ifadelerini kullandı.

    SEKTÖRÜ LEKELİYORLAR

    Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı, akaryakıt sektörüne ‘Bir gece ansızın karar alabiliriz’ uyarısı üzerine sektörden gelen tepkileri değerlendirdi. Sektörün iyi bir noktaya geldiğini belirten Yılmaz, “Kendini bilmez adam yarım saatte 5 kuruş fazladan satacak diye komple sektörü lekeliyor. Alan adam da CİMER’e, BİMER’e anında şikayet ediyor. Otomosyon sistemimizle en ücra köşedeki bir akaryakıt istasyonunda satılan akaryakıtın menşeinden, fiyatına kadar her şeyi takip edebiliyoruz. Eğer o istasyon o fiyattan sattıysa, hareketlerden görüyorum.Tespit ettikten sonra ceza yazıyoruz” ifadelerini kullandı.

    ‘ZARARINA’YA KARIŞAMAM

    Bazı firmaların maliyetin altında satış yaptığı ve bunun kayba neden olduğu yönünde gelen eleştirileri de değerlendiren Yılmaz, şöyle konuştu: “Örneğin; bir otoyoldasınız. Günde dünyanın aracı geçiyor. Orada zararına, maliyetine satmış olsan bazen kârdasın. Reklamla getiri-götürü arasındaki dengeyi iyi ayarlamak lazım. Maliyet altna satıştan eğer vergisel bir takım zararlar veriyorsa elbette devlete zarar vardır. Ama maliyet altına satıştan elimde somut bir belge olmadan o şekilde suçlamam bir EPDK Başkanı olarak doğru olmaz. Ben istasyonları kontrol ediyorum. Malın nereden alındığının menşei var. Zararına satıyorsa ben ona karışamam.”

    Maç, dizi izlerken kesilmeyecek

    pil teknolojisinin de geliştiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye’de pil üretenler var. Yurtdışına da ihraç ediyorlar. Pakistan’da, özellikle Afrika’da ciddi pil talebi var. Kendi evlerinizin üzerine tabiri caizse ufacık bir elektrik santralı koyacağız. O pili de ona bağlayacağız. Pahalı bir teknoloji değil. Bugün itibarıyla 400-500 metrekare ev için maliyeti 6-7 bin dolar. Pil dahil 20-25 bin lira. Bir de arz güvenliği açısından da ciddi bir katkı sağlıyor. Maç, dizi izliyorsun. Veya misafirin var yaş günü kutluyorsun. Pat diye elektriğin gidiyor. Onu da yaşamayacaksın.”

    Düzenleme hayata geçecek

    Çatı üstü güneş panelleriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Mustafa Yılmaz, şunları söyledi: “Kolaylaştırıyoruz. Çok kısa sürede çatı uygulamalarına ilişkin düzenlemelerimizi gerçekleştireceğiz. Çalışıyoruz. Herkes hem üretici, hem tüketici olacak. Bunlar da gerçekleşecek.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.