DOLAR 32,5944
EURO 34,7889
ALTIN 2496,318
BIST 9453,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ani sıcaklık değişimleri verimsiz enerji tükettiriyor

    Ani sıcaklık değişimleri verimsiz enerji tükettiriyor

    Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde, evlerimizin sıcaklık ayarlarını sabit ve tasarruflu olabilecek düzeyde tutmakta zorlanabiliyoruz. Oda termostatları evlerimizi konforlu hissettiğimiz sıcaklıklarda sabit tutarken bir yandan da tasarruf etmemizi sağlayan cihazlar. Üstelik 50 TL’ye alabileceğimiz kablolu basit bir oda termostatı ile %5 ila %10 arasında tasarruf sağlamamız mümkün. Özellikle soğuk kış günlerinde evlerimizi sabit sıcaklıkta tutarak, sürekli kombi üzerinden sıcaklık ayarı yapmamız gerekmiyor. internete bağlanıp cep telefonlarımızdan kontrol edilebilen yeni teknoloji akıllı oda termostatlarını kullanırsak da, hem en konforlu olduğumuz sıcaklığı tespit edebilir hem de bu cihazlar sayesinde, evimizin ısıl dinamiklerini öğrenerek tasarruf oranını %31’lerin üzerine çıkarabiliriz.

    Soğuk kış günlerinde rahatımızı kaçıran yüklü doğalgaz faturaları, bahar aylarında gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından yüksek olabiliyor. Cosa Kurucu Ortağı Dr. Emre Erkin anlatıyor:

    Kış aylarında gün içinde olduğu gibi gece saatlerinde de sürekli ısınma ihtiyacımız oluyor. Ancak bahar aylarında bu durum biraz daha farklı. Bahar aylarında, gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı oldukça fazla. Özellikle karasal iklimlerde, gün içinde sıcaklık geceye göre çok daha yüksek olduğundan, daha az ısınma ihtiyacımız olur.
    İşte oda termostatlarının asıl faydası burada devreye giriyor. Eğer bir oda termostatı kullanmıyorsak evden çıkarken açık bıraktığımız kombi sürekli çalışır durumda kalıyor Bununla beraber dış hava sıcaklığının gün içinde yükseldiği durumlarda kombilerimiz sürekli çalışıyor ve evlerimiz gereğinden fazla ısınarak fazladan doğalgaz tüketimine neden oluyor. Halbuki oda termostatı kullandığımızda, gün içinde kendiliğinden ısınan evimizdeki kombinin sürekli çalışmasını engellemiş oluyoruz. Bir de oda termostatımız akıllı ve evde olmadığımızı anlıyorsa, o zaman tasarrufu maksimize edecek şekilde kombiyi yönetiyor.

    Örneğin, Cosa akıllı oda termostatı olan bir evde havanın ılık olduğu bir Mart gününü ele alırsak, havanın 8-10 derece civarlarında olduğu gece saatlerinde evin sıcaklığını sabit tutarak kombinin çalışmasını sağlayan Cosa, gün içinde evde kimsenin olmadığını algılıyor ve ısıtma ihtiyacı yoksa kombiyi günde sadece 2 saat çalıştırarak gereksiz enerji harcatmıyor. Özetle bahar ayları daha da fazla tasarruf yapabileceğimiz aylar. Güneşli havalar bize gün içinde gereksiz doğalgaz harcatmamalı. Güneş sıcaklığından maksimum miktarda yararlanmak için kullanacağımız Cosa akıllı oda termostatı ile, %50 oranında tasarruf etmek mümkün. Cosa kullanan evlerde sıcaklığın hep istenilen derecede sabit kalması, bahar aylarında bile maksimum tasarrufu ve konforu sağlıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.