DOLAR 32,4939
EURO 34,5944
ALTIN 2483,592
BIST 9561,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yabancı ziyaretçi bu yaz İzmir’i tercih etti

    Yabancı ziyaretçi bu yaz İzmir’i tercih etti
    11.09.2018
    A+
    A-

    2017 yılında büyük darbe alan Turizm Sektörü, bu yıl hızlı bir toparlanma süreci yaşıyor. Yılın ilk 7 aylık döneminde vites büyüten sektör, sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda emin adımlarla yürüyor. Sektörün İzmir ve çevre illerdeki gelişimini değerlendiren Wyndham Grand İzmir Özdilek Genel Müdürü Funda Çam, İzmir’e gelen ziyaretçi sayısının yüzde 24,7, yabancı ziyaretçi sayısında ise yüzde 24,7 artış gösterdiğini söyledi.  Ayrıca Çam, yabancı ziyaretçilerde ise Arap yarımadası ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin dikkat çektiğinin altını çizdi.

    Bu yıl bayram tatilinde Ege Bölgesi’ndeki oteller yüzde100 doluluk oranı ile büyük bir başarı yakaladı. İzmir’de ise 2017 yılı ile 2018 yılının ilk 7 ayı kıyaslandığında büyüme daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

    İlk 7 aylık dönemde İzmir’e gelen ziyaretçi sayısının yüzde 24,7 artış gösterdiğini yabancı ziyaretçi sayısında ise yüzde 24,7 artış yaşandığını gözlemlediklerini söyleyen Wyndham Grand İzmir Özdilek Genel Müdürü Funda Çam,Ege Bölgesi’ni ziyaret eden ziyaretçi sayısı yüzde 4,56 artış gösterdi. İzmir’e gelen yabancı ziyaretçi sayısı Avrupa pazarlarındaki toparlanma sayesinde yüzde 42,63 artış tespit edildi. 2017-2018 yılları arasındaki ilk 7 aylık döneminde büyümeyi sürdüren İzmir turizmi yabancı ziyaretçi sayısını geçen yıla göre yüzde 56,06 artırdı. Wyndham Grand İzmir Özdilek de dahil olmak üzere tüm şehirde ve bölgede otel doluluk oranları ve ortalama oda başına düşen gelir diğer yıllara göre yükselmeye devam ediyor” dedi.

    “Arap yarımadası bu yıl İzmir’i tercih etti”

    2018 yılının ilk 7 ayında Arap yarımadasının İzmir’e büyük ilgi gösterdiğini belirten Çam, “2018’in ilk 7 ayında birinci sırada Alman turistler yer alırken 6. sıradaki İranlı turistler dikkat çekiyor. Başka dikkat çekici rakam ise Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısı. İzmir’e geçen yıl 64 Suudi Arabistanlı turist gelirken bu yılın ilk 7 ayında bu sayı 4.071 kişiye yükseldi. Bu rakam da yüzde 6260 ‘a denk geliyor. Bu ciddi yükselişte Air Arabia‘nın İzmir’e Haziran ayı sonunda başlattığı direkt seferlerin olumlu etkisi olduğunu düşünüyoruz. Arap yarımadasından gelen misafirler şimdiye kadar İstanbul ve Karadeniz’e ilgi gösteriyorlardı. İzmir’e başlayan direkt uçak seferleri sayesinde bölge turizmine olumlu katkılar sağlayacak bir sürecin başladığını düşünüyoruz.”

    “Dünyanın en büyük turizm pazarı olan Çin’den gelen misafir profilini bu yıl yüzde 428’lik bir büyüme gösterdi”

    Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen turist sayısının yüzde 428’lik bir büyüme ile 1.199 kişiye yükseldiğini söyleyen Çam, her alanda olduğu gibi turizmde de hızla yükselen Çin’de geçen yıl 140 milyon turistin yurt dışı seyahati yaptığını ve 800 milyar dolarlık turizm geliri sağlandığını söyledi. Funda Çam, Hızla artan bu sayı Çin Halk Cumhuriyeti’ni Türkiye gibi turist çeken bütün ülkelerin birbiriyle yarıştığı bir pazar haline getirdi. Halen ülkemize gelen Çinli turist sayısı henüz yüzbinler düzeyinde olsa da pazar hızla yükselen bir ivme gösteriyor. Bu yılın ilk 6 ayında Çin’den Türkiye’ye gelenler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artışla 191 bin seviyesine geldi. Dünyanın en büyük turizm pazarı olan Çin’den gelen misafir profilini oldukça önemsiyoruz. Çinli turistler, harcamada bonkör, gittikleri yerlerde deniz, kum, güneşten çok kültür turizmine önem veriyor. Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği kaynaklarına göre de bu yıl ülkemizi ziyaret edecek Çinli turist sayısı 400 bini aşarak rekor kıracak. Türkiye’ye gelen Çinliler daha çok İstanbul, Kapadokya bölgemizin en önemli turizm merkezleri olan Pamukkale, Bergama, Efes gibi tarihi yerleri geziyor. Bu mevcut fırsatı geliştirmek ve devamlı bir turist akışını sağlamak gerekiyor.

    Turizm sektörünün girdi alımları ile 54 sektörü doğrudan etkilediğini aktaran Wyndham Grand İzmir Özdilek Genel Müdürü Funda Çam,İzmir gibi tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra yaşam kültürü ile öne çıkan bir şehrin turizmden çok daha fazla bir pay alması gerektiğine inanıyoruz. İzmir’in hak ettiği yere gelmesi için gideceği çok uzun bir yol olduğunun farkındayız. Turizmi yapabilmek için hem yerli hem de yabancı pazarda; 1- Turisti İzmir’e çekmek 2- Turisti memnun edip onun ve diğer turistlerin yeniden gelmelerini sağlamak önem taşıyor. 2018 yılının güzel rakamlarına en büyük katkıyı İzmir Ticaret Odası ve İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün Turizm Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü tanıtım çalışmalarının kazandırdığını düşünüyoruz. Geçen yıl kriz ortamı da olsa yurt dışı ve yurt içi tanıtım çalışmalarına ara vermeden devam edildi. Bu gayretli çalışmanın meyvelerini bu yıl topluyoruz. Tanıtım çalışmaların artarak devam etmesinin ileriki dönemlerde şehrimize önemli katkılar sağlayacağını yaşayarak görmüş olduk. Elbette ki tanıtım çalışmaları yanında şehrimizin cazibesini arttırmak için çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerekiyor” diye açıkladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.