DOLAR 32,3259
EURO 35,0763
ALTIN 2309,27
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Boğaziçi Üniversitesi’nin Açık Ders dizisi 26 Nisan’da devam ediyor

    Boğaziçi Üniversitesi’nin Açık Ders dizisi 26 Nisan’da devam ediyor

    Boğaziçi Üniversitesi’nin ‘’Bilimden Yaşama, Yaşamdan Bilime’’ temalı ‘’Açık Ders’’leri Doç. Dr. Rana Sanyal’ın semineriyle devam ediyor. Sanyal, global ölçekte yeni ilaç araştırmalarında atılan adımları ve bu alandaki potansiyel gelişmeleri aktarırken sürdürmekte olduğu ilaç araştırmalarından da örnekler verecek. 2017 Bahar döneminde Beşiktaş Belediyesi işbirliği ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) desteği ve Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla sürdürülen seminer dizisi 26 Nisan’da Akatlar Kültür Merkezi’nde yer alacak.

    Boğaziçi Üniversitesi’nin BU + Etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla, bilimsel konulara ilgi duyan herkes için başlattığı “Açık Dersler” 2017 Bahar döneminde Beşiktaş Belediyesi işbirliğinde yeni seminerlerle devam ediyor.

    Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Garipcan’ın verdiği “Biyomalzemeler Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?” konulu seminer ile başlayan Açık Ders seminerlerinin dördüncü dönemi, 26 Nisan’da Doç. Dr. Rana Sanyal’in vereceği ‘’Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var?’’ başlıklı seminerle sürecek.

    Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 1994 yılında mezun olan ve kimya alanındaki doktora derecesini Boston Üniversitesi’ndeki organik sentez çalışmalarıyla alan Rana Sanyal daha sonra Kaliforniya’da, bir biyoteknoloji şirketi olan Amgen’de, araştırmacı olarak çalıştı. 2004 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Sanyal, dinleyicilere bir ilacın keşfinden eczane rafına ulaşıncaya kadar başından geçenleri anlatacak. Sanyal ayrıca, son iki yılda kemoterapi ilaçlarındaki yeniliklere değinecek, ‘’İlaçlardaki problemler, kansere karşı hiç yol katediyor muyuz? Yeni ilaç yapabilir miyiz? Biz neler yapıyoruz?’’ gibi sorulara cevap arayacak ve ilaç araştırmalarındaki deneyimlerini paylaşacak.

    Güncel çalışmalarını kemoterapi için hedeflendirilmiş ilaç sistemleri ve biyomedikal uygulamalar için malzeme hazırlanması üzerine sürdürmekte olan Rana Sanyal, aynı zamanda araştırmalarının insana daha hızlı ulaşması için gerekli adımları tamamlamak üzere kurduğu RS Research firmasında Bilimsel Araştırmalar Direktörü olarak görev yapıyor.

    Loreal Türkiye Genç Bilim Kadını (2008), Novartis Farmasötik ve Medisinal Kimya İlaç Tasarımı (2008) ve Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (2011), Boğaziçi Üniversitesi Araştırmada Üstün Başarı (2012) ödüllerine layık görülen Dr. Sanyal, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi’nin müdürü olarak görevini sürdürüyor.

    Kanserde klasik tedavi olarak uygulanmakta olan kemoterapi ve yan etkileri konusunda
    “Klasik tedavide hızlı üreyen hücreleri yok etmeyi amaçlayan, kemoterapi olarak bilinen yöntem kullanılmaktadır. Ancak insan vücudunda, kanserli hücreler haricinde hızlı bölünen başka hücreler de bulunmaktadır. Örneğin kemik iliği de kendini sürekli yenileyen bir dokudur ve bu şekilde kırmızı ve beyaz kan hücrelerimiz de hızla çoğalırlar. Kemoterapi bu gibi sağlıklı mekanizmalara da zarar verir. Dolayısıyla kemoterapi sürecinde hasta pek çok yan etkiye maruz kalabilir’’ bilgisini veriyor.

    Sağlık harcamalarında dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yerli teknoloji geliştiren araştırmacılara her zaman destek olunması gerektiğinin altını çizen Sanyal, ekibiyle birlikte Türkiye’de hastaların yeni ilaçlara erişimini kolaylaştıracak araştırmalara imza atmaya devam edeceklerini belirtiyor.

    Geçtiğimiz Bahar ve Güz dönemlerinde Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle, 2017 Kış döneminde ise Sarıyer Belediyesi ile sürdürülen Açık Ders seminerleri 2017 Bahar Dönemi’nde Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde saat 19:00’da ücretsiz olarak izlenebilecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.