DOLAR 32,3808
EURO 35,0523
ALTIN 2326,745
BIST 9103,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    YTONG Mimari Fikir Yarışması başvuruları başladı

    YTONG Mimari Fikir Yarışması başvuruları başladı
    06.10.2017
    A+
    A-

    Yarışmanın Konusu ve Amacı

    Şehirden Uzak…

    Büyükşehir yasası ile kent-dışı-mekânlar kentin birer mahallesi haline gelmiş ve bu yerlerde yapılması planlanan yapılar da kentsel imar koşullarına bağlı kılınmıştır. Oysa kent-dışı-mekânlar, hem mekânsal hem de sosyal anlamda kentsel olandan tamamen farklı yerlerdir. Zamanın bile başka türlü aktığı bu yerlere kentin mahalleleriymiş gibi bakmak yanlıştır. Kent-dışı-mekânların yok olması demek, bu mekânlarda yaşayan bireylerin ve hatta dünyanın döngüsünü derinden bilen bir hayat anlayışının yok olması demektir.

    Nüfusu giderek azalan ve doğal özellikleriyle çok elverişli ama sosyal nitelikleriyle elverişsiz koşullara sahip olan bu kent-dışı-mekânların canlandırılması için yaratıcı önerilere ihtiyaç vardır. Bu nedenle önerileri bir Ar-Ge projesi olarak değerlendirmek, konuya ilişkin yeni ve farklı şeyler düşünmek ve pırıltılı açılımlar bulmak yarışmanın öncelikli hedefidir.

    Öncelikli bir diğer konu da, seçilen kent-dışı-mekânın kendine has özelliklerinin ortaya çıkarılması ve gerekli ortak kullanım alanlarıyla üretim yapabileceği, ürettiklerini pazarlayıp satabileceği örgütlenmelerin düşünülmesi ve tasarlanmasıdır. Böylelikle seçilen mekânın koşulları iyileştirilerek sürdürülebilir bir yaşam döngüsü kurgulamış olacaktır.

    Ytong Mimari Fikir Yarışması’nda bu yıl, “şehirden uzak” üst başlığıyla kentleşmenin tek tipleşmesi, kent-dışı-mekânların özünü kaybedip “şehirleşmesi” gibi temel problemlerin katılımcılar tarafından yorumlanması ve devamında deforme olmuş bu mekânların özünü yeniden kazanabileceği kurgusal bir tasarım ortaya çıkarılması beklenmektedir.

    “Şehirden uzak” kavramının “şehirli kafasından uzak” gibi bir boyuta da gönderme yapması mümkündür. Bu algının temelini, şehirlinin şehir dışında bir şeyler yapmaya kalkıştığında şehir dışını şehre benzetme eğiliminin oluşturduğu düşünülebilir.

    Bilindiği gibi şehirlerin, özellikle de büyük şehirlerin, insanları birleştirmekten çok ayrıştırmak üzere planlandığı söylenebilir.  Şehir denilince akla ilk rekabet ve ayrıştırıcılık geliyor, oysa şehir dışı denilince akla ilk gelen şeyler ise imece ve birleştiricilik. Bu ikilem, proje geliştirecek katılımcıların kolektif ve katılımcı projeler geliştirmeleri konusunda bir ipucu oluşturabilir.

    Yarışma kapsamında katılımcılardan temaya ilişkin gerçek bir YER belirlemeleri, yer-mekân özelinde gerçek bir SORUNu tarif etmeleri ve devamında şimdilik gerçekleşmeyecek bile olsa bir ÇÖZÜM üretmeleri beklenmektedir.

     

    Yarışmacılar mekân seçiminde, sorun tanımında ve çözüm önerilerinde serbest bırakılmaktadır. Bu çalışma için konunun özelliklerine bağlı olarak mimarlık, inşaat, sosyoloji, ziraat, veterinerlik, gıda vb. disiplinlerden katılımcıların bir arada çalışması tavsiye edilmektedir.

    Dijital Kolokyum

    Ytong mimari fikir yarışması, süreç ve yöntemiyle şeffaflığı benimsemekte, tüm disiplinlerden katılıma açık oluşuyla da farklılık yaratarak, yarışma konusuna yönelik üretilen çeşitli medya türlerinde sunulmuş fikir projelerinin, hem jüriden hem de birbirinden beslenmesi gerektiğine inanmaktadır. Herkese açık tartışma ortamının yarışma bitiminde değil de öncesinde yaratılması için dijital olarak yürütülecek bir kolokyum kurgulanmıştır.

    Dijital Kolokyum Süreci Aşağıdaki Gibidir:

     Yarışmacılar fikir projelerini 04 aralık 2017 tarihine kadar siteye yüklemelidir.
     Yüklenen projeler, dijital kolokyum süresince, yarışmaya kayıt anında sistemin otomatik atadığı rumuzlarla tanımlı olarak yarışma web sitesinde herkese açık ve eş zamanlı olarak yayınlanacaktır.
     Jüri üyeleri, her bir proje üzerine görüşlerini 15-16 aralık 2017 tarihlerinde düzenlenecek www.ytongakademi.com ve www.facebook.com/turkytong canlı yayınında izleyicilere aktaracaktır.
     Canlı yayın sırasında, sosyal medya üzerinden sorular sorulabilecek, yarışmacılar karşılıklı olarak tüm projeler üzerine görüş belirtebilecek, fikir projeleri jüriden alınan yorumlar ile geliştirilebilecektir.
     Dijital kolokyum ortamı sayesinde herkesin erişimine açık, şeffaf bir platform yaratılması hedeflenmektedir.
     Yarışmacılar, 15 şubat 2018 tarihine kadar dijital kolokyum sayesinde edindikleri görüşleri değerlendirmekte ve fikir projelerini geliştirmekte serbesttir.
     Geliştirilen fikir projeleri 15 şubat 2018 tarihine kadar, daha önce atanmış rumuzlar aynı tutularak siteme tekrar yüklenebilir. Değerlendirmede bu yüklemeler dikkate alınacaktır.
     Dijital kolokyum kaydedilerek yarışma sitesinden erişime açık hale getirilecektir.

    Detaylı Bilgi İçin: http://www.ytongakademi.com/mimari-fikir-yarismasi/sartname

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.