DOLAR 32,4194
EURO 34,4873
ALTIN 2484,643
BIST 9679,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Devletten butik otele destek

    Devletten butik otele destek
    04.09.2017
    A+
    A-

    Turizm sektöründe, İspanya’ya yıllık 60 milyar dolar gelir getiren butik otelcilik sistemi teşvik edilecek. Pansiyon ve butik otellerin İspanya turizmindeki payının yüzde 70’e ulaştığına dikkat çekilirken, bu ülkede olduğu gibi Türkiye’de de girişimcinin pansiyon türü yatırımları desteklenecek.

    Hükümet 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olmayı hedeflerken, turizm sektörü bu hedefe ulaşmada öncelikli önem verilecek ilk 5 sektör arasına alındı. Yıllık ortalama 25 milyar dolarlık gelir ile Türkiye’nin GSYİH’sının yüzde 12’sini, istihdamın yüzde 8,2’sini oluşturan turizm sektörüne önümüzdeki 3 yıllık dönemde İspanya’da başarı ile uygulanan butik otelcilik ve pansiyon modelciliği ile destek sağlanacak.

    GELİRDE 3 KAT ARTIŞ MÜMKÜN
    Masaya yatırılan İspanya modelinde, turizm gelirlerinin yüzde 85’inin pansiyonculuk ve butik otelcilikle elde edildiğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda Türkiye’de pansiyon ve butik otellerin turizmdeki yüzde 10’larda olan payının ilk etapta yüzde 35’lere çıkarılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Ekonomi kurmayları, İspanya’nın 56-60 milyar dolarlık turizm geliri olduğunu anımsatarak, Türkiye’de yatak kapasitesi itibariyle 5 yıldızlı otellerin çok fazla olduğunu ve butik altyapılarının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.Bu kapsamda da 5 yıldızlı otellerin esnek kullanımını sağlayacak yeni bir sistemin olabileceğini belirten kurmaylar, “Otellerin içinde evler var. Bunlar uzun süreli kiralama gibi değişik modellere dönüştürülebilir. Otellerin esnek kullanımını sağlayacak bir takım düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Burada değişik alternatifler söz konusu olabilir” diyor.

    TANITIM TEŞKİLATI KURULMASI GÜNDEMDE
    Yine, İspanya’nın turizm sektörüne ilişkin tanıtım faaliyetlerini yurt dışında teşkilatlanan şirket, birlikler aracılığıyla yürüttüğüne dikkat çekilirken, Türkiye’nin de, sivil örgütlerden destek alarak yurtdışı atılım gerçekleştirmesi üzerinde duruluyor. Bu kapsamda Türkiye’de otel yatırımları hız kesmeden sürerken, özellikle 5 yıldızlı otel projelerinin arttığına vurgu yapılıyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre geçen yıl turizm sektöründe toplam 305 projeye, yatırım teşvik belgesi verildi. Sabit yatırım tutarı da 4.6 milyar lira olan projelerin 187’si komple yeni otel yatırımı, kalanı da otel, turizm tesisi modernizasyonu ve öğrenci yurdu yatırımlarından oluştu. Komple yeni otel projeleri için planlanan sabit yatırım yaklaşık 3 milyar lirayı buldu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.