DOLAR 32,5386
EURO 34,8662
ALTIN 2431,955
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yalıtım olan evde faturalar yarıya kadar düşer

    Yalıtım olan evde faturalar yarıya kadar düşer
    31.10.2017
    A+
    A-

    Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, özellikle kış aylarında artan enerji faturalarını düşürmenin tüketicinin kendi ellerinde olduğunu belirterek, “Doğru yalıtım ve doğru çatı uygulamaları ile enerji faturalarını yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmak mümkün. Son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatılar nedeniyle Türk ekonomisi yaklaşık 26 milyar TL kaybetti. Yalıtım ile bunun önüne geçebilir, ayrıca doğal kaynaklarımızın ve çevremizin korunmasına da katkı sağlayabiliriz” dedi.

    ÇATIDER Yönetim Kurulu BaşkanıAdil Baştanoğlu, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kış mevsimine girdiğimiz günlerde artan tüketicilerin ısınma faturalarında önemli ölçüde tasarruf edebileceklerini söyledi.

    Yapı ve çatılarda yalıtım uygulamasının enerji sarfiyatında ciddi oranda azalma sağladığını belirten Baştaoğlu, “Tüketiciler binalarında standartlara uygun çatı ve cephe yalıtım uygulamalarıyla bir yandan faturalarında yüzde 50’ye varan azalma elde ederken, bir yandan da ülke ekonomisine ve doğaya fayda sağlayabilir. Yalıtım aynı zamanda insan sağlığı açısından da çok faydalı. Rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı koruma sağlıyor” dedi.

    Yalıtım, kendini 2-3 yılda artıyor 

    Baştanoğlu yalıtım için yapılan harcamanın, coğrafi konum ve yerleşim durumuna göre ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilebildiğini vurgulayarak, uzun vadede tüketicinin çok karlı çıkacağını kaydetti. Baştaoğlu, Türkiye’de milyonlarca yalıtımsız çatı bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

    “Standartlara uygun olmayan çatılar nedeniyle Türkiye 10 yılda yaklaşık 26 milyar lirayı boşa harcadı. Aynı nedenle doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevreye zarar verilmesine yol açtık.  Bugün toplam enerjinin yüzde 35’i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. Türkiye, enerji kaynakları için komşu ülkelere yüklü ödemeler yapıyor. Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekare, parasal büyüklüğü ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu olumsuz tabloyu dönüştürebiliriz.”

    Bölgeye uygun yalıtım tercih edilmeli

    Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini, uzman kişiler tarafından en uygun seçimin yapılması gerektiğini hatırlatan Baştanoğlu şöyle konuştu:

    “Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkiler. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için, doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olacaktır. Son 8 – 9 yıldan bu yana birçok ilimizde iklim bölgelerine uygun olarak çatı eğimleri artırılmaya ve doğru çatı yalıtımı sistemleri uygulanmaya başlandı.”

    Enerji Kimlik Belgesi zorunlu olacak

    Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla yapı ruhsatını 2011’den önce alan mevcut binalar için EKB’nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması öngörülüyordu.

    Yayımlanan yeni yönetmelikle, “Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi’nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.” maddesine “1 Ocak 2020 tarihine kadar uygulanmaz.” hükmü eklenerek, uygulama ertelendi.

    Baştanoğlu “Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye’nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür” diye konuştu.

    Yalıtım insan sağlığını koruyor

    Yalıtımın insan sağlığı için de faydalı olduğunu dile getiren Baştanoğlu, kış aylarında bina içinde ve çatı arasında biriken nemin yoğuşmadan dışarı atılması için havalandırmanın sağlanması gerektiğini belirtti. Baştanoğlu, yazın soğutulan binalarda ise dışarıdan içeriye nem alınmaması ve nemin iç mekânda yoğuşmasının engellenmesinin önemli olduğunu vurguladı.Baştanoğlu, rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sağlık sorunlarına karşı yalıtımın olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.