DOLAR 32,3799
EURO 35,0585
ALTIN 2326,591
BIST 9104,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yabancılara satışta henüz yolun başındayız

    Yabancılara satışta henüz yolun başındayız
    19.10.2018
    A+
    A-

    Yabancıların Türk vatandaşlığına geçişi için gerekli olan asgari taşınmaz bedelini 250 bin dolara indiren uygulamanın üzerinden bir ay geçti. Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %151,1 artarak 5 615 oldu. Bir önceki aya göre ise %35 artış gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2018’de ilk sırayı 1 799 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 1 038 konut satışı ile Antalya, 424 konut satışı ile Bursa, 386 konut satışı ile Ankara ve 333 konut satışı ile Yalova izledi.

    Değer Artış Kazancı Muafiyeti Gelmeli

    Yabancılara satışta özellikle ilk defa satılan konutlar dışında ikinci el konutlarda da var olan potansiyel olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “İkinci el konutların ve diğer taşınmazların satışında yabancılara satış potansiyeli yeterince değerlendirilemiyor. Bunun en önemli nedeni ise, taşınmaz sahiplerinin alırken veya müteahhitlerin satarken tapuda gerçek değeri beyan etmek istememeleri. Taşınmazın yabancılara satışında gerçek satış bedelinin beyan edilmesi gerektiği için satıcılar değer artış kazancı nedeniyle ciddi tereddütler yaşanıyor. Bu konuda yabancılara satılan taşınmazların değer artış kazancında bir muafiyet getirilmelidir” dedi.

    Yabancılara Satışta Hizmet Bedeli Artmalı

    Emlak işletmelerinin yabancılara satış sürecinde çok daha fazla maliyetleri olduğunu ve mevcut Taşınmaz Ticareti yönetmeliğinin bu noktada yetersiz kaldığını belirten Özelmacıklı “Yabancılara gerektiğinde konaklama, ek servis hizmetleri, tercümanlar, hatta yurt dışı acenteler ile hizmet bedelinin paylaşımı gibi birçok ek gider kalemi söz konusu. Eğer yabancılara satışta mevcut stokların da değerlendirilmesi isteniyorsa, bu işi yapan profesyonellerin hizmet bedelinde artışlar sağlanmalıdır” dedi.

    Sıkıntılar Hala Devam Ediyor

    Yabancılara satışın artması için yasal sıkıntıların da halen devam ettiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Hala 23 ilde tapu işlemleri yapılacağı sırada, bağlı askeri komutanlıklar ile yazışmalar yapılmasına gerek duyuluyor. Ruhsatı bile olmayan projeler satış vaadi sözleşmeleri bile yapılmadan yurtdışına pazarlanıyor. Net alan brüt alan farkları, zamanında teslim edilmeyen projeler, batan firmalar piyasaları güvensiz hale getiriyor. Sektörümüzde acil olarak akreditasyona, düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz. Hatta yabancılara satışta özel tapu daireleri, noterler gibi sektörel farklılıklar getirilmelidir” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.