DOLAR 32,5568
EURO 34,8483
ALTIN 2431,545
BIST 9714,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ASİAD’ın Kadın Zirvesi’ne yoğun ilgi

    ASİAD’ın Kadın Zirvesi’ne yoğun ilgi

    Toplumda öncü, alanında başarılı çok sayıda ismin konuşmacı olarak yer aldığı “Uluslararası ASİAD Kadın Zirvesi”, kadınlardan yoğun ilgi gördü. Zirvede, kadınların toplumdaki yeri ve sorunları ile çözüm önerileri masaya yatırıldı.
    Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve yoğun katılımla gerçekleşen Uluslararası Kadın Zirvesi’nde, kadınların; istihdamda ve girişimci olarak iş hayatında, eğitim alanında daha fazla rol alması, ekonomik ve sosyal alandaki yerinin güçlendirilmesi talepleri dile getirildi.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans salonunda gerçekleştirilen ve 35 civarında yerli ve yabancı konuşmacının yer aldığı Zirve’ye izleyici olarak yoğun bir katılım gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 80 dolayındaki bölümünü kadınların oluşturduğu dikkati çekti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte girişimcilik, çalışma hayatında kadın, sivil toplum kuruluşlarında kadının rolü, kadın ve eğitim, hukuk, sağlık, sanat ve spor alanlarında kadının yeri konularında paneller gerçekleştirildi.

    “Kadınlar iş dünyasında daha çok yer almalı”…

    ASİAD Başkanı Eda Ersoy Tombakoğlu konuşmasında, ASİAD olarak ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ederken, kadın konusunu her zaman küresel ölçekte dikkate aldıklarını belirtti ve bu kapsamda, geçen yılki “Women20” zirvesinde dünya liderlerine, “Kadınları iş dünyasında daha fazla görmek istiyoruz” mesajı verdiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

    “En az yüzde 20 kadın istihdamı sağlayın! Kadınını iş gücünde kullanmayan ülkeler geri kalmaya mahkumdur. Türkiye, artan nüfusu, eğitimli kadın nüfusu ve iş imkanları ile gelişen ülkeler arasında yerini almaktadır. Türk kadınlarının gerek eğitimci, gerek bilim insanı, gerek yönetici, gerekse de anne olarak bugün sağladıkları başarıların temel nedeni başarma hırsıdır. Dinimizde kadın ve erkek bir bütünün yarısı olmuştur. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk de ‘Bu millet esas terbiyesini annesinden almaktadır’ der. 15 Temmuz’da da kadınlarımızın rolü çok büyük olmuştur. Bunun da kaynağı; Türk kadınlarının demokrasiye olan inancı ve taşıdıkları o kocaman yürektir.

    ASİAD Kurucu Başkanı, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, düzenlediği Kadın Zirvesi’nden dolayı Dernek yöneticilerini kutlayarak, ASİAD’ın artık sosyal sorumluluğu ilke edinmiş takdir edilir sivil toplum kuruluşlarından birisi haline geldiğini vurguladı.

    “Kadınlar asla ikinci planda olmayacak”

    Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, Türk toplumunda kadının hep söz sahibi olageldiğini vurgulayarak, “Cennet anaların ayakları altındadır diyen bir peygamberin takipçileri olarak kadına verilen değerin çok yüksek olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü bizim inancımızda gelenek ve göreneklerimizde kadına verilen değer bunların da ötesinde. Kadınlar eski Türk devletlerinde olduğu gibi hala söz sahibi” dedi. Kadınların asla ikinci planda olmadıklarını ve olmayacaklarını söyleyen Türkmenoğlu, erkeklerle bir mücadele içinde olmadıklarını, sadece kadının insan haklarını çok daha aktif hale getirmek için çalıştıklarını söyledi. Türkmenoğlu, “Hayatı hep birlikte götürüyoruz. Hangi makam ve mevkide olursak olalım yaşam hiçbirimiz için kolay değil. Bunu el birliği, gönül birliği ile aşıp kadın erkek hep beraber olacağız” dedi. 15 Temmuz’a değinen Türkmenoğlu, “Bundan sonra millet olarak hangi görüşten olursak olalım el birliği ile geleceğe yürümemiz gerekiyor. Tıpkı 15 Temmuz’da gece sokağa çıkan her görüşten vatandaşımız gibi. Kadın, erkek, yaşlı, çocuk ben farklıyım demeden o gece vatanımızı korumak için yürüdüğümüz gibi. Aynı şeyi kadınlarımız için de sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

