DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    IHKİB & Milli Eğitim Bakanlığı Moda Tasarım Teknolojileri Beceri Yarışması başladı

    IHKİB & Milli Eğitim Bakanlığı Moda Tasarım Teknolojileri Beceri Yarışması başladı
    19.04.2019
    A+
    A-

    İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Moda Tasarım Teknolojileri Beceri Yarışması başladı. Hazır giyim sektörünün en önemli ihtiyacı olan nitelikli teknik eleman konusunun önemine ve meslek liselerinin sektör için üstlendiği önemli role dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen yarışmaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarım Teknolojileri Alanı Kadın Giyim Modelistliği dalında eğitim alan 53 liseden 212 öğrenci katıldı.

    Kendi geleceklerini ve kariyer planlarını yetenekleri ile belirleyecek olan öğrenciler için düzenlenen Moda Tasarım Teknolojileri Beceri Yarışmasının ödül töreni 18 Nisan Perşembe akşamı gerçekleştirilecek. Yarışmada toplamda 55 bin TL’lik para ödülü verilecek. Birincinin 20.000, ikincinin 15.000 ve üçüncünün 10.000 TL,ödül alacağı yarışmada“Jüri özel ödülü” ve “en iyi takım çalışması” ödülüne değer görülenler de 5’er bin TL’nin sahibi olacak.

    Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu ile mesleki ve teknik eğitimde dönüşüm kapsamında desteklediği ve Ticaret Bakanlığının onayları ile İHKİB tarafından düzenlenen yarışmada gençlerin çalışmalarını konusunda uzman jüri üyeleri değerlendirecek.

    Geleceğin Modelistleri Yeteneklerini Sergiliyor

    Yarışmanın açılış konuşmasını gerçekleştiren İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Müge Hepyüksel Keçik “ Hepiniz, yeteneğinizi ve becerinizi kanıtlamak için buraya geldiniz. Okullarınızı en iyi şekilde temsil edeceğinize inanıyorum. Sektörümüzün sizler gibi yetenekli, becerikli ve özgüveni yüksek modelistlere ihtiyacı var. Bu yarışmaya katılarak yeteneğini geleceğe dönüştürmek isteyen siz değerli gençlerimiz, hepiniz,benim gözümde yarışmayı kazandınız. Hepinize başarılar diliyorum.”dedi.

    İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe ise konuyla ilgili olarak:“Ülkemizin ve moda endüstrimizin üretimde yeni bir sıçrama hamlesi yapabilmesi için mesleki eğitime daha çok odaklanmak zorundayız. Sektörümüzün ihtiyaç duyduğu modelistleri, tasarımcıları yetiştiren okullara desteğimiz tam. Ancak mesleki eğitimi daha cazip hale getirmeliyiz. Bu konuda da öncülük yapıyoruz.

    Meslek liselerimizdeki öğrencilerimiz arasında Moda Tasarım Teknolojileri Beceri Yarışmasını başlattık. Amacımız, eğitim, üretim ve istihdam ilişkisini güçlendirmek, mesleki ve teknik eğitimin önemine dikkat çekmek. Milli Eğitim ve Ticaret Bakanlıklarımızın desteklediği yarışmanın ilkini geçen yıl gerçekleştirmiştik. Bu yıl 17 – 18 Nisan’da ikincisini düzenliyoruz. Yarışmaya İstanbul’da moda tasarım teknolojileri alanında eğitim veren 53 okulumuzdan öğrenciler katılıyor. Gençler üçerli takımlar halinde yarışıyorlar. Elbette başarının bir ödülü olması gerekiyor. Yarışmada birinci olan takım 20 bin lira para ödülü kazanacak. İkinciye 15 bin, üçüncüye 10 bin TL ödül verilecek.“Jüri özel ödülü” ve “en iyi takım çalışması” ödülüne değer görülenler de 5’er bin TL’nin sahibi olacak.

    Derece elbette önemli ama her şey değil. Bana göre yarışmaya katılan tüm gençlerimiz kazanacak. Çünkü rekabeti yaşıyorlar. Sektörün beklentilerini öğreniyorlar. Çalışma hayatına bir adım daha yaklaşıyorlar. Şahsım ve yönetim kurulum adına hepsine başarılar diliyorum. Öğrencilerimizi yetiştiren öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum. Yarışmanın organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” açıklamasını yaptı.

    Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörünün Nitelikli İnsan Kaynakları İhtiyacı Her Geçen Gün Artıyor

    İHKİB’den alınan bilgiye göre Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü ülkemizin üretiminde, ihracatında ve istihdamında en büyük sektörlerden birisi olup dünyada da önde gelen tedarikçilerdendir. Rakamlarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü: sağlanabildiğinden az sermayeyle hızlı ve yaygın bir istihdam yaratma özelliği vardır.

    Bunlarla birlikte gelecek dönem rekabetinde sektörümüzün sahip olduğu başarı çıtasını devam ettirebilmesi için; ihracat katma değerini daha fazla artırabilmesi, üretim faaliyetlerinin daha fazla teknolojiye ve dijital altyapılara dayalı olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İHKİB olarak geçen sene açıkladığımız dörtdörtlük strateji planımızda da hedefimizi ihracat birim fiyatının 30 dolar/kg’a çıkartılması olarak belirtmiştik. Bunun için insan kaynaklarının da bu üretim ve rekabet altyapısını destekleyecek şekilde nitelikli hale getirilmesi gerekmektedir. Artık bugünden başlayarak yarının dünyasında birbiriyle konuşan makinalarla ve verilerin en verimli şekilde işlenmesine dayalı sistemlerle üretim söz konusu. Biz de bunun için meslek liselerini destekleyerek sektörün nitelikli işgücü karşılayabilecek standartlara ve yetkinliğe ulaşmasını amaçlıyoruz.

    Sektörün İtici Gücü Meslek Liseleri

    Hazır Giyim Sektöründe Türkiye’nin en büyük gereksinimlerinden biri olan ve sektöre yüksek katma değer sağlayan “nitelikli teknik eleman” konusuna dikkat çekmek için İHKİB ve MEB özel desteği ile başlatılan proje, meslek lisesinden mezun teknik elemanların sektördeki önemini vurgulamayı hedefliyor. Meslek liseleri, kağıt üzerindeki hayalleri gerçeğe dönüştüren “kadın giyim modelistliği” bölümü öğrencilerinin, mezun olduklarında hızlı bir şekilde sektöre geçiş yaparak kariyer hayatına adım atmalarına imkan sağlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl Moda Tasarım Teknolojileri Alanı, Kadın Giyim Modelistliği dalında 2.772 öğrenci mezun olmuştur. Sanayi dönüşümünün ülkemiz üzerinde oluşturacağı potansiyel etkiler düşünüldüğünde yetenekleri ile öne çıkan bu öğrencilerimizin istihdam sürecine hızlıca adaptasyonlarının sağlanmasında meslek liselerinin katkısı büyük önem taşımaktadır.Bu sebeple İHKİB, MEB ile birlikte meslek liselerini ülke genelinde desteklemeye devam edecektir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.