DOLAR 32,4474
EURO 34,8295
ALTIN 2420,056
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Çağdaş Kışlaoğlu: Dikkat, dişler alarm veriyor

    Çağdaş Kışlaoğlu: Dikkat, dişler alarm veriyor
    21.04.2017
    A+
    A-

    Bugün sağlığınız için iyi bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Yol haritamızda başlangıç noktası dişlerimiz. Çünkü söz konusu sağlığımız olduğunda dişlerimize büyük iş düşüyor. Peki dişlerimize gereken önemi gösterebiliyor muyuz? Ya da iyi baktığımızı sandığımız dişlerimize aslında zarar mı veriyoruz?
    Sağlıklı dişlere sahip olmak herkesin isteğidir; ancak diş sağlığımızı korumak adına bilmeden yaptığımız onlarca hata var. Diş ve diş etlerini koruduğumuzu düşünerek yaptığımız yanlışların çoğu zaman telafisi zor sonuçlara yol açabiliyor. Doğru fırçalama tekniği ve diş ipi kullanımı konusunda sıkça hataların yapıldığını belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hakkında doğru bilinen yanlışları anlatıyor.
    Doğru diş fırçalama alışkanlığı kazanın
    En sık yaptığımız hatalardan biri de diş fırçalama tekniğimiz. Yanlış fırçalama alışkanlığımız dişlerimize tahmin edilenden daha fazla zarar veriyor. O yüzden dikkat! Dişler alarm vermeden doğru fırçalama alışkanlığı kazanmamız gerekiyor.
    Dişler fırçalanırken, diş ve diş etlerine paralel hizada dairesel hareketler uygulanmalıdır. Diş fırçalaması esnasında, dişlere veya diş etlerine çok hafif ya da çok kuvvetli baskı yapmaktan kaçınılmalıdır. Dairesel hareketler sonrasında, diş etinden dişe ve ağız boşluğuna doğru fırçalama devam etmelidir. Sağ, sol ve alt çene dişleri ayrı ayrı özenle fırçalanmalıdır. Diş fırçalama işlemi, dil fırçalamayla devam etmelidir. Dilin arka sırtından başlanarak, öne doğru fırçalama işlemi yapılmalıdır. Dil fırçalama için özel olarak hazırlanmış ve genellikle diş fırçalarının üst, arka kısmında yer alan dil temizleyici başlıklar bu amaçla kullanılabilir.
    Diş fırçası deyip geçmeyin, doğru fırçanın önemi büyük!
    Diş temizliğinde, diş fırçalarının niteliği ve dişlere olan uygunluğu büyük önem taşır. Bu nedenle diş fırçası seçerken gerekli özeni göstermeliyiz. Diş fırçasının sapı rahat kullanıma imkan veren ve esnek boyunlu yapıda olmalıdır. En sağlıklı diş fırçası, kişinin dişlerini fırçalarken en rahat ettiği diş fırçasıdır. Diş fırçası, çok sert ya da aşırı yumuşak olmamalıdır. Fırça alırken, diş ve ağız yapısına en uygun olanı seçmek için diş hekimine danışmak doğru olacaktır. Diş fırçalama işlemini konforlu bir hale getirmek isteyenler için manuel fırçaların yanı sıra, pilli diş fırçaları da vardır. Bu fırçalar, titreşimli ve döner başlıklarıyla etkili bir şekilde diş yüzeyinin temizlenmesine yardımcı olur. Manuel ya da pilli diş fırçası kullanımı kişisel bir tercihtir.
    Diş ipi ne sıklıkla ve nasıl kullanılmalıdır?
    Diş ipi mümkünse günlük yaşamda, diş temizliğinin önemli bir parçası olarak görülmelidir. Çünkü düzenli diş ipi kullanımı, diş fırçalarının ulaşmakta yetersiz kaldığı diş aralarına ulaşarak, gıda artıklarını temizlemektedir. Gıda artıklarının bu yolla düzenli olarak temizlenmesi, diş çürüklerinin oluşumunu önemli ölçüde engellemektedir.
    Diş bakımında doğru zannettiğimiz yanlışlar:
     Dişleri fırçalamak diş temizliği için yeterlidir
    Sağlıklı dişler için sadece diş fırçalamak yetmez. Çürükler en çok diş aralarında gözlenir. Bu bölgelere diş fırçası ulaşamadığı için mutlaka arayüz fırçaları ya da diş ipleri kullanılmalı; kadifemsi yapısından dolayı bakteri tutunmasına elverişli olduğundan dil fırçalama ihmal edilmemeli.
     Diş fırçası sert olursa dişleri daha iyi temizler
    Dişleri iyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaların kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir.
     Diş fırçalarken, bastırarak fırçalarsak dişler temizlenir
    Bastırarak fırçalamak; dişleri temizlemek yerine, fırça çürüğü dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.
     Diş taşı diş yüzeyini korur.
    Diş taşları sünger gibi delikli bir yapıya sahiptir; bu küçük boşluklarda mikroorganizmalar birikerek dişetinin iltihaplanmasına ve çene kemiğinin erimesine neden olur. Diş eti sağlığı açısından diş taşları mutlaka temizlenmelidir.
     Fazla diş macunu kullanımı dişi çizer
     Dişlerin mine tabakasının çizilmesi; macunun fazla kullanılmasıyla ilgili değil, kullanılan macunun granüllerinin büyük olmasıyla ilgilidir. O yüzden, granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır. Fırçanın üzerine konulan macunun miktarı ise, mercimek tanesi büyüklüğünde olmalıdır.
     Dişler fırçalanmaya başlamadan önce diş fırçası ıslatılarak kullanılmalı
    Diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Çünkü fırça kılları ıslatılınca, sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için yeterli sıvı ağızda mevcuttur.
     Dişleri kahvaltı yapmadan önce fırçalamak
    Dişler günde en az iki kez, kahvaltı ettikten sonra ve yatmadan önce fırçalanmalıdır. Dişler fırçalandıktan sonra, dilin üst yüzeyi de yumuşakça temizlenmelidir.
     Diş fırçalarken diş etin kanıyorsa, dişlerin temizlenir
    Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin, kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu, mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve diş hekimine tedavi için başvurmalı.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.