DOLAR 32,5907
EURO 34,7509
ALTIN 2497,918
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yatırım yapmak isteyenler bu dönemi değerlendirmeli

    Yatırım yapmak isteyenler bu dönemi değerlendirmeli
    24.08.2017
    A+
    A-

    TÜİK, temmuz ayı konut satış rakamlarını açıkladı. İş dünyasından Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Öztürk ,ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay ve İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel rakamları değerlendirdi….

    Sefa Öztürk /Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi:

    Gayrimenkul en çok kazandıran yatırım aracı olmayı sürdürüyor

    Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 42 oranında artarak 115 bin 869 oldu. Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de zaman zaman durgunluklar yaşanıyor. Yaz aylarının etkisi bayram tatilleri ile birlikte insanlar yazlık bölgeleri tercih ediyor, Kurban Bayramı tatili sonrası ve okulların açılmasıyla birlikte eylül ayında sektör için sezon açılmış olacak böylece konut satışlarının da giderek artacağını düşünüyorum. Ülkemizde gayrimenkul en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olmaya devam ediyor, yatırım yapmak isteyenlere bu dönemi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. 2017 Ocak- Haziran döneminde yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü % 16,3 artış gösterdi, bu rakamlarda konut satışlarının aslında ülke genelinde artarak devam ettiğini gösteriyor.

    Özhan Atalay / ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü:

    Konut sektörü, normale dönüyor

    Geçtiğimiz yıl ile oldukça benzerlik gösteren konut satış rakamları 2017 Temmuz ayında bir rekor kırarak artış gösterdi. Nisan ayına kadar önceki yıl ile paralellik gösteren satış rakamları nisan ayından sonra düşme trendine girmişti. Bu trendin temmuz ayında kırıldığını görmek bizim için sevindirici.

    Bununla beraber, burada dikkat edilmesi gereken nokta, artışın sadece 1. el proje satışlarından gelmediği, ikinci el konutlarda da aynı artışın görüldüğüdür. Diğer bir deyişle ilk satılan konutlarda iskan, ruhsat işlemleri gibi nedenlerle önceden satışı yapılmış olan ürünlerin kayıtları daha sonra ve topluca yapılabilmektedir, ancak ikinci el satışlarda da aynı artışın görülmesi, temmuz ayında talebin yoğun olduğunu göstermektedir.

    Öte yandan, yabancılara yapılan satışlar kendi iç istikrarını koruyor. Bu da satış artışının, yabancılara yapılan satışlardan değil yerli talepten kaynaklı olduğunu gösteriyor.

    Ben talep patlamasının sebebinin 2016 yılındaki konut satış adedinin çok düşük olmasından kaynaklandığı görüşündeyim. Darbenin kesintiye uğrattığı ekonomimizde geçtiğimiz temmuz ayında satışlar neredeyse durmuştu. 2017 Temmuz ayı bu nedenle çok yüksek gözükmüştür ki başı % 52artış ile İstanbul çekiyor.

    Diğer dikkat edilmesi gereken nokta da güneydoğu bölgelerimizdeki konut satışlarında büyük patlama yaşanmış olduğudur. Toplamda bu patlama ülke geneline etki edecek bir sonuç üretmese bile o bölgede görülen istikrar, talebi yeniden güçlendirmeye başlamıştır. Oranlar Bingöl’de % 70, Diyarbakır’da %167, Hakkari’de % 240, Mardin’de % 91, Muş’ta % 152 ve Şırnak’ta % 95 olarak görülüyor.

    İlker Önel / İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı

    Rakamlar tüm piyasalara moral verdi

    TÜİK Temmuz 2017 ayı konut satış rakamlarına baktığımızda; bir önceki yılın aynı ayına göre satışların % 42,4 artarak 115 bin 869 olduğunu görüyoruz. Bu artış; haziran ayındaki % 8,1 oranındaki azalıştan sonra konut piyasasına ve yan ürün piyasalarına moral verdi.

    Özelikle geçen temmuz ayındaki hain darbe girişiminin baz etkisi ve 2017 yılının başlarından beri yaşanan istikrarlı ekonomi politikaları, yükselişi destekleyen faktörler olarak görünüyor. Ayrıca Emlak Konut ve TOKİ tarafından düzenlenen ve özel sektörün de destek verdiği kampanya süreci piyasayı destekler nitelikte olmuştur.

    Burada önemsenmesi gereken; ilk kez satılan konut rakamlarındaki artıştır, çünkü stokların erimesi bu satışlara bağlıdır. İlk kez satılan konut rakamları 2016 Temmuz ayına göre % 42,6 artarak 53 bin 949 olmuştur.

    Diğer taraftan planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 1 Ekim 2017 itibaren yürürlüğe girecek olması özellikle temmuz ayında arz miktarını artırmıştır. Yüzde 25 emsal hakkının kalkması inşaat firmalarını biran önce ruhsat almaya yönlendirmiştir.

    Önümüzde kış sezonu göz önüne alındığında bankalar konut faiz oranlarını geriye çeker ve kampanyalar da devam ederse talep artışı kaçınılmaz olur. Böylece firmalar, 2017 dönemini beklentileri doğrultusunda kapatır.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.