DOLAR 32,3134
EURO 35,0341
ALTIN 2281,992
BIST 8975,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Filizlerin Mucizeleri Projesi ile ekilen Türkiye’nin ilk karabuğdayı sofralara gelmek üzere hasat edildi

    Filizlerin Mucizeleri Projesi ile ekilen  Türkiye’nin ilk karabuğdayı sofralara gelmek üzere  hasat edildi
    27.07.2017
    A+
    A-

    Filizlerin Mucizeleri’nin “Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ kapsamında karabuğday yetiştiriciliği yapan kadın çiftçiler ve aileleri, Nisan ayında Bilecik Gölpazarı’nda ektikleri tohumların ilk hasadını, büyük bir şenlikte topladılar.

       TürkTraktör’ün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle hayata geçirdiği ‘Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ ilk mahsülünü verdi.

    Bakanlık, Üniversite, Yerel Yönetim, STK ve özel sektörün birlikte hayata geçirdiği model projelerden biri olan Filizlerin Mucizeleri’nin ‘Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ ilk etabına dahil edilen 25 kadın çiftçi ve aileleri tarımsal üretim konusunda birçok teorik ve pratik eğitimden geçmişti. Bu eğitimlerin ardından Nisan ayında, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden tedarik edilen karabuğday tohumları Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde 300 dekarlık bir alana ekilmişti.

    Proje kapsamında yapılan tüm bu çalışmaların ilk mahsülü ise 3 ay sonra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği, Filizlerin Mucizeleri Projesi’nin Kadın Çiftileri ve Aileleri ile TürkTraktör yetkililerinin katıldığı coşkulu bir ‘Karabuğday Hasat Şenliği’nde toplandı.

    TürkTraktör adına şenlikte bir konuşma yapan TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin,Bu anlamlı proje ile kadın çiftçilerimiz ve ailelerini, ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlayacak çalışmaları birlikte yürütürken; aynı zamanda, Türkiye için yepyeni bir ürün olan karabuğdayı yetiştirmeleri konusunda da kendilerine destek oluyoruz. Nisan ayında çiftçi kadınlarımız ve aileleriyle beraber bu güzel topraklara ilk karabuğday tohumlarımızı ekmiştik. 3 ay boyunca da tarlada gerekli takiplerimizi aralıksız şekilde sürdürdük ve bugünün gelmesini büyük bir heyecan içinde bekledik. Hayatlara dokunan projemizin ilk mahsülünü ise bugün burada gerçekleştirdiğimiz Karabuğday Hasat Şenliği’nde alıyoruz”sözleriyle yaşadıkları heyecanı dile getirdi.

    Karabuğday Hasat Şenliği’nde Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı, Yasemin SürmeliHasat edilen ürünün pazarlanması için bölgede kurulan kooperatifin daha etkin hale gelmesi için tüm gücümüzle destek oluyoruz. Kooperatifimizin Gölflanos adıyla markalaşma tarafında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İyi Tarım Sertifikası almak üzere çalışmalara da başladık. Bu sayede karabuğdaya dekar başına verilen desteği de almayı hedefliyoruz. Bu, karabuğday yetiştiriciliği için Bakanlık ile birlikte verilen ilk destek olması bakımından da atılmış önemli bir adım. Projemiz hem çok yönlü hem de sürekli geliştirilebilen bir proje olma özelliğini taşıyor. Bizler de bu anlamda projemizi büyütmek ve etki alanını genişletmek adına aralıksız şekilde çalışmaya devam edeceğiz”diye açıkladı.

    Ankara Üniv. Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) adına hasat şenlğine katılan Müdür, Prof.Dr.Bülent Gülçubuk, Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi” ile kırsalda ilk defa geniş paydaşlı ve kalkınma yönetişimine uygun bir projenin gerçekleştiğini; proje ile hem kırsalda-yerelde ekonomik kalkınmaya hem de örgütlenme ve faaliyetleri çeşitlendirme yoluyla sosyal-kültürel gelişime de katkıda bulunduklarını belirtti.

    Prof.Dr.Gülçubuk, projenin sürdürülebilir olmasına özel önem verildiğini ve bunun için kooperatifçilik yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını esas aldıklarını, bundan hareketle kurulan “kadın kooperatifi” aracılığıyla projenin etkisini ve etkililiğini ulusal düzeye taşımaya çalıştıklarını ifade etti. Gülçubuk, projenin yaygınlaşması ve çıktılarının somutlaşması ile gelecek yıllarda bir model olarak farklı bölgelerde, farklı konularda uygulanarak kırsalın kalınmasına etkisinin daha da artabileceğini söyledi.

    Karabuğday Hasat Şenliği’nde tüm konuklar, aylardır süren çalışmaların ilk mahsülününün toplanması heyecanına ortak olurken; tamamı karabuğdaydan hazırlanmış farklı yemeklerin de tadını çıkardılar.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.