DOLAR 32,5628
EURO 34,891
ALTIN 2432,192
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Daha fazla enerji tasarrufu için İzocam’dan öneriler…

    Daha fazla enerji tasarrufu için İzocam’dan öneriler…

    Ülkemizde her yıl Ocak ayının ikinci haftası Enerji Verimliliği Haftası olarak kutlanıyor. Enerji verimliliği konusuna bir sosyal sorumluluk bakışıyla yaklaşan İzocam bu haftaya özel bazı uyarılarda bulunuyor.

    İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut, alınacak bazı önlemlerle aile ve ülke ekonomisine önemli kazançlar sağlanabileceğini vurguluyor.

    Ülkemiz enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunu ithal ediyor. 2015 yılında enerji hammaddeleri ithalatına ödenen rakam 37 milyar dolarla, tüm ithalat tutarının yaklaşık %18’ini oluşturdu. Kalkınma Bakanlığının açıkladığı Orta Vadeli Program’a (OVP) (2017-2019) göre, 2016 yılında Türkiye’nin toplam 198 milyar dolarlık ithalat yapması beklenirken, bunun 27 milyar 500 milyon dolarının enerji ithalatı için harcanması öngörülüyor. Bu çerçeveden bakıldığında enerji ithalatı, dış ticaret açığında önemli bir paya sahip…

    İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut; “Ülkemizde enerji tasarrufu ile ilgili bilinç giderek artıyor. Ancak hala istenen seviyelere ulaşmış değil. Cari açığı daha düşük seviyelere çekmek ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji tasarrufunu arttırmamız gerekiyor. Günlük hayatımızda doğalgaz, elektrik gibi kullanımlarımızda israf yapmamalı, enerjiyi boşa harcamamalı ve verimli şekilde kullanmalıyız. Yaşam tarzımızda, enerji odaklı kullanımlarımızda ve davranışlarımızda daha dikkatli olmalıyız. Enerjiyi boşa harcamama konusundaki önerileri dikkate alırken, yaşam alanlarımız için kalıcı ve uzun soluklu çözümlerle daha fazla ne yapabileceğimizi düşünmeliyiz. Ev ve iş yerlerimizin yapısal anlamda nasıl daha tasarruflu hale getirilebileceği üzerinde durulması ise bu açıdan önemli… Örneğin binaların enerji tasarruflu hale getirilmesinde yalıtım yapılmasına, enerji verimli ısıtma ve soğutma cihazları kullanılmasına dikkat edebiliriz” dedi.

    Diğer taraftan Kentsel Dönüşümün, mevcut binaların çoklu konforlu, enerji performansı yüksek binalara hızla dönüştürülmesinde önemli bir kaldıraç olduğunu ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Nuri Bulut; “Sıfıra yakın enerjili binalara erişimde Multi Konfor Binalar yaklaşımımız herkes için önemli bir fırsattır. Tasarımdan itibaren bütüncül yaklaşımla kullanıcılara çok düşük enerji ihtiyaçlı, yüksek konforlu evler, çalışma alanları sunmak mümkün” dedi.
    Enerji verimliliğine katkı sağlamak için radyatör önlerinin boş bırakılması, termostatik radyatör vanası kullanımı gibi önlemlerin alınabileceğini belirten Nuri Bulut, İzopan radyatör arkalığı ile daha fazla tasarruf sağlanabileceğini de ekliyor.
    İzocam’dan enerji tasarrufu için püf noktaları;

    • Bina ve tesisatlarda yalıtım değeri yüksek, kalın yalıtım malzemeleri tercih edilmelidir.
    • Çatı, duvar, döşeme yalıtımları kesintisiz yapılmalıdır.
    • Merkezi ısıtma sistemlerinde borular Camyünü Prefabrik Boru ile vanalar Vana Ceketi ile yalıtılmalıdır.
    • Ev alacaklar TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygun kalınlıkta yalıtımı olup olmadığını mutlaka sorgulamalıdır. Yaşanılan evin, iş yerinin bulunduğu binaya yalıtım uygulanmalıdır. Böylelikle doğalgaz veya elektrik faturanızda %60’lara varan oranlarda azalma olacaktır.
    • Dışarıyla temasta olan çatı, duvar ve döşemeler, ısıtılmayan hacimlerle bitişik duvar ve döşemeler en az TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygun kalınlıkta yalıtılmalıdır.
    • Pencereler ve kapılar, evinizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. Çift veya üçlü cam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır. Pencere ve kapılardaki sızdırmazlık ısı kaybında önemlidir. Sızıntıları önlemek için özel sızdırmazlık bantları ve süngerler kullanılmalıdır.
    • Radyatör arkalarında alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları kullanılmalıdır.
    • Radyatörlerde termostatik radyatör vanası kullanılabilir. Termostatik vana ile oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince radyatörde su dolaşımı kesilir ve odanın istenen değerden daha fazla ısınması önlenerek enerji tasarrufu sağlanır.
    • Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör vanaları kısılabilir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.