DOLAR 32,4481
EURO 34,4974
ALTIN 2474,228
BIST 9576,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yargıtay kararı kiracılar için emsal olabilir!

    Yargıtay kararı kiracılar için emsal olabilir!
    24.04.2020
    A+
    A-

    Koronavirüs salgını sebebiyle alınan önlemler ve ticari hayatın önemli ölçüde aksaması, kira ilişkilerinde de önemli sorunlar ortaya çıkardı. Önümüzdeki günlerde bu sorunların önemli bir kısmı mahkemelere taşınacak. Bu süreçte yaşanan kira problemleri dava olarak mahkemelere taşındığında, hakimlerin işi hiç kolay olmayacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, 2011 yılında yaşanan Van Depremi’nden sonra verilen bir yargı kararının, bugün birçok kira probleminin çözümü bakımından emsal teşkil edebileceği görüşünde.

    Bugünlerde yaşanan kira ilişkilerindeki sorunlar konusunda hakimlerin karar vermekte zorlanacağının altını çizen Umut Yeniocak “Çünkü hukuken bütün kira sözleşmelerini kapsayacak tek bir çözüm yöntemi sunulamaz. Her sözleşme ilişkisinin kendi özel koşulları değerlendirilerek sonuca varılmalıdır. Kira problemlerinin çözümü bakımından, geçmişte yaşanan benzer mücbir sebep süreçlerinde kira sözleşmeleriyle ilgili verilen yargı kararlarından faydalanmak gerekir” diyor.

    Özellikle Van Depremi’nden sonra verilen bir yargı kararının, bugün birçok kira probleminin çözümü bakımından emsal teşkil edeceğinin altını çizen Yeniocak “Van depreminden hemen önce, bir işyeri için yüksek bedelli bir kira sözleşmesi imzalayan kiracı, depremden sonra şehirdeki ticari hayatın durma noktasına gelmesi gerekçesiyle, kira bedelinin indirilmesi için mahkemeye başvurması üzerine Yargıtay, kiracının, deprem sonrası şehirdeki ticari hayatın olağanüstü biçimde yavaşladığı yönündeki iddiaları hakkında bilirkişi raporu alınması gerektiğini, gerçekten bu iddialar doğruysa, kira bedelinde bir miktar indirim yapılması gerektiği yönünde karar vermiştir. Benzer başka kararlar da var” diyor.

    DURUMUNUZU VE İNDİRİM TALEBİNİZİ KONUT YA DA İŞ YERİ SAHİBİNİZE YAZILI OLARAK BİLDİRİN!

    Covid-19 salgını sebebiyle alınan önlemler ve ticari hayatın olağanüstü bir sürece girdiği bugünlerde, zor durumda kalan kiracıların benzer bir savunmayla, bu süreç boyunca kira bedellerinin indirilmesini talep etme imkânlarının olduğunu vurgulayan Yeniocak, yaşadıkları durumu ve indirim taleplerini zaman geçirmeden iş yeri ya da konut sahiplerine yazılı olarak bildirmeleri gerektiğini belirtiyor. İşyeri ya da konut sahibinin bu talebi kabul etmemesi durumunda ise, yargıya başvurulması gerektiğini söylüyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.