DOLAR 32,3263
EURO 35,1323
ALTIN 2294,216
BIST 9050,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kamuoyu, ‘’iş insanları politik görüş ve özel hayatı paylaşmasın’’ diyor

    Kamuoyu, ‘’iş insanları politik görüş ve özel hayatı paylaşmasın’’ diyor

    The Brand Age Dergisi ve Xsights Araştırma şirketi iş birliğinde gerçekleşen “İş İnsanları İtibar Araştırması” sonuçları yayımlandı. Araştırma sonuçlarına göre itibar değeri en yüksek isimler; Rahmi Koç (%38), Güler Sabancı (%37), Acun Ilıcalı (%35), Ali Koç (%32) ve Murat Ülker (%22) oldu. Kendi itibarlarının şirketlerinin itibarını en olumlu etkileyen isimler ise; Gözde Akpınar, Faruk Eczacıbaşı, Muhtar Kent, Güler Sabancı, Ömer Koç, Ali Koç. İtibarlı bir iş insanında bulunması gereken en önemli özellik %56 ile güvenilir olması, bulunmaması gereken en önemli özellik ise %94 ile rüşvet alması/vermesi ve çalışanlarına adil davranmaması. Bir diğer önemli sonuç ise, iş insanları sosyal medyada politik görüş ve özel hayatı paylaşmamalı.

    Markaların itibar değerini artıran pek çok unsur vardır. Bu unsurların en önemlisi, markaların yönetici ve patronlarının itibarları ve imajları. Çünkü markanın dile gelen yüzü yönetici­leridir. Pek çok markanın itibarı, onu yönetenlerle özdeşleşiyor. Yöneticinin kişiliği, imajı, sosyal medya paylaşımları, yaşam biçimi ya da politik görüşü ya markanın itibarını güçlendiriyor ya da markaya zarar veriyor. Bu gerçekten hareketle The Brand Age Dergisi ve Xsights Araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen “İş İnsanları İtibar Araştırması”, kamuoyu nezdinde iş dünyasının tanınan isimlerinin itibarlarını ortaya koymakla kalmıyor onların kişisel itibarlarının markalarına etkisini ölçümlüyor.

    Rahmi Koç en itibarlı iş insanı

    Araştırma kapsamında katılımcılara “en itibarlı buldukları iş insanları” soruldu. Sonuçlara göre toplum nezdinde en itibarlı ilk beş iş insanı sırası ile; Rahmi Koç (%38), Güler Sabancı (%37), Acun Ilıcalı (%35), Ali Koç (%32) ve Murat Ülker (%22) oldu. Güler Sabancı, kadınlar (%37) ve C1 SES grubu mensubu katılımcılar (%46) tarafından daha fazla itibarlı bulunurken Ali Koç’un da erkekler (%37) nezdinde daha itibarlı bulunduğu görülüyor.

    İş insanlarının kendi itibarlarının marka itibarını da etkisi…

    Araştırma temelde iş insanlarının itibarının, yönettikleri markanın ya da şirketin itibarına olumlu/olumsuz kattığı değeri ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu ana amaç doğrultusunda katılıcılara Türkiye’nin önde gelen iş insanlarının isimleri verilerek, her bir ismin sahip olduğu kişisel itibarın, yönettikleri marka itibarını olumlu mu olumsuz mu etkilediği sorusu yöneltildi. Ortaya çıkan sonuç şu ki; iş insanlarının kişisel itibarı ile yönettikleri marka itibarı arasında sıkı bir ilişki var. Bu da gösteriyor ki, iş insanları kendi itibarlarını yönetirken öncelikli olarak markalarını düşünmeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor.

    Kişisel itibarları ile markalarının itibarını en olumlu etkileyen iş insanları:

    Gözde Akpınar %87

    Faruk Eczacıbaşı %84

    Muhtar Kent %83

    Güler Sabancı %82

    Ömer Koç %80

    Ali Koç %79

    Rahmi Koç %77

    Hanzade Doğan Boyner %77

    Ali Sabancı %76

    Kişisel itibarları ile markalarının itibarını olumsuz etkileyen iş insanları:

    Ali Ağaoğlu %37

    Mehmet Cengiz %27

    Aydın Doğan %21

    Acun Ilıcalı %19

    Nusret %17

    Ahmet Çalık %16

    Mehmet Alı Yalçındağ %14

    Hacı Sabancı %10

    İtibarlı bir iş insanı güvenilir olmalı

    Katılımcılara itibarlı bir iş insanında bulunması gereken en önemli beş özellik soruldu ve alınan yanıtlara göre iş insanının güvenilir olması (%56), başarılı olması (%47), saygılı olması (%46), adil olması (%46) ve yenilikçi olması (%40) itibarlı olmasını tanımlıyor. Siyasette aktif rol alması, %13’lük oranla itibarlı bir iş insanında olması gereken özelliklerin en sonuncusu olarak listede yer alıyor. Yani insanlar yöneticilerin siyasi kimliğe sahip olmasından yana değil.

    Rüşvet iş hayatındaki itibarı yok ediyor

    Katılımcılara itibarlı bir iş insanında ‘’bulunmaması’’ gereken en önemli beş özellik de soruldu. İş insanın rüşvet alması/vermesi (%94), çalışanlarına adil davranmaması (%91), sahtecilik ya da dolandırıcılıkla suçlanması (%91), kişisel yaşamında aşırı davranışlar sergilemesi (%79) ve şirketi ticari zarara uğratması (%73) itibarlı bir iş insanında bulunmaması gereken en önemli beş özellik olarak ön plana çıkıyor.

    En çok Acun Ilıcalı tanınıyor

    Katılımcıların en çok tanıdıkları iş insanlarının başında Acun Ilıcalı (%46) geliyor. Acun Ilıcalı’yı sırasıyla; Rahmi Koç (%41), Ali Koç (%39), Ali Ağaoğlu (%33) ve Güler Sabancı (%32) takip ediyor. Katı­lımcılar nezdinde, en çok tanınan beş iş insanı arasında yönettikleri markaya/şirkete olumlu etkisi en yüksek olan isim ise Güler Sabancı (4,1/5) olarak göze çarpıyor.

    İş insanları sosyal medyada politik içerik ve özel hayat paylaşmamalı

    Katılımcılar, kurumu temsil eden kişilerin sosyal med­yada en çok gelecek ile ilgili öngörülerini (3,7/5), marka ile ilgili bilgileri (3,7/5) ve destek olduğu yardımseverlik projelerini paylaşmasını (3,7/5) destekliyor. Sonuç olarak tüketiciler yöneticilerin politik fikirlerini ya da özel hayatına dair şeyleri sosyal medya hesaplarında paylaşmalarını istemiyorlar.

    Araştırmanın künyesi

    Xsights Araştırma tarafından gerçekleştirilen “İş İnsanları İtibar Araştırması”na; İstanbul, İzmir ve Ankara’da ikamet eden, 25-55 yaş arası toplam 510 kişi katıldı. Araştırmaya katılanlar; %21 AB, %34 C1, %45 C2 SES (sosyo-ekonomik statü) mensubu kişilerden oluşurken katılımcıların %50’si kadın %50’si ise erkek. Araştırma, Xsights Araştırma tarafından kurulan ve yönetilen “Türkiye’nin Sesi” paneli aracılığı ile CAWI (Bilgisayar Destekli Web Görüşmesi) yöntemi kullanılarak gerçekleşti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.