    Bakanlık’tan kadın hakları için yoğun mesai

    Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, tüm uluslararası belgelerde fırsat eşitliği çerçevesinde “cinsiyet ayrımcılığı kabul edilemez” ilkesini hatırlatarak, “Kadının gücü, toplum yapısında oldukça belirleyicidir. Kadınların varlığını Bakanlık olarak her düzeyde desteklemeye devam ediyoruz. Kadınlara yönelik sağlık, istihdam ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanlarında daha özgün çalışmaları hayata geçirmeye kesintisiz devam ediyoruz” dedi.

    Gelir Vergisi Kanunundaki değişiklikle hane içinde kadınların ürettiği eserlerin satılması sonucu kadınların elde ettiği gelirlerin vergiden muaf tutulduğunu hatırlatan Ustaoğlu, şöyle konuştu:

    “İşe alınan kadınlar ile SSK priminin 5 yıl işsizlik fonunda karşılanması sağlandı. Ülkemizde kadın istihdamı projeleri konusunda istihdam konusunda ciddi artışlar olmuştur.. 2023 yılında kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 41’e çıkarılması hedefleniyor. Kadının ekonomik ve sosyal girişimi desteklenmektedir. Bu bağlamda kadın girişimciliğini desteklemek Bakanlığımız için çok önemlidir. Tüm bunlar olurken kadının ailede öneminin de farkında olarak iş ve aile yaşamını uyumlu hale getirmek için yasal düzenlemeler hayata geçirildi. Doğum izinleri, memur ve işçiler için yarı zamanlı, kısmi zamanlı çalışma, emzirme izni ve benzeri diğer uygulamalar başlatıldı. Torununa bakan babaanne konusunda da yeni bir projemiz var. Kadının ekonomik ve sosyal yönden yükseltilmesi konusunda, kadınların finansa ulaşmaları konusunda yaptığımız çalışmalar odaklandığımızı ifade etmek isterim. Kadına yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Kadınlar olarak hedefimiz eko ve sosyal olarak çıtayı hep yüksek tutarak ilerleme olmalıdır. biz kadınlar güçlendikçe daha güçlü bir toplum ve devlet olacağımız kesindir.”

    Kadın girişimciliği artıyor

    Başbakan Başdanışmanı Zeynep Karahan Uslu, kadın girişimciliğinin ve kadınların çalışma hayatına katılımının AK Parti döneminde giderek arttığına işaret ederek, “Şahsen kadınların sosyal alanda ve iş hayatında daha fazla yer almasına yönelik yapılan düzenlemelerin içinde yer almaktan dolayı çok mutluyum” dedi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede de büyük bir mesafe alındığını söyleyen Uslu, “Eğitim göstergeleri ileriye doğru gidiyor. Başörtülü ve başörtüsüz olarak toplum artık ikiye bölünmüyor. Tüm kadınların haklarının teslim edildiği bir Türkiye’yiz. Kadınları ötekileştirme değil eşitlik, adalet ve kendilerini gerçekleştirmelerine imkan vermedeki uzun yolda yürüyoruz. Tek kanatlı kuşlar uçamaz ise kadınların yeterince sosyal hayata katılmadığı bir toplumda kalkınamaz” diye konuştu. Uslu, “Bizim amacımız kadının erkekle mücadelesi değil, toplumca rahat yaşanmasını, kadını toplumda ekonomik ve sosyal olarak daha fazla güçlendirmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

    “15 Temmuz’da kadınlar gövdelerini siper etti”

    AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorunlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, kadınların dünya genelinde sosyo ekonomik, kültürel ve toplumsal nitelikte ortak sorunları bulunduğunu belirterek, “Bunları hep beraber yaşıyor ve takip ediyoruz. 28 Şubat’ı yeni andık. O süreçte kadınların ayrıştırıldığı dönemleri hep birlikte yaşadık. Onların hepsinden utanç duyuyoruz. Ülkemize yakışmayan, tek tipleştirme yerine çoğulculuğu hep tercih ettik” dedi. 15 Temmuz’da kadınların gövdelerini siper ettikleri gibi evlatlarını da meydanlara gönderdiklerine tanıklık ettiklerini söyleyen Karaaslan, “Anne olarak iş hayatıma da eğitim hayatıma da hep devam ettim. Anne olmak bunların hiçbirinden vazgeçmek demek değildir. Bunlardan vazgeçmek zorunda değiliz. Hükümetimizin programı da bu yöndedir” diye konuştu.

    “Kadınlar eğitimde daha fazla yer almalı”

    CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Atatürk’ün “Bir millet kadın ve erkek iki cinsten oluşur. Toplumsal, ilerleme için önce kadının ilerlemesi gerekiyor” sözlerine atıfta bulundu. Türkiye’deki 7 milyon kadın işçinin çoğunluğunun tarım işçisi, yine büyük bir kısmının da evlerde çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kadınlar olduğunu belirten Karabıyık, “Biz çalışan kadınlar daha fazla artmasını gönülden arzu ediyoruz. Ülkemizde iş hayatında ve istihdamda henüz yüzde 33’lerde olması bizi üzüyor. Bunu artırmak birlikte yapacağımız çalışmalarla olacak bir şey. Bunun ilk aşaması eğitim. Kadınların eğitimde daha çok yer alması gerekmektedir” dedi. 2 milyon kız çocuğunun ilk okula gitmediğini, okuma yaza bilmeyen 5 kişiden 4’ünün kadın olduğunu, kadın cinayetlerinin son 10 yılda 5.400’e ulaştığını anlatan Karabıyık, “Kadınların her alanda ilerlemesi için yapılan teşvikler aşikar. Bunlar her geçen gün artıyor farkındayız. Ama bunlar kadını daha fazla eve mi bağlıyor yoksa daha mı çok iş hayatına çekiyor yeniden tartışmakta fayda var diye düşünüyorum” diye konuştu.

    Kadınlar Sanayi 4.0’ın parçası olmak istiyor

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, Türk kadınını çalışma hayatına girişinin her geçen yıl daha da arttığını, belirterek şöyle konuştu:

    “8 Mart 1857’de ABD’de bir katliam oldu, bir fabrikada binlerce kadın öldü. Biz de bunu 8 Mart Dünya Kadınlar günü olarak kutluyoruz. O dönemden bu yana kadınlar eşit işe eşit ücret diyorlardı. 1. Sanayi devrimi ile kadınlar eşit haklar istediler. Zamanla oy kullanmak, seçme hakkımı kullanmak istiyorum diye kadın hak dalgası gelişti. 3. Sanayi devriminde bilgi teknolojilerini konuşulduğu otomasyonun kısmen gerçekleştiği kadınlar sadece seçmek değil seçilmek ile de var olmak istemişlerdir. Şimdi Sanayi 4.0 hayatımızda. Biz kadınlar artık başka bir şey istiyor ve söylüyoruz. Artık 4. sanayi devriminde yönetimin parçası olmak istiyoruz. Biz hazırız.”

    Zirve kapsamında; konuşmalardan sonra, girişimcilik, çalışma hayatında kadın, sivil toplum kuruluşlarında kadının rolü, kadın ve eğitim, hukuk, sağlık, sanat ve spor alanlarında kadının yeri gibi konularda paneller gerçekleştirildi. Folklor gösterisinin ardından düzenlenen ödül töreninde, kadın kimliği ile toplumsal alanda öncü rol üstlenmiş, başarı öyküleri ile toplumda öne çıkan, kendi alanında önemli başarılara imza atmış çok sayıda isme plaket verildi. Zirve sonrasında hazırlanacak sonuç bildirisi, uluslararası boyutta yayınlanarak paylaşılacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.