DOLAR 32,5036
EURO 34,9619
ALTIN 2429,618
BIST 9805,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hızlı zayıflamak için omurganıza yüklenmeyin

    Hızlı zayıflamak için omurganıza yüklenmeyin
    11.03.2017
    A+
    A-

    Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte diyet ve spor mevsimi de başladı. Son dönemlerde spor salonunda yapılan antrenmanların yanı sıra evde yapılan antrenmanlar da artış göstermeye başladı. Evde spor yaparken internetten izlenen videolar ve alınan bilgilerle yapılan sporlar, herkes için doğru seçim olmayabilir. Spor yapmanın kişinin fiziksel yapısına olduğu gibi psikolojisine de etki eden bir aktivite olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, bilinçsiz yapılan sporun omurgalara zarar verebileceğinin altını çizdi.

    Profesyonel bir sporcu olmayanların ve spora yeni başlayanların uzman yardımı olmadan yapacağı hareketlerin omurgaya ciddi zararlar verebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, evde yapılan sporlar konusunda herkesi uyarıyor. Omurganın rotasyon yapmaması gereken bir organ olduğunu bu nedenle de spor yaparken çok dikkati olunması gerektiğini belirten Öztürk, “Bilinçsizce yapacağınız bir hareket omurganız için negatif sonuçlar doğurarak kalıcı hasarlar bırakabilir. Kronik bel ağrısı, sırt ağrısı çeken hastalarımız için ‘yasak hareketler’ olarak nitelendirdiğimiz bir takım pozisyonlar var. Özellikle karın içi basıncı artırıcı hareketler yapmak ve yerden ağır bir şey kaldırmak omurgayı ciddi şekilde etkiliyor. Bu hareketlerin yapılması için bel ve sırt kaslarının gelişmiş olması gerekiyor” dedi.

    Evde pilatese dikkat!
    Özellikle kadınların tercih ettiği sporların başında pilatesin geldiğini söyleyen Öztürk, “Pilates vücudun esnemesi ve omurga için sağlıklı bir spor. Ancak pilatesin kesinlikle uzman ile yapılmasını öneriyoruz. Çünkü hareketler sırasında omurganın nötral aksının korunması büyük önem taşıyor. Hareketlerin doğru yapılmaması belin zorlanmasına, aşırı yüklenmesine bunun sonucunda ise kalıcı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Özellikle mat pilateste sakatlanma riski çok yüksek. Eğer vücudunuzun alt yapısı yoksa yaptığınız bazı hareketler ömür boyu sürecek sakatlanmalara neden olabiliyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.