DOLAR 32,5575
EURO 35,0112
ALTIN 2439,161
BIST 9769,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yemekhane tasarımında yenilikçi ve esnek yaklaşım: Doğuş Maslak Restaurant

    Yemekhane tasarımında yenilikçi ve esnek yaklaşım: Doğuş Maslak Restaurant
    09.10.2017
    A+
    A-

    İstanbul’un en önemli iş merkezlerinden Maslak’ta konumlanan Doğuş Maslak Restaurant, Doğuş Oto ekibinin yoğun iş temposundan sıyrılabileceği, keyifle yemek yiyerek sosyalleşebileceği, yeşil ile bütünleşmiş özel bir yaşam alanı niteliğinde. Standart düzen planlama yaklaşımına getirilen yenilikçi ve esnek perspektifle, kullanıcılara farklı yerleşim alternatifleri sunarak tam serbestlik sağlayan, dinamik tasarım dili ise Mimar Umut Cem Çağlayan liderliğindeki Caglayan Architects imzasını taşıyor.

    Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen kurumsal firmaları için kullanıcı odaklı bir anlayışla biçimlendirdiği ofis ve sosyal alan projeleriyle tanınan Caglayan Architects, Doğuş Oto’ya ait Maslak Doğuş Power Center’da yer alan Doğuş Maslak Restaurant için mutfak, yemek yeme ve dinlenme alanlarının tek bir proje çatısı altında tekrar ele alındığı, kullanıcıların kendilerini dış mekanda ve mutlu hissedecekleri, yeşil ile bütünleşmiş bir yaşam alanı tasarladı.

    Planlama aşamasında ilk olarak standart düzen bir planlama yaklaşımı yerine, kullanıcılara tercih şansı sunan farklı yerleşim alternatiflerini ele alan Caglayan Architects, kalabalık grupların oturum tercihleri için farklı çözümler üretirken, tercih edilen ürün boyutları ile gereken durumlarda tüm yerleşimin istenilen şekilde revize edilmesine olanak sağlayarak, tekil kullanıcıların da kendilerine rahatlıkla alternatif çözümler yaratabileceği bir yerleşim planı kurgulamış. Sirkülasyon hatlarını, zeminde kullandığı farklı malzemelerle vurgulayarak, ana hatları bozmadan belirli sınırlar içerisinde kullanıcılara tam serbestlik sağlayan Caglayan Architects’in önceliği, tek tip masa, sandalye, koltuk seçenekleri yerine, farklı boyutlarda ürünler veya aynı ürünün farklı renklerini kullanarak, hem plan düzleminde hem de üçüncü boyutta dinamizm etkisini korumak ve tasarımı standart planlama mantığının dışına çıkarmak olmuş.

    Konsept aşamasında ise kullanıcıların kendilerini bahçede hissetmeleri ve dinlenmeleri amacıyla kuvvetli odak noktaları olarak kullanılan yapay iç bahçeler ve bu iç bahçelerde kullanılan güneş ışığı simülasyonları, mekanın en büyük problemi olan doğal ışık ve doğal ortam eksikliğini ortadan kaldırmış. Hijyen kuralları gereği iç bahçelerde şoklanmış bitkiler kullanan Caglayan Architects, aynı şoklanmış bitkilerin farklı versiyonlarına ise duvarlarda kullanılan sergileme ünitelerinde yer vererek, iç mekana hakim olan doğal ortam etkisini güçlendirmiş. Duvarlarda kullanılan yeşil örtünün hemen önünde yaratılan sedir oturma düzenleri ile de sanki bir bahçede oturuyormuş duygusunun hissedilmesi hedeflenmiş.

    Mekan hacminin daha efektif kullanılabilmesi adına, tüm mekanik ve elektrik altyapıları genel konseptin bir parçası olarak açıkta bırakan Caglayan Architects, yüksekliğin korunmasını sağlarken, tavanda son derece dinamik ve endüstriyel bir görünüm elde etmiş. Aydınlatmada ise yükseklik algısına pozitif etki edecek sarkıt aydınlatmalar ve belirlenen odak noktalarını vurgulayan yönlendirilebilir spotlar tercih edilmiş.

    Doğuş Maslak RestaurantCaglayan Architects’in imzasıyla ana tasarım kriterlerinden ödün verilmeden, yemekhane tasarımını yeme-içme alanı olma fonksiyonundan bir adım daha öteye taşıyarak sadece Doğuş Oto ekibinin değil, değerli misafirlerinin de keyifle yemek yiyerek sosyalleşebilecekleri özel bir yaşam alanı olarak karşımıza çıkıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.