DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Günlük davranışların dişlere zarar verdiğini biliyor musunuz?

    Günlük davranışların dişlere zarar verdiğini biliyor musunuz?
    16.03.2017
    A+
    A-

    Dişlerimize gereken değeri veriyor muyuz? Sadece diş temizliği ile dişlerimizi koruma altına alamıyoruz. Gün içerisinde yediklerimiz ya da içtiklerimizle dişlerimize zarar veriyoruz. Günlük alışkanlıklarımızı kontrol altına almalı ve diş kayıplarını önlemeliyiz. Tırnak yeme, sert diş fırçası kullanma, kalem ısırma, aşırı çay ve kahve tüketimi…. Tüm bu alışkanlıklar ağız ve diş sağlığına önemli ölçüde zarar verirken yaşam kalitesini de düşürüyor. Erken diş kaybı ve diş çürüklerinin önüne geçebilmek için bu alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili bilgilerini paylaşarak neler yapılması gerektiği hakkında bizleri bilgilendiriyor.

    Dişlerimizi açacak niyetine kullanmak
    Şişe kapaklarını açmak, ipliği kesmek yerine dişimizle koparmak, çivileri ağzımızda taşımak, kabuklu yemişleri dişlerle kırmak, buz ısırmak… Dişlerin sürekli sert işlemlere maruz kalması öncelikle mine tabakasında aşınmalara neden oluyor. Sert cisimler dişlerde kırıklara hatta diş kayıplarına varan sıkıntılı durumlara yol açıyor. Örneğin buz ısırmak sert yüzeyle dişlerde zorlanmaya neden olurken termal şok yaşanmasına da etki ediyor. Termal şok; dişin içindeki sinir ve damar dokularının aşırı ısı değişikliği sebebiyle hassasiyetine ve sık tekrarlarında da nekrozuna yani ölmesine sebep oluyor.

    Ağızda kalem vb. cisimler çiğnemek
    İş yerinde ya da sınıfta stresten dolayı çiğnenen kalem ve benzeri cisimler dişleri aşındırıyor. Bu işlem diş minesine zarar vererek dişlerin daha hızlı çürümesine neden oluyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